Gravid i vecka 30
(från 29 hela veckor + 0 dagar till 29 hela veckor + 6 dagar)
Fostret väger ungefär 1,4 kilo. Från och med nu kan det skilja mycket i vikt mellan olika foster. Det växer mycket och kommer att öka med ungefär 150 gram – 200 gram i veckan fram till förlossningen. Fostret är omkring 41 centimeter långt. Gener påverkar att vissa barn blir större och andra mindre. Det spelar också roll hur moderkakan fungerar.
Fostret har så gott om plats att det kan vända sig. Ibland ligger det med stjärten nedåt, och ibland med huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt.
Nu har tre fjärdedelar av graviditeten gått. Det är bara tio veckor kvar. Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet har kommit ut. Passa på att göra sådant som du gissar blir krångligare sedan.
Du som är gravid kan lätt bli andfådd. Det beror bland annat på att lungornas volym ändras under graviditeten.
Det händer på barnmorskemottagningen
En del barnmorskemottagningar erbjuder föräldrastöd. Det kan vara olika grupper som träffas, till exempel förstföderskor, ensamstående, unga, omföderskor eller blivande medföräldrar.
Läs mer om barnmorskemottagningen
För dig som är orolig inför förlossningen
De flesta känner oro inför en förlossning. Många är rädda. För en del är rädslan så stark att den påverkar hela tillvaron. Det kallas förlossningsrädsla. Graviditeten blir något negativt.
Läs mer om när du bör söka vård
Därför kliar det när du är gravid
Det är vanligt att det kliar på kroppen när du är gravid. Det beror oftast på att huden förändras när den töjs ut över magen. Det kan kännas bättre om smörjer huden med fuktighetsbevarande kräm.
Prata med barnmorskan om det kliar mycket, eller om det kliar i händerna och under fötterna. Då kan du behöva vård.
Läs mer om när du bör söka vård för klådan
Så tränar livmodern inför förlossningen
Det är vanligt att få sammandragningar när du är gravid. Det är livmodern som drar ihop sig. Livmodern är en muskel, och den tränar inför förlossningen. Sammandragningar brukar inte göra ont.
Läs mer om sammandragningar och förvärkar