Gravid i vecka 16
(från 15 hela veckor + 0 dagar till 15 hela veckor + 6 dagar)
Fostret är cirka 12 centimeter långt och väger runt 100 gram. Skelettet blir allt hårdare. Nervsystemet fungerar. Det märks genom att fostret rör sig annorlunda, vilket syns vid en ultraljudsundersökning. Rörelserna är mer samordnade. Fostret har gott om plats att röra sig i magen.
Fostret kan höra. Det rycker till om det kommer ett plötsligt ljud nära magen. Ljudnivån inne i magen är dämpad och skyddar bra. Det låter ungefär som om du ligger i badet med öronen under vattnet. Men fostret hör hela tiden de ljud som finns inne i magen, till exempel från hjärtat och tarmarna.
Många gravida känner sig nu piggare och illamåendet kan ha försvunnit. Magen fortsätter att växa.
Därför får du ont i bäckenet
När du är gravid blir kroppens leder rörligare. Du kan då få ont i bäckenet, korsryggen, ljumskarna, höfterna, på skinkorna, på baksidan av låren och över blygdbenet.
Läs mer om bäckensmärta
Snart dags för ultraljud
Vid det här laget brukar en kallelse till ultraljud ha kommit. För en del är det första gången. Det varierar hur många gånger man erbjuds att bli undersökt med ultraljud. Ultraljud kan bland annat visa ungefärlig tid för förlossning.
Läs mer om ultraljud
Vaccinera dig mot covid-19 och influensa
Vaccinera dig mot covid-19, och mot influensa om det är säsong. Det minskar risken att du blir allvarligt sjuk om du är gravid. Du rekommenderas att vaccinera dig efter vecka 12.
Läs mer om vaccination mot covid-19
Läs mer om vaccination mot influensa
Vaccinera dig mot kikhosta
Gravida rekommenderas vaccination mot kikhosta. Vaccination rekommenderas från och med graviditetsvecka 16.
Läs mer om kikhosta och vaccination
Lär dig mer om barn och kemikalier
Många kemikalier kan passera till fostret via moderkakan. Därför är det bra om du som är gravid inte utsätter dig för kemiska ämnen i onödan.
Läs mer om hur du undviker skadliga ämnen