Graviditetsbesvär och sjukdomar

Blödning under graviditet

Det är vanligt att få en blödning ur slidan, särskilt under första halvan av graviditeten. En blödning kan vara ett tecken på missfall, men ofta beror det på något annat. Sök vård genast om du blöder under andra halvan av graviditeten.

Hur bråttom det är att söka vård beror på hur mycket blod det kommer, hur länge du har varit gravid och hur du mår i övrigt. Ofta behöver du inte alls söka vård för mindre blödningar.

Du behöver oftast inte söka vård vid en mindre blödning

Du behöver oftast inte söka vård om något av följande stämmer in på dig:

  • Du har en mensliknande blödning innan gravidvecka 12.
  • Du har brunfärgade flytningar innan gravidvecka 22.

Du kan alltid kontakta en barnmorskemottagning om du känner dig osäker eller har frågor.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en barnmorskemottagning eller en gynekologisk mottagning om du är i första halvan av graviditeten och något av följande stämmer in på dig:

  • Du har haft flera mindre blödningar.
  • Du får en mindre blödning eller blodblandad flytning efter samlag.

Vänta tills det blir vardag, om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Kontakta en barnmorskemottagning eller en gynekologisk mottagning om du får en blödning och är i gravidvecka 12 till 22. Om det är natt kan du vänta tills det blir morgon, om du mår bra i övrigt.

Om det är bråttom                                                   

Sök vård genast om något av följande stämmer in på dig, oavsett vilken gravidvecka du är i:

  • Du har en kraftig blödning. Det innebär att du blöder igenom en normal binda på en timme eller att det finns stora mängder blodklumpar i blödningen.
  • Du får en blödning och samtidigt har ont i ena sidan av magen.
  • Du får en blödning och har påverkat allmänt tillstånd. Det betyder att du känner dig sjuk eller annorlunda, till exempel att du känner dig mycket trött och matt. 
  • Du får en blödning och är gravid i vecka 22+0 eller senare.

Innan gravidvecka 22 söker du vård på en akutmottagning eller en gynekologisk mottagning. Efter graviditetsvecka 22+0 söker du vård på en förlossningsavdelning.

Undersökningar

För att få veta orsaken till blödningen är det vanligt att läkaren eller barnmorskan gör en gynekologisk undersökning. Det är också vanligt att kontrollera graviditeten med hjälp av en ultraljudsundersökning. Ibland kontrollerar barnmorskan även barnets hjärtljud.

Du kan inte förebygga blödningar

Det finns inget du själv kan göra för att förebygga en blödning. Blödningar under graviditeten beror inte på till exempel tunga lyft, stress eller träning.

Du som har en föreliggande moderkaka kan behöva undvika samlag och tunga lyft under senare delen av graviditeten. Det är för att minska risken att moderkakan börjar blöda.

Vanligt att bli orolig

När det kommer en blödning under graviditeten är det vanligt med många olika känslor. Du kanske känner oro, förvirring, förhoppning, eller inget speciellt. Det är vanligt med frågor och funderingar. Oavsett hur du känner dig, så brukar det hjälpa att prata med andra om det som hänt.

Du kan alltid kontakta en barnmorska om du har frågor.

Orsaker till att det blöder

Det finns flera olika orsaker till att det kommer blod ur slidan. Det kan bero på något allvarligt men ofta beror det på något annat. Ibland hittar läkaren eller barnmorskan ingen orsak till blödningen och blödningen slutar av sig själv.

Tidigt i graviditeten kan det bero på att ägget fäster i livmodern. Blödningen kallas implantationsblödning. Den kan komma någon gång mellan graviditetsvecka två och tre.

Det kan ta några månader för kroppen att anpassa sig till graviditeten. Därför kan det ibland komma blod från livmoderslemhinnan under de första tre månaderna av graviditeten.

Livmodertappen börjar lättare blöda

Blödningen kan också komma från livmodertappen. Det finns mer blod än vanligt i livmodertappen under graviditeten. Det gör att livmodertappen lättare kan börja blöda. En sådan mindre blödning kan till exempel komma efter ett slidsamlag. Blödningen kan också bero på en polyp i livmodertappen.

Föreliggande moderkaka

Moderkakan kan täcka för kanalen som barnet ska komma ut genom om den sitter för långt ner i livmodern. Det kallas för föreliggande moderkaka. Föreliggande moderkaka kan göra så att det blöder från slidan.

Blödning kan vara tecken på missfall

En tidig blödning kan vara ett tecken på ett missfall. Oftast inträffar missfall före graviditetsvecka 12. Det är inte lika vanligt med missfall efter vecka 12.

Det är vanligt att få missfall men det kan kännas väldigt jobbigt. Läs mer i texten om missfall.

Förlossningen kan starta med en blödning

Det kan komma en mindre blödning när förlossningen startar. Det kallas för initialblödning. Blödningen kommer från ytliga blodkärl i slemhinnan i livmodern eller i livmodertappen. Blodkärlen kan brista när livmodertappen öppnar sig.

Blödning kan bero på en infektion

Blödningar under graviditeten kan bero på en infektion i slidan eller livmodertappen. Oftast har man då också tidigare märkt av en missfärgad eller illaluktande flytning från slidan. Prata med en barnmorska om besvären inte går över.

Allvarliga orsaker till blödning under graviditet

En blödning under graviditeten kan bero på något allvarligt. Det kan till exempel vara  för tidig avlossning av moderkakan, men den är ovanligt. Det kan göra mycket ont i magen. Du kan också få sammandragningar.

Vid ett utomkvedshavandeskap har det befruktade ägget fäst någonstans utanför livmodern, oftast i äggledaren. Det kan aldrig utvecklas till ett barn. Då brukar det göra mycket ont i magen. Ofta gör det ont långt nere i magen, på sidan av livmodern. Oftast kommer det en mindre blödning från slidan.

En blödning under graviditet kan också bero på cellförändringar i livmoderhalsen.

Påverka och delta i din vård

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.

Läs mer på 1177.se

Graviditeten vecka för vecka

Du kan gå direkt till den graviditetsvecka du vill läsa om genom att klicka på veckonumret i kalendern nedan. Du kan också räkna ut aktuell graviditetsvecka genom att fylla i datum för senaste mens och sedan klicka på "beräkna vecka". Du som redan har fått ett beräknat födelsedatum kan i stället ange det direkt.

Vanliga besvär när du är gravid

När du är gravid förändras kroppen. Du kan märka av förändringarna på olika sätt. Det är vanligt att du får något besvär.

Missfall

Missfall är när en graviditet avbryts av sig själv. Fostret stöts ut ur livmodern innan det har växt färdigt. Missfall är vanligt. De flesta missfall sker tidigt i graviditeten. Det betyder oftast inte att det är något fel på ens kropp. Ett missfall minskar inte möjligheten att bli gravid igen.

Till toppen av sidan