CTG under förlossning
CTG är en apparat som brukar användas under förlossningen. CTG-apparaten mäter fostrets puls. Den mäter också när livmodern drar ihop sig i en värk. Ibland kan förlossningen behöva skyndas på, om fostret verkar må dåligt.
CTG är en förkortning av det engelska ordet cardiotocography.
En CTG-apparat består av olika mätare.
Förberedelser
Barnmorskan fäster oftast två dosor på magen på dig som föder. De sitter fast med bälten. Från dosorna går sladdar till CTG-apparaten. En del CTG-apparater är trådlösa.
Prata med barnmorskan om du tycker att bältena känns obekväma. Det går att ordna så att det blir så bekvämt som möjligt.
Så går undersökningen till
Hur ofta och hur mycket CTG-apparaten används beror på hur förlossningen går och vad apparaten visar.
Fostrets puls
En CTG mäter fostrets puls genom dosan på magen på dig som föder.
En del CTG-apparater mäter även pulsen på dig som föder genom en liten dosa på fingerspetsen. Det görs för att säkerställa att det är fostrets puls som mäts med dosan på din mage.
Det är också vanligt att mäta fostrets puls genom att sätta fast en elektrod på huvudet. Elektroden kallas skalpelektrod. För att kunna mäta med skalpelektrod måste vattnet ha gått och livmodertappen måste ha börjat öppna sig.
Livmoderns värkarbete
CTG-apparaten mäter också när livmodern drar ihop sig i en värk. Fostret påverkas när livmodern drar ihop sig. En dosa på magen kan visa när det kommer en värk, men inte hur stark den är.
Ibland kan det vara viktigt att få reda på hur stark en värk är. Då kan CTG-apparaten även mäta trycket inne i livmodern. Trycket mäts med en liten mätare som förs in i slidan och upp i livmodern.
Vad visar en CTG?
Barnmorskan eller läkaren tar hänsyn till många olika saker vid bedömningen av en CTG. Det kan till exempel vara hur fostrets puls är i förhållande till livmoderns värkar. Pulsen bör inte vara för hög eller för låg.
En CTG visar också hur fostret återhämtar sig mellan värkarna.
En CTG kan även användas om barmet behöver övervakas under graviditeten, till exempel vid ett vändningsförsök.
Ibland behövs åtgärder
Ibland kan läkaren behöva ta ett blodprov från fostret som ett komplement till CTG. Provet visar om fostret får tillräckligt med syre. Läkaren tar provet inne i slidan, på den delen av fostret som har kommit längst ner. Provet kallas skalpblodprov.
Det kan behövas en åtgärd om fostret inte får tillräckligt med syre. Det kan till exempel vara en eller flera av följande alternativ:
- Du som föder kan få ändra ställning.
- Om du har ett värkstimulerande dropp så kan det stängas av eller gå saktare en stund.
- Förlossningen kan behöva avslutas genom att hjälpa barnet ut med en sugklocka eller med ett kejsarsnitt.
Så påverkas du och barnet
En CTG-övervakning påverkar inte barnet.
Om CTG-apparaten har bälten, känner du som föder av att du har bältena på dig. Annars påverkas du inte på något sätt.
När får vi svar på övervakningen?
CTG-apparaten börjar mäta direkt.
Mätningen behöver oftast ha pågått i 20–30 minuter för att personalen ska få ett bra underlag att göra en bedömning.
Påverka och delta i din vård
Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.