När du inte kan eller vill amma
Ibland fungerar inte amningen och ibland är den aldrig ett alternativ. Barnet får då urpumpad bröstmjölk eller bröstmjölksersättning istället. Det är viktigt att inte känna skuld om du inte kan eller vill amma.
Hur bra förälder du är har inget att göra med om du ammar eller inte. Det viktigaste är att du och ditt barn mår bra tillsammans.
Läs om att sluta amma här och om bröstmjölksersättning och tillskottsnäring här.
Att inte vilja amma
Det kan finns många olika anledningar till att inte vilja amma. Här är några exempel:
- Du kan ha jobbiga erfarenheter från en tidigare amning.
- Amningen kan kännas kravfylld.
- Du vill dela matningen lika med din partner.
- Du kan ha besvär som gör att det gör ont att amma. Det kan vara såriga bröstvårtor, mjölkstockning, bröstböld eller en svampinfektion.
- Du använder läkemedel som det inte är lämpligt att amma samtidigt med.
Beslutet att inte vilja amma kan komma när som helst. En del vet redan under graviditeten, andra bestämmer sig ett tag efter att barnet är fött.
Att inte kunna amma
En del kan inte välja om de ska amma sitt nyfödda barn eller inte. Barnet kan vara för tidigt fött eller för sjukt för att orka suga. En del kan inte amma av medicinska eller psykologiska skäl.
Ibland fungerar amningen inte hur mycket du än försöker. Trots alla råd och knep kommer en del ändå fram till att det är för jobbigt att försöka fortsätta amma. Det är vanligt att känna sorg när man vill amma men inte kan. Då är det viktigt att få stöd, både från vårdpersonalen och din omgivning.
Råd och stöd
Du kan kontakta BB den första veckan efter att barnet är fött. Sedan kan du få stöd och hjälp på barnavårdscentralen, BVC.
Bröstmjölk eller ersättning i flaska
Ett barn som inte ammas får urpumpad bröstmjölk eller bröstmjölksersättning, oftast i flaska.
Bröstmjölksersättning liknar bröstmjölk så långt det är möjligt och innehåller all näring som barnet behöver upp till sex månader. Ersättningen ger däremot inte samma skydd mot infektioner som bröstmjölk gör.
Barn har ett stort behov av närhet, trygghet och beröring. När du matar ett barn med flaska behöver du hålla barnet så nära som möjligt. Ha gärna hudkontakt och ögonkontakt med barnet under måltiden.
Ditt val måste respekteras
Som blivande eller nybliven förälder har du rätt till objektiv information om barns mat, så att du kan göra ett val utifrån den kunskap som finns idag. Oavsett om du väljer att barnet ska äta bröstmjölk eller modersmjölksersättning ska ditt beslut respekteras och stödjas.
Du som vet redan under graviditeten att du inte kommer att amma kan prata om det vid besöken på barnmorskemottagningen. Din barnmorska kan föra informationen vidare. Du kan också skriva om det i ett förlossningsbrev som personalen på förlossningen och BB kan ta del av.
Påverka och delta i din vård
Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.
Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.