Röntgen och bildundersökningar

Förbereda barn för röntgen och bildundersökningar

Röntgen och bildundersökningar brukar gå bättre om barnet och du som är närstående är förberedda. Här får du råd om hur ni kan göra. Som närstående får du oftast vara med i undersökningsrummet.

Röntgensköterskan tar en röntgenbild av barnets ena hand. Fotografi.
En undersökning med röntgen tar bilder av kroppens organ och skelett. Bilderna kan hjälpa en läkare att se en skada eller sjukdom. Bilden visar en skelettröntgen.

Den här texten handlar om hur du och ditt barn kan förbereda er för röntgen och bildundersökningar.

Läs mer om hur ni kan förbereda er hemma för besök i vården. Det finns olika råd beroende på hur gammalt barnet är.

Läs också om olika typer av röntgen och bildundersökningar. Du kan behöva förbereda dig på olika sätt beroende på undersökning.

Hur kan jag förbereda barnet för en undersökning med röntgen?

Det är bra om du berättar för barnet innan undersökningen om vad som ska hända. Då är det lättare för barnet att känna sig lugn och trygg. Barn från ungefär tre år brukar förstå.

Berätta för barnet om röntgenutrustningen

En del barn kan uppleva röntgenutrustningen som stor och klumpig. De kan också tycka att utrustningen låter obehagligt. Därför kan det vara bra att berätta om utrustningen och visa bilder för barnet innan undersökningen. Personalen brukar förklara att det är en stor kamera som kan ta kort och att det finns en lampa för att de ska se var på kroppen bilden ska tas. En del mottagningar låter barnet känna på och testa en del av utrustningen.

Berätta att barnet kan behöva klä av sig

Ofta behöver barnet ta av sig vissa eller alla kläder vid undersökningen. Det beror på vilken del av kroppen som ska undersökas hur mycket kläder barnet behöver ta av sig. Ibland kan det räcka att till exempel dra upp tröjan eller dra ner byxorna lite. Då är det viktigt att kläderna inte innehåller några metallknappar eller annat i metall.

En del tycker att det är jobbigt att klä av sig. Prata med vårdpersonalen om barnet är oroligt.

Berätta att det är viktigt att vara stilla

Det är viktigt att barnet ligger stilla så att bilderna blir tydliga. En del barn tycker att det är svårt. De flesta undersökningarna går fort.

Ta med något som barnet tycker om till undersökningen

Ta gärna med något som barnet tycker om och som ger trygghet. Det kan vara ett gosedjur, en napp eller en bok. Ibland kan barnet ha med sig saken under hela undersökningen, men inte alltid. Fråga vårdpersonalen om vad som gäller för er.

En del barn kan få lugnande eller sövande läkemedel

Barn som är oroliga eller har svårt att vara stilla kan ibland sövas med narkos eller få lugnande läkemedel före undersökningen. Barnet kan få lugnande läkemedel i en tablett eller genom en venkateter. Du kan få råd hur ni kan förbereda er om barnet är rädd för nålstick.

Barn under ett år sövs nästan alltid vid undersökningar som tar lång tid, till exempel vid magnetkameraundersökning.

Vanligt med oro inför nya situationer

Ta barnets känslor på allvar om du märker att hen är rädd eller orolig före, under eller efter undersökningen. Förklara att det är vanligt att känna sig rädd eller orolig för nya situationer, men att du finns där hela tiden. Låt gärna barnet få fortsätta prata om det som har hänt efteråt om hen vill det.

Visa att du själv är lugn

Barn känner ofta om du som förälder oroar dig. Därför kan du hjälpa barnet genom att visa att du själv är avspänd.

Du som närstående får vara med vid undersökningen

Du som närstående får vara med barnet vid röntgen och bildundersökningar. Du kan behöva ha ett förkläde av bly på dig. En del mottagningar har skärmar av bly som du kan stå bakom. Förklädet eller skärmen av bly skyddar dig mot strålning. Ibland får du gå ut ur rummet när bilden tas.

Du får inte ha smycken eller metall på dig

Vid vissa typer av undersökningar får du inte ha på dig något med metall, till exempel smycken. Berätta för vårdpersonalen om du har en pacemaker eller något annat i metall i din kropp.

Berätta om du är gravid

Berätta för vårdpersonalen om du är gravid eller tror att du är gravid. Då kan du behöva gå ut ur rummet när bilden tas.

Att undersökas med strålning

Vid undersökningar med röntgen används strålning. Mängden strålning anpassas för att vara så liten som möjligt vid varje undersökning. Undersökningen görs bara när nyttan är mycket större än den eventuella risken för skador. En röntgenläkare bestämmer om och hur barnet ska undersökas.

Det gör inte ont att undersökas med strålning. Barnet har ingen strålning kvar i kroppen efter undersökningen, den försvinner direkt.

Att undersökas med kontrastmedel

Vid vissa undersökningar används kontrastmedel för att bilderna ska visa tydligare detaljer. Kontrastmedel är en vätska som barnet kan få på olika sätt. Till exempel kan hen dricka det eller få det genom en spruta.

Läs mer om att undersökas med kontrastmedel.

Att undersökas med radioaktiva läkemedel

Vid en del bildundersökningar kan barnet behöva få ett radioaktivt läkemedel. Läkemedlet gör att läkaren kan se hur en viss inre kroppsdel fungerar, eller om det finns förändringar i den. Barnet kan få läkemedlet på olika sätt. Till exempel kan hen få det genom en spruta eller andas in det.

Läs mer om att undersökas med radioaktiva läkemedel.

Påverka och delta i ditt barns vård

Du ska få vara delaktig i ditt barns vård. Därför är det viktigt att du förstår informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om hur länge barnet kan behöva vänta på vård

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning

Ju äldre barnet är desto viktigare är det att hen får vara delaktig i sin vård. Läs om barns och vårdnadshavares rättigheter i vården

Läs mer på 1177.se

Förbereda barn för besök i vården

Besök, undersökningar och behandlingar i vården brukar gå bättre om barnet och du är förberedda. Här får du råd om hur du kan göra.

Röntgen och bildundersökningar

Här kan du läsa mer om röntgen och bildundersökningar.

Barns och vårdnadshavares rättigheter i vården

Som vårdnadshavare ska du vara delaktig och ha inflytande över ditt barns vård. Men även barnet ska vara delaktigt i sin vård.

Till toppen av sidan