Vaccinationer

Vaccination mot tuberkulos – tbc

Barn som har ökad risk att bli smittade kan vaccineras mot tuberkulos. Vaccinet skyddar barnet från att bli allvarligt sjuk i tuberkulos.

Vaccinet används även mot en del andra sjukdomar, men den här texten handlar om skydd mot tuberkulos.

Effekten av vaccinet varierar, men det skyddar väl mot de allvarligaste formerna av tuberkulos. Det är framför allt barn som får vaccinet eftersom det inte skyddar vuxna tillräckligt mycket. Vaccinationen kallas ibland också BCG-vaccination, som betyder Bacillus Calmette Guérin-vaccin.

Vissa rekommenderas att vaccinera sig

Barn och unga rekommenderas vaccination om de har en ökad risk att bli smittade av tuberkulos. Det gäller till exempel barn och unga i någon av följande situationer: 

  • Barn upp till 6 år i en familj från ett land där tuberkulos är vanligt. 
  • Barn och unga upp till 18 år som har nära kontakt med en person som har tuberkulos. 
  • Barn och unga upp till 18 år som planerar att vara mer än tre månader i ett land där tuberkulos är vanligt.  

Länder med ökad risk för tuberkulos finns listade på Folkhälsomyndighetens webbplats. 

Barn och unga som har flyttat till Sverige från ett annat land 

Vaccinationsprogrammet kan se olika ut i olika länder. Prata med en vårdcentral, BVC, eller elevhälsan om ditt barn är fött i ett annat land. Då får du hjälp med att ta reda på vilka vaccin barnet eventuellt har fått eller behöver få. Barn kan vaccineras inom vaccinationsprogrammet fram till att de fyller 18 år. BVC är samma sak som barnavårdscentral. 

Hur kan mitt barn få vaccin?

Du får information om vaccination mot tuberkulos från vården. Det kan till exempel vara på något av följande ställen: 

Kontakta BVC om du har frågor kring en vaccination av ditt barn. 

Här kan du hitta BVC nära dig.

Barn och unga mellan 6 år och 18 år 

Kontakta en vårdcentral eller en vaccinationsmottagning om ditt barn är mellan 6 och 18 år och rekommenderas att vaccinera sig. 

Här kan du hitta vård. 

Så går vaccinationen till

Barnet får vaccinet genom en spruta i överarmen. Det kan svida lite när barnet får sprutan, men det går över efter några minuter.

Så mår barnet efteråt 

Det tar ofta flera månader innan det känns som vanligt på huden där barnet fick sprutan. 

De första dagarna efter vaccinationen 

De första dagarna kan huden bli svullen och öm där barnet fick sprutan. En del barn får feber efter vaccinationen, men det är ovanligt och går över av sig själv.   

Ungefär tre till sex veckor efter vaccinationen 

Barnet kan få en bula på armen ungefär tre veckor efter vaccinationen. På ljusare hud är bulan oftast röd. På mörkare hy syns ibland inte någon färgskillnad. Bulan blir långsamt större och ofta bildas en blåsa. Blåsan brukar spricka efter ytterligare några veckor och då bildas ett sår.  

Ibland blir det inget sår utan i stället blir huden lite hård där barnet fick sprutan. Det hårda brukar försvinna efter några månader.  

Några veckor efter vaccinationen kan också lymfkörtlarna i armhålan svullna lite. Det brukar gå över efter några veckor eller månader. 

Såret läker och kan bilda ett ärr

Såret som kan bildas efter några veckor kan ha mycket vätska. Det torkar oftast av sig själv inom en månad.  

Det kan bli mycket vätska i såret. Då kan barnet använda ett förband som inte sitter tätt, till exempel ett textilplåster. Barnet ska inte använda plåster av plast, salvor ellersårpuder.  

Barnet ska inte bada så länge det finns ett sår. Det går bra att duscha och det gör inget att det rinner vatten över såret. 

Det kan ta upp till sex månader innan såret läker. Hur lång tid det tar varierar. Det blir ofta ett ärr när såret har läkt.   

När och var ska jag söka vård?  

Kontakta mottagningen som gav vaccinationen om barnet får svårt att använda armen. Kontakta också mottagningen om såret inte läker som det ska.   

Ring telefonnumret 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet. 

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår.  

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det. 

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning eller talsvårigheter.

mer på 1177.se

Så fungerar vaccin

Vaccin är en stor anledning till att det sprids få allvarliga smittsamma sjukdomar och att så få barn dör i Sverige. Här kan du läsa mer om hur vaccin fungerar och vad vaccin innehåller.

Att vara rädd för nålstick

Det är vanligt att vara rädd för nålstick. Många tycker att det är obehagligt att ta sprutor och att lämna blodprov. Det finns flera saker du kan göra för att bättre klara av situationer med nålstick.

Vaccinationer

Vaccinationer ger ett bra skydd mot smittsamma sjukdomar. Här kan du läsa om olika vaccinationer och få information om när du ska vaccinera dig eller ditt barn.

Till toppen av sidan