Undersökning och behandling med endoskopi

Kapselendoskopi av tunntarmen eller tjocktarmen

Kapselendoskopi är en undersökning som innebär att du får svälja en liten kapsel. Kapseln innehåller en eller flera kameror. Kamerorna tar bilder av tunntarmens eller tjocktarmens insida.

Kapseln är lite större än en tablett.

Den här texten gäller både barn och vuxna.

Förberedelser

Förberedelserna inför en kapselendoskopi kan vara olika beroende på vilken mottagning du ska undersökas på. Om du är barn eller vuxen kan du behöva olika förberedelser. Det kan också vara olika förberedelser för vilken sorts kapsel du ska bli undersökt med.

Det är viktigt att du förbereder dig innan undersökningen. Du får information från mottagningen hur du ska förbereda dig i god tid före undersökningen.

Du behöver fasta innan undersökningen 

Under några timmar före undersökningen ska du inte äta eller dricka något. Det kallas att fasta. Du kan även behöva ändra vad du äter och dricker en tid innan undersökningen.

Läkemedel som du behöver kan du ta med ett glas vatten fram till två timmar före undersökningen.

Du kan behöva ta laxerande medel

Dagen före undersökningen eller samma dag kan du behöva dricka ett laxerande medel. Du får information från mottagningen vad som gäller för dig. Där står det hur ofta du ska dricka medlet och vad du ska tänka på. Det är viktigt att du följer instruktionerna.

Det laxerande medlet gör att du får diarré. Det är för att tarmen ska bli tom. Du behöver ha nära till en toalett under den tid som du ska ta det laxerande medlet.

Förberedande undersökning med testkapsel

Ibland behövs en förberedande undersökning innan kapselendoskopin. Du får svälja en kapsel som används för att se så det går att passera tarmen med kapseln. Kapseln löser upp sig i tarmen om den inte kommer ut.

Du får information av vårdpersonalen om du behöver en undersökning med testkapsel.

Så går undersökningen till

Du får svälja kapseln på mottagningen. Undersökningen gör inte ont. Har du svårt för att svälja kapseln kan läkaren föra ner den med hjälp av ett gastroskop. Gastroskopet är en mjuk böjlig slang som leds genom munnen ner till magsäcken.

När du har svalt kapseln stannar du antingen kvar på mottagningen eller får åka hem och komma tillbaka nästa dag. Du får information från mottagningen vad som gäller för dig.

Så mår du efteråt

Du får information från mottagningen vad du ska göra med kapseln när den kommer ut med din avföring.

Du mår som vanligt när undersökningen är klar. Du kan äta och dricka som du brukar.

Kontakta mottagningen om du får mycket ont i magen efter undersökningen. Får du ont i magen när mottagningen har stängt ska du kontakta en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp med att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Komplikationer

Det är mycket ovanligt men kapseln kan stanna kvar i tarmen under en längre tid efter undersökningen. kan kapseln behöva tas bort. Det finns olika sätt. Läkaren som skrev remissen till undersökningen bestämmer hur kapseln ska tas bort.

När får jag svar?

Du får resultatet på undersökningen inom några veckor från läkaren som skrev remissen r undersökningen.

Påverka och delta i din vård

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård. 

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.

mer på 1177.se

Så loggar du in på 1177

För att logga in på 1177 behöver du ha en e-legitimation, antingen BankID eller Freja+.

Så fungerar vården

Här kan du läsa om hur du söker vård och stöd, hur du ska bli bemött i vården och vilka avgifter du får betala. Du får veta vilka lagar och bestämmelser som gäller och hur du kan göra om du inte är nöjd med vården. Det finns också information för dig som är närstående.

Fysisk aktivitet och träning

Läs om hur du på ett enkelt sätt kan öka din fysiska aktivitet i vardagen. Här finns flera filmer med träningsprogram som du kan göra hemma. Du hittar också tips på hur du kan få barn att röra sig mer.

Till toppen av sidan