Är det säkert att undersökas med radioaktiva läkemedel?
Fråga
Är det säkert att undersökas med radioaktiva läkemedel? Kan det orsaka skador?
Svar
Det är mycket säkert att undersökas med hjälp av radioaktiva läkemedel. Radioaktiva läkemedel avger en låg dos strålning. Risken att skadas av strålningen är väldigt liten.
Genom att ta bilder av var det radioaktiva läkemedlet samlas i kroppen kan läkaren se om en sjukdom har spridit sig eller hur ett organ fungerar. Det är viktigt för att kunna ge dig rätt behandling. Radioaktiva läkemedel används bara när nyttan är mycket större än risken för dig som patient. Det gäller oavsett hur många gånger du behöver undersökas.
Strålningen från radioaktiva läkemedel kan ibland skada cellerna, men det är väldigt ovanligt. När cellerna skadas kan det uppstå cellförändringar. Vanligtvis går cellförändringar över av sig själv. Ibland kan cellförändringar leda till cancer efter många år, men det är väldigt ovanligt. Det kan innebära en större risk att inte göra undersökning som en läkare bedömer är nödvändig.
Cancer har sällan en enda orsak. Läs mer om cancer här.
Strålningen försvinner ur kroppen
Strålningen från radioaktiva läkemedel minskar hela tiden och upphör oftast efter ett till två dygn. Ibland tar det längre tid. Det beror på vilket radioaktivt läkemedel som har använts. De flesta kan vara nära andra människor medan strålningen finns kvar i kroppen. Personalen där du undersöks kommer att berätta för dig om det är något särskilt du behöver tänka på.
Läs om hur det går till att undersökas med radioaktiva läkemedel.
Bra att veta om strålning
Strålning är något som finns runt omkring oss och som vi utsätts för hela tiden. Till exempel kommer strålning från marken, rymden och ämnen som finns naturligt i kroppen. Våra kroppar är därför vana vid en viss mängd strålning och kan laga celler som har skadats, eller bilda nya celler om det behövs.
Du som är gravid
Oftast får du vänta till efter förlossningen om du behöver bli undersökt med radioaktiva läkemedel. Det är för att undvika att fostret utsätts för onödig strålning. Att bli undersökt när du är gravid ökar risken för cancer hos barnet senare i livet. Men den risken är mycket liten.
Ibland bedömer läkaren att det är viktigt att du blir undersökt trots att du är gravid. Då kan det vara mer skadligt för dig och fostret om du avstår från undersökningen. Det finns rutiner för att hålla stråldosen till fostret så låg som möjligt.
Du som ammar
Du kanske behöver göra ett uppehåll med amningen om du ska undersökas med radioaktiva läkemedel. Det beror på vilken sorts undersökning det är. Vårdpersonalen berättar vad som gäller för dig.
Barn och radioaktiva läkemedel
Barn som får radioaktiva läkemedel har väldigt liten risk att skadas av strålningen, men risken är ändå högre än för vuxna. Barn växer och är därför känsligare för strålning.
Vårdpersonalen anpassar undersökningen efter varje barn och ser till att stråldosen blir så låg som möjligt.