Det går att söka öppenvård över hela landet. Men varje region har sina egna bestämmelser om villkoren som gäller i just den regionen, till exempel om remiss krävs eller inte. Här kan du se vad som gäller i Västerbottens län.
Du kan själv välja vilken hälsocentral du vill söka vård på. Det kan vara en hälsocentral nära hemmet eller jobbet. Du kan också välja en hälsocentral eller vårdcentral i en annan region.
Om du behöver öppen specialistvård kan du själv välja vilken mottagning i landet du vill söka vård på. Med öppen vård menas vård du kan få utan att bli inlagd på sjukhus.
Du som är vårdnadshavare till ett barn som är 3–17 år kan välja tandvårdsklinik till barnet. Du som är 18–23 år väljer själv vilken tandvårdsklinik du vill gå till.
Här får du några goda råd och praktisk information inför och under ditt besök på sjukhus och hälsocentraler i Region Västerbotten. Information om din behandling får du från din mottagning.
Ska du lämna prov inför ditt läkarbesök? I Västerbotten ska du i första hand vända dig till din hälsocentral för provtagning men provtagningsställen finns också på sjukhusen.
I Västerbotten finns privata vårdgivare som du vid behov kan vända dig till. De har avtal med Region Västerbotten och när du besöker en sådan vårdgivare gäller samma patientavgift och regler för högkostnadsskydd som vid besök på hälsocentralen eller sjukhuset.
De tre sjukhusen i Västerbotten har olika uppgifter och de jobbar tillsammans för att vården ska hålla hög kvalitet i hela länet. För att nyttja resurserna på bästa sätt kan det ibland innebära att du behöver åka till ett sjukhus i en annan del av länet för att få vård.
En sjukresa är en resa mellan ditt hem och en vårdgivare. Det kan exempelvis vara en läkare, sjukgymnast, tandläkare eller kurator. Resan kan göras med till exempel buss, tåg eller egen bil.
Västerbottens hälsoundersökningar, VHU, ska erbjudas dig som bor i någon av länets kommuner. Du som fyller 40, 50 eller 60 år bjuds in till två besök. Det första besöket är en individuell hälsoundersökning och det andra besöket är ett hälsosamtal.
På många mottagningar i regionen går det att träffa vårdpersonal genom videobesök. Då kan du ha ditt vårdbesök oavsett var du befinner dig. Du kan bli erbjuden ett videobesök om du inte behöver en fysisk undersökning. Du använder en smart mobiltelefon eller en dator.
Du som blir kallad till ett besök i Region Västerbotten kan få vissa av dina kallelser digitalt. Kallelserna skickas i de flesta fall både till inkorgen på 1177.se och till din digitala brevlåda. Du som inte har en digital brevlåda får alltid en papperskallelse med posten.
Oavsett kön, sexualitet, könsidentitet eller könsuttryck har du rätt till ett bra bemötande inom sjukvården. Men forskning visar att många hbtq-personer har negativa erfarenheter av sjukvården.
I några kommuner i Västerbotten finns så kallade samhällsrum. Där kan du själv ta vissa prover och träffa vårdpersonal via video. I några av rummen finns vårdpersonal, men de flesta är obemannade.
Ibland kan du bli ombedd att skicka in bilder av dina symtom inför ett digitalt vårdbesök. Genom att ta tydliga bilder kan du hjälpa vårdpersonalen att ge dig så bra råd som möjligt.