Ett akut-p-piller förhindrar risken att bli gravid genom att hämma eller skjuta upp ägglossningen. Akut-p-pillret avbryter däremot inte en graviditet om ägget redan har hunnit bli befruktat. Det är alltså inte samma sak att ta ett akut-p-piller som att ta ett så kallat abortpiller eller att göra en abort.
Det finns två sorters akut-p-piller. Den ena sorten kan du ta upp till 120 timmar, alltså fem dygn, efter ett oskyddat samlag. Den andra sorten kan du ta upp till 72 timmar, alltså tre dygn, efter ett oskyddat samlag. Den första sorten är lite säkrare än den senare.
Oavsett vilken sort du väljer så är det bra att äta tabletten så snart som möjligt efter det oskyddade samlaget. Ju tidigare du äter tabletten, desto mindre är risken att du blir gravid.
Du måste ta ett nytt akut-p-piller om du råkar ha oskyddat samlag igen.
Hur ofta kan jag ta akut-p-piller?
Akut-p-piller ska bara användas som en nödlösning och inte som ett regelbundet skydd mot graviditet. Det är inte farligt att ta akut-p-piller ofta, men det ger inte ett lika bra skydd som andra preventivmedel och kroppen påverkas mer. Det beror på att dosen av hormoner är högre i akut-p-piller.
Behöver du ofta ta akut-p-piller ska du skaffa något annat skydd. Du kan kontakta en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller mottagning för sexuell hälsa för att få råd om vad som kan passa just dig.
Det finns ingen gräns för hur många gånger per menscykel du kan ta ett akut-p-piller. Det är bättre att ta ett akut-p-piller flera gånger under samma menscykel än att låta bli.
Hur får jag tag på akut-p-piller
Du kan köpa båda sorterna receptfritt på ett apotek. Du kan också få hjälp på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller en mottagning för sexuell hälsa. Du som är ung brukar kunna få akut-p-piller gratis på en ungdomsmottagning.
När passar akut-p-piller?
Akut-p-piller passar om du vill minska risken att bli gravid efter ett oskyddat samlag. Det kan till exempel vara om kondomen har råkat gå sönder eller om du har glömt att använda ditt vanliga preventivmedel.
När passar inte akut-p-piller?
Akut-p-pillret ellaOne kan påverka effekten av preventivmedel med hormoner. Du ska därför välja ett annat akut-p-piller än just ellaOne om du redan äter p-piller och har missat ett piller.
Biverkningar av akut-p-piller
Du kan må illa, få huvudvärk och ont i magen efter att du har tagit ett akut-p-piller. Det är inte farligt och brukar gå över efter något dygn.
Akut-p-piller kan påverka din mens. Det är vanligt att mensen kommer antingen lite tidigare eller senare än väntat när du har tagit ett akut-p-piller. Det är också vanligt med mellanblödningar.
Gör ett graviditetstest tre till fyra veckor efter att du har tagit akut-p-pillret för att vara säker på att du inte har blivit gravid. Det gäller oavsett om du får din mens som väntat eller inte.