Att söka stöd och hjälp

KBT

Det går att få KBT genom att logga in på 1177. KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi. Det är en form av terapi som kan hjälpa vid exempelvis sömnsvårigheter, depression, stress och ångest. Genom att logga in kan du ta del av behandlingen var och när det passar dig.

De flesta regioner erbjuder KBT genom att logga in på 1177.se. Denna form av behandling kan också kallas internetbehandling, eller IKBT.

För att få information om vad som gäller i din region, se till att du har valt rätt region i regionväljaren högst upp på sidan.

Person som sitter med en bärbar dator.
När du får terapi genom att logga in på 1177 kan du göra dina uppgifter när det passar dig.

Hur gör jag för att få KBT?

För att ansöka om att få KBT kan du göra på flera sätt, men det kan vara olika i regionerna.

Kontakta en vårdcentral eller din psykiatriska mottagning

Ett sätt är att kontakta en vårdcentral eller din psykiatriska mottagning. De kan antingen hänvisa dig direkt till KBT eller till en bedömning hos en psykolog eller psykoterapeut på enheten. Ibland kan du få bedömningen genom ett videosamtal.

Egen vårdbegäran

I några regioner kan du göra en egen vårdbegäran till enheter som ger KBT. Det kan också kallas egenremiss eller egenanmälan. 

Du loggar in för att få behandlingen

Du behöver logga in på 1177 för att göra behandlingen och ibland också för att ansöka.

Logga in på 1177.

Läs mer om hur man loggar in i texten Så loggar du in på 1177.

Regionala behandlingar som alla kan söka

Dessa behandlingar är öppna för alla i hela landet:

Du kan ansöka om Region Örebros KBT-behandlingar för depression och ångest.

Du kan även söka KBT-behandling direkt hos Internetpsykiatri som drivs av Region Stockholm. Det finns behandling vid bland annat följande:

  • depression
  • social ångest
  • paniksyndrom
  • OCD – tvångssyndrom
  • dysmorfofobi – BDD
  • sömnsvårigheter
  • hälsoångest - hypokondri
  • IBS – känslig tarm.

Läs mer om behandlingarna.

Behandling vid beroende

Det finns även andra behandlingar som du kan söka oavsett var i Sverige du bor. Det är behandlingar för dig som har ett beroende av spel, tobak, alkohol eller cannabis. Det är Beroendecentrum i Stockholm som erbjuder behandlingarna.

Läs mer om behandlingarna och anmäl dig.

Behandling vid hetsätning och bulimi

Det finns behandlingar vid hetsätningsstörning och bulimi. Behandlingarna drivs av Stockholms centrum för ätstörningar och är öppna för alla i hela landet.

Läs mer om behandlingarna och hur du anmäler dig via 1177.

Västerbotten

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler ditt intresse för KBT på nätet genom att kontakta din hälsocentral.

Vad innebär det att få behandling med KBT?

Kognitiv beteendeterapi eller KBT går ut på att förändra tankar, känslor och beteenden. KBT är den terapiform som oftast rekommenderas vid depression och ångest.

KBT kan vara ett bra sätt att jobba med sådant som hindrar dig i ditt liv. Under behandlingen får du uppgifter och övningar som du utför på egen hand. Syftet med behandlingen är att du ska må bättre på sikt.

Läs mer om KBT.

Behandling i mobilen, surfplattan eller datorn

Med KBT-behandling genom att logga in på 1177.se får du tillgång till behandlingen i din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Du kan göra dina uppgifter var och när det passar dig. Behandlingen pågår i mellan fyra och femton veckor, beroende på behandlingsprogram.

Under behandlingen kan du skicka meddelanden och frågor till behandlaren. Hen kan svara på frågor och stötta dig med de uppgifter och övningar du gör.

Vad kan jag få hjälp med?

Genom att följa länkarna kan du läsa om några tillstånd där internetbehandling kan hjälpa:

Vad krävs för att ta del av behandlingen?

Du behöver ta dig den tid som behövs, ofta en timme per dag. Du behöver ha tillgång till en dator, surfplatta eller mobiltelefon med internetuppkoppling.

Behandlingen gör att du kan arbeta självständigt. Den ska kunna passa in i ditt liv praktiskt. Du ska också vilja göra arbetet för att nå de resultat du önskar.

Så går behandlingen till

Först får du logga in och läsa om behandlingen. Sedan får du tillgång till själva behandlingen och kan börja arbeta med innehållet.

Behandlingen är uppdelad i olika avsnitt, så kallade moduler. Varje modul brukar bestå av olika texter, bilder, filmer eller ljudfiler. Till varje modul finns också övningar eller uppgifter som du ska göra för att komma vidare till nästa avsnitt i behandlingen.

Varje vecka arbetar du med en ny modul, och gör de uppgifter eller övningar som hör till. Ibland kan du få fylla i formulär med frågor om hur du mår, så att behandlaren kan följa hur det går för dig.

När behandlingen är avslutad får du behålla materialet under en tid, så att du kan gå igenom och spara eller repetera de avsnitt du behöver.

Västerbotten

Vem kan få behandlingen?

För att behandlingen ska ge resultat är det viktigt att du känner dig motiverad att göra en förändring av din situation. Varje vecka behöver du avsätta ungefär två timmar som du fördelar på flera tillfällen.

För att kunna genomgå behandlingen måste du uppfylla följande:

  • Du är minst 18 år.
  • Du kan läsa och skriva på svenska.
  • Du har en viss datorvana.
  • Du har tillgång till internet och dator, surfplatta eller smarttelefon varje dag.

Vad kostar det?

Du betalar 100 kr per avsnitt upp till högkostnadsskyddet

Vad behöver jag för att komma igång?

Du behöver en dator, surfplatta eller smarttelefon. Du väljer det som passar dig och kan växla mellan olika enheter.

Programmet funkar bäst med en snabb internetuppkoppling. Använder du till exempel mobilt bredband kan det ta längre tid att starta filmer, ljud och bildspel.

Du loggar in på 1177.se för att påbörja behandlingen. För att logga in behöver du e-legitimation, till exempel BankID. 

Så loggar du in på 1177.se

Så startar du stöd eller behandling via nätet

Support

Om du har problem med din inloggning eller andra funktioner på stöd- och behandlingsplattformen ska du kontakta vår support.

Support för e-tjänster – kontaktformulär.

Telefon: 0770-72 00 00

Har du frågor om din behandling eller ditt stöd skickar du ett meddelande till din behandlare under fliken Meddelanden.

Mer på 1177.se

Stöd och behandling

Ibland kan du få stöd, behandling eller utbildning genom att logga in på 1177.se. Det kan till exempel vara ett behandlingsprogram där det ingår övningar som du gör själv.

Att logga in på 1177

För att logga in på 1177 behöver du ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation. Du kan använda BankID eller Freja+.

Psykoterapi och psykologisk behandling

Psykoterapi eller annan psykologisk behandling innebär ofta samtalsbehandling, antingen ensam eller ihop med andra. Ibland kan du få terapi som internetbehandling.

Till toppen av sidan