Barnets utveckling

Små barns språkutveckling

Innehållet gäller Västerbotten

Språkutveckling hos barn ser olika ut. För vissa barn går det enkelt medan det för andra tar längre tid. Oavsett vilken språkutveckling barnet har är det mycket du kan göra för att stimulera utvecklingen. Här får du information, tips och råd för att stötta ditt barn. Du får också vägledning om var du kan vända dig om du behöver hjälp och stöd.

Innehåll - Små barns språkutveckling

Visa innehåll som:
  • Barnets tidiga språkutveckling

    Barnets språk utvecklas steg för steg, från att följa blickar och kommunicera genom ljud och joller, till att säga de första orden och skapa korta meningar. Genom samspelet med en vuxen lär sig barnet att både uttrycka sig och förstå andra.

  • Stimulera språket i vardagen

    Barn utvecklar sitt språk i samspel med andra. Därför behöver du prata mycket med barnet, redan från fösta början. Barn som har flera språk behöver få höra och prata alla sina språk med personer som kan språken väl.

  • Tecken som stöd i språkutvecklingen

    Genom att använda tecken kan du stötta barnets tidiga språkutveckling. Då visar du tecken med händerna samtidigt som du pratar. Det är ett sätt att förstärka det talade språket.

  • Nyföddboken – en gåva till ditt barn

    Alla barn som föds i länet får en egen nyföddbok av Region Västerbotten. Boken delas ut av barnhälsovården där ni är listade innan barnet är fyra månader.

  • Läsa med ditt barn

    Att titta i böcker och läsa tillsammans stärker barnets språkutveckling. Använd egna ord, gester, ljud och olika tonlägen för att göra läsningen mer engagerande och spännande för barnet. Visa intresse för barnets reaktioner och överdriv gärna för att fånga uppmärksamheten.

  • Söka stöd och hjälp

    Barn kan ha svårt att utveckla sitt tal och språk på flera sätt. Det finns stöd och hjälp att få om barnet behöver.

Läs med ditt barn

Genom att läsa mycket för ditt barn från tidig ålder stöttar du barnets språkutveckling. I filmen berättar logopederna Annie Ahlinder och Malin Bergman Papworth mer.

Välkommen till biblioteket

På biblioteket får du hjälp att välja böcker som passar just ditt barn. Här finns pekböcker, rim och ramsor, böcker på många språk, med tecken och mycket mer. Här erbjuds också bokprat eller sagostunder. Det är gratis att låna böcker och delta på aktiviteter för barn.

Läs mer på 1177.se

Barnets utveckling 0-6 månader

Under sitt första halvår är barnet helt beroende av dig, och utvecklas tillsammans med dig och andra som finns nära. Barnet lär sig använda sina sinnen och söker mer och mer kontakt. Först genom att skrika och sedan mer med leenden, rop och joller. Barnet blir stabilare i kroppen och kan allt mer styra sina rörelser med viljan.

Barnets utveckling 6-12 månader

Barnet förstår alltmer och vill gärna själv försöka lösa problem. De flesta barn är mer sociala nu, men kan ha en period då de är blyga och rädda för det som är främmande. Språket utvecklas och en del barn säger sitt första ord. Många barn lär sig krypa och resa sig. En del tar sina första steg. I den här åldern är det dags för barnet att börja öva på att äta vanlig mat.

Barnets utveckling 1-2 år

Det händer mycket i ett barns utveckling mellan ett och två års ålder. Barnet börjar gå, säger sina första ord och kan alltmer dela känslor och upplevelser med andra människor. Under den här tiden börjar många barn också i förskolan.

Barnets utveckling 2-3 år

Nu utvecklas barnet mycket i sin identitet som egen person. Språket utvecklas snabbt och barnet börjar sätta ihop meningar. Barn i tvåårsåldern är ofta väldigt aktiva och kan till exempel springa, gå i trappor och gå på tå.

Till toppen av sidan