När är det dags att ta sig till förlossningen?
Första delen av förlossningen är det vanligast att vara hemma. När värkarna blir starkare och kommer oftare kan det vara dags att ta sig till sjukhuset. Men hur vet man när det är dags? Här får du råd om hur du ska göra.
En graviditet räknas som fullgången efter 37 veckor till 41 veckor. Här kan du läsa mer om hur en vaginal förlossning går till.
Den här texten finns också på lätt svenska samt översatt till flera språk.
Ring innan du åker in
Du kan alltid ringa till en förlossningsavdelning och rådgöra med en barnmorska. Barnmorskan lyssnar på dig och ger råd om det är dags att åka in. Ibland är det bättre att stanna hemma ett tag till.
Oftast vill förlossningsavdelningarna att du ringer innan du kommer, även om du känner dig säker på att det är dags. På så vis kan de vara förberedda på att du kommer. Vilken förlossningsavdelning du bör kontakta får du reda på av barnmorskan på barnmorskemottagningen.
Här hittar du förlossningsavdelningar i hela Sverige.
Du kan ringa telefonnummer 1177 om du inte vet vilken förlossningsavdelning du ska kontakta.
Kontakta din förlossningsavdelning
Kontakta din förlossningsavdelning om du undrar över något.
Du bör alltid ringa vid följande tillfällen:
- När du har regelbundna, smärtsamma värkar.
- Om du misstänker att fostervattnet gått.
- Om du får en blödning.
- Om du får huvudvärk, ögonflimmer eller stark smärta i magen som inte går över.
När du kommit till förlossningen får du göra en kontroll. En barnmorska eller läkare bedömer sedan om du ska stanna kvar eller om du får åka hem och vänta lite till.
Förlossningsavdelningar i Västerbotten
Förlossningsavdelning Umeå
Förlossningsavdelning Skellefteå
Förlossningsavdelning Lycksele
Utgå från dig själv
Det viktigaste är att du som ska föda utgår från dig själv och hur du känner dig. Du kan åka in för en kontroll om det känns jobbigt och du har svårt att slappna av. Du kan få åka hem igen om allt är bra och barnmorskan bedömer att det inte är dags.
Det här påverkar när du bör åka in
Det är flera saker som avgör när det är dags att åka in. Det här är sådant som har betydelse:
- Hur ofta det kommer värkar och hur värkarna känns.
- Om du som är gravid har fött barn tidigare eller inte.
- Hur långt det är till förlossningsavdelningen.
- Det har kommit fostervatten ur slidan.
- Det kommer blod ur slidan.
- Det gör ont hela tiden, utan att det är vila mellan värkarna.
- Om du som är gravid tidigare har fått särskilda råd av vårdpersonalen. Till exempel om du har en kronisk sjukdom.
Här kan du läsa mer om förlossningens olika faser.
Värkarna kan avgöra
Hur kraftiga värkarna är kan vara avgörande för om det är dags att ta sig till förlossningen. Det brukar vara tid att åka in om någon eller båda av följande punkter stämmer:
- Värkarna är upp emot en minut långa. Det känns tydligt när de börjar och när de slutar.
- Värkarna kommer regelbundet. De kommer med jämna mellanrum. Det kommer tre till fyra värkar inom tio minuter. Det är alltså två till tre minuter mellan värkarna.
Vattnet går - vattenavgång
Inne i livmodern är barnet omslutet av en hinna. Hen ligger nästan som i en påse eller ballong. I hinnan finns det fostervatten. När förlossningen kommer igång kan hinnan gå sönder. Då rinner fostervatten ut genom slidan. Det brukar kallas att vattnet går.
Man får ofta komma in till förlossningen för en kontroll om vattnet går. Särskilt om vattnet är missfärgat och luktar illa. Då behöver man åka in till förlossningen direkt.
Man kan behöva åka in även om inte värkarna har startat. Sedan kan man få åka hem igen om allt är bra vid kontrollen. Förlossningen kan sättas igång om värkarna inte har kommit igång inom ett par dagar efter att vattnet har gått.
Har du fött barn tidigare?
Ofta går en förlossning snabbare när du som är gravid har fött barn tidigare. Särskilt om du tidigare haft en snabb förlossning. Då kan det vara bra att åka in till förlossningen i god tid.
Hur långt har du att åka?
Man kan behöva åka in tidigare om det är långt till förlossningsavdelningen.
När får jag stanna?
På förlossningsavdelningen undersöker barnmorskan hur mycket livmodertappen har öppnat sig. Man brukar oftast få stanna om den har öppnat sig mer än tre till fyra centimeter.
Man kan behöva åka hem igen om barnmorskan bedömer att det är ett tag kvar innan barnet ska komma. Det är vanligt.
Påverka och delta i din vård
Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.
Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.
Texten finns översatt – Other languages
En lättläst version av denna text finns översatt till följande språk: