Könsorgan

Livmoder och äggstockar

Här kan du läsa om sjukdomar och besvär i livmodern och äggstockarna.

Innehåll - Livmoder och äggstockar

Visa innehåll som:
  • Cellförändringar i livmoderhalsen

    Cellförändringar i livmoderhalsen brukar bero på att man har HPV. Oftast läker det av sig själv. Du behöver behandling om cellförändringarna kan utvecklas till cancer.

  • Cystor på äggstockarna

    De flesta cystor försvinner av sig själva, men en del kräver behandling även fast de är godartade.

  • Framfall

    Framfall är när slidans vägg buktar ner vid slidans öppning. Det kan också vara att livmodertappen putar ut genom öppningen. Ett framfall är oftast oskadligt men kan kännas obehagligt. Det finns behandling att få.

  • Myom

    Myom är en eller flera muskelknutor som kan finnas inuti eller utanpå livmodern. Det är vanligt att ha myom utan att ha några symtom. Du kan behöva behandling om myomet växer snabbt eller blir stort. Det gäller också om det ger mycket besvär. Då kan du få läkemedel. Ibland behövs en operation.

  • Polycystiskt ovarialsyndrom – PCOS

    PCOS är en förkortning av polycystiskt ovarialsyndrom. PCOS orsakas av en obalans av hormoner från äggstockarna. Det kan bland annat göra att du får oregelbunden eller utebliven mens, ökad hårväxt på kroppen och får svårt att bli gravid. Du kan även ha PCOS utan att ha några besvär. Det finns hjälp att få om du har symtom.

  • Äggledarinflammation

    Äggledarinflammation gör ofta att du får ont i magen, rikligare flytningar och ibland feber. Den vanligaste orsaken är könssjukdomar, till exempel klamydia och gonorré.

Mer på 1177.se

Så fungerar det kvinnliga könsorganet

Könsorganen består av flera delar och har flera olika funktioner. Några delar sitter utanpå kroppen och du kan se dem eller känna på dem. En del sitter inuti kroppen. Könsorganen gör det också möjligt att ha sex och att fortplanta sig.

Förbered ditt vårdbesök

Här får du tips och information om hur du kan förbereda dig inför ditt besök i vården.

Till toppen av sidan