Sjukresor och färdtjänst

Patientboende – patienthotell

Du som reser långt för en behandling eller undersökning kan behöva övernatta i den stad där du får vård. Ibland finns möjligheten att bo på ett så kallat patientboende eller patienthotell.

Det är reglerna i regionen där du är folkbokförd som gäller för dig. Välj region högst upp på sidan för att få rätt information.

Var finns patientboenden?

Ett patientboende ligger i närheten av det sjukhus eller den mottagning som du ska besöka.

Boenden för barn och deras familjer

På vissa sjukhus finns det boenden som är anpassade för barn som får vård. Där kan barn bo tillsammans med närstående under tiden behandlingen pågår.

Värmland

Direkt i anslutning till Centralsjukhuset Karlstads huvudentré hittar du Patienthotellet. 

Vem kan bo på ett patientboende?

Det är personalen i regionen där du är folkbokförd som beslutar om du kan bo på ett patientboende. 

Värmland

Här kan du som patient bo som ett alternativ till den vårdavdelning din behandling sker på. Sjukvårdens verksamheter ansvarar för din bokning och behandling.
 
Under din vistelse är även närstående välkomna att bo tillsammans med dig eller i ett eget rum.

Hur fungerar ett patientboende?

Ett patientboende fungerar ungefär som ett vanligt hotell. Tanken är att du som bor där inte har behov av vård dygnet runt. Du sköter dig därför själv så mycket som det går.

De flesta boenden serverar frukost. På en del boenden finns det också en restaurang där du kan äta lunch och middag. Ibland finns det kök där du kan laga egen mat.

På vissa patientboenden finns det vårdpersonal tillgänglig.

Värmland

Service och utbud på patienthotellet i Karlstad

Receptionen

Receptionen är lite mer än en vanlig hotellreception. Receptionisterna är sjuksköterskor som också kan svara på medicinska frågor och hjälpa dig tillrätta.

In- och utcheckning

Incheckning sker tidigast klockan 13.00 och utcheckning senast klockan 11.00.

Nyckelkort och besök

Nyckelkortet går till ditt rum och aktiveras för din planerade vistelse hos oss. Du bestämmer själv när och av vem du önskar besök.

Leksaker

Leksaker finns på plan två. Sjuka barn som bor på hotellet har tillgång till lekterapin på barn- och ungdomskliniken som har öppet dagtid.

Restarurang och receptionskiosk

Vår restaurang, Guldkornet kök och kafé, är öppen för alla. Läs mer om Guldkornet här.

I receptionen finns en minikiosk med bland annat kalla drycker, godis, chips och enklare toalettartiklar för hotellets gäster. Kvällar och nätter finns kaffe, te, choklad och smörgåsar att köpa här.

Tidningar, böcker och film

Dagens lokaltidningar finner du i lobbyn där också ett mindre urval av böcker finns att låna. Dvd-spelare kan lånas i receptionen. Dvd-filmer kan lånas på biblioteket.

Sjukhusbiblioteket

Sjukhusbiblioteket hittar du längst ner i korridoren från huvudentrén, följ röd gata. Öppettiderna är måndag till torsdag klockan 10.00–17.00 och fredagar 10.00–15.00. Där finns böcker, tidskrifter, film och musik för utlåning. Länets alla lokaltidningar finner du i tidningsrummet utanför biblioteket. Tidningsrummet är öppet dygnet runt.

Internetuppkoppling via WiFi

Patienter och besökare i regionens lokaler har möjlighet att få internetåtkomst via det trådlösa nätverket RV-GUEST. För att ansluta till RV-GUEST, leta upp WiFi-inställningarna på din enhet och välj att ansluta till RV-GUEST.

Vad kostar det?

Vad det kostar att bo på ett patientboende varierar mellan regionerna. I en del regioner är det kostnadsfritt och i andra regioner får du betala en mindre kostnad själv.

Oftast ingår endast frukost och du får betala för övriga måltider under dagen.

Värmland

Prislista för patienthotellet vid Centralsjukhuset i Karlstad hittar du på Region Värmlands webbplats.

Patienthotell

Läs mer på 1177.se

Sjukresor

Du kan ansöka om ersättning för de kostnader du har haft för resor mellan ditt hem och exempelvis en vårdcentral, tandläkare eller ett sjukhus. Det gäller endast resor som du gjort på grund av din sjukdom eller förlossning.

Patientlagen

Patientlagen är en lag som finns för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få. Informationen ska hjälpa dig att vara med och bestämma om din vård.

Till toppen av sidan