Steg för hållbar hälsa
Innehållet gäller VärmlandForskning visar att personer med hälsosamma vanor lever i genomsnitt 14 år längre jämfört med personer som har en eller flera ohälsosamma vanor.
Om programmet steg för hållbar hälsa
Programmet ger stöd till dig som vill öka din livskvalitet, förbättra din hälsa, minska risken för sjukdom och öka sannolikheten för fler friska år. Forskning som programmet bygger på visar att det är möjligt att åstadkomma stora hälsovinster med relativt små förändringar.
Även små förändringar kan vara nog så svåra att göra, särskilt om de ska hålla livet ut. För att ge dig bra förutsättningar att lyckas har vi därför lagt stort fokus på arbetet med beteendeförändringar. Steg för hållbar hälsa är tillgängligt för dig som bor i Värmland.
Programmets olika delar:
- Fokusträffar: stöd för beteendeförändring i grupp.
- Valbara Tematräffar: stöd för förändring relaterat till stress, fysisk aktivitet eller kost. Fler teman kommer utvecklas.
- Hälsocoachning enskilt: stöd för din förändring med hjälp av en hälsocoach.
- Peppgrupp: självhjälpsgrupper för de som vill.
Hur går det till?
Vi börjar med ett orienterande samtal med en av våra hälsocoacher där ni tillsammans tydliggör ditt nuläge och vad du önskar förändra. Därefter deltar du i en av våra FOKUS-grupper där du tillsammans med andra, får kunskaper och stöd för att lyckas med dina beteendeförändringar.
Träffarna hålls varannan vecka och pågår en termin. Vi behöver gott om tid för att träna. Beteendeförändring kan nämligen vara svårt.
Terminen efter kan du fortsätta genom att välja ett tema som du vill jobba mer med. Just nu kan du välja:
- Fysisk aktivitet
- Matvanor
- Återhämtning och stress
Mer om innehållet i programmet
- Om hälsa, beteenden och vanor
- Så gör du din förändring enklare
- Dina mål och drivkrafter
- Identifiera vilka beteenden som leder dig åt rätt håll
- Känslor och vanor
- Så kan du hantera hinder
- Så får du förändring hållbar
- Acceptans – att acceptera det vi inte kan förändra och lägga energi på det som är viktigt
- Self-compassion: Hur tar du hand om dig?
- Närvaro i nuet – så blir du bättre på att stoppa dina impulser
Vanliga frågor
Jag vill gå programmet – hur gör jag?
- Gå in på appen Vård i Värmland
- Välj ”Hållbar Hälsa”
- Boka tid hos hälsocoach för orienterande samtal. Då kan du ställa frågor om programmet och ni kommer fram till om det är något för dig.
Du kan ladda ner appen här:
Läs mer om appen Vård i Värmland >>
Behövs mycket tid?
Vi har ju alla olika förutsättningar i livet och därför erbjuder vi två olika varianter av programmet som kräver lite olika insats. Den ena är för dig som gillar att läsa och reflektera, och som gärna lägger en del tid mellan gångerna. Den andra är för dig som av olika skäl inte kan eller vill lägga så mycket mer tid än själva träffarna.
Du och coachen kommer tillsammans fram till vad som passar bäst för dig.
Är det här något för mig?
I ett första orienterande samtal får du och coachen prata mer om vilken typ av stöd du behöver. Regionen erbjuder lite olika stöd för att förändra ohälsosamma vanor. Vi kan hänvisa dig vidare.
Grunden är att du har en ohälsosam vana som du vill och behöver förändra.
Kan jag få stöd efter programmet?
Att lyckas förändra en ohälsosam vana kan vara svårt och utmaningen att behålla den livet ut kan innebära att man i perioder behöver extra stöd. Därför ordnar vi efter programmets slut regelbundna möjligheter att komma för att få en påfyllnadsdos. En booster helt enkelt. Det kan vara för att få allmänna tips och råd eller för att ta del av ny och spännande kunskap, men det kan också vara för att fokusera på ett visst ämne eller kanske repetera och fördjupa någon del från tidigare delar av programmet.
Du kan också boka tid hos hälsocoachen om du behöver hjälp att komma på banan igen.
Måste man delta i grupp?
Även om din hälsa är ditt ansvar så vet vi att det kan vara svårt att förändra ohälsosamma vanor. Därför tror vi att stödet från både nära och kära, och andra som kämpar med samma saker är viktigt. De deltagare som gått programmet har överraskats av hur fina grupperna blivit, att alla stöttar varandra och hjälper varandra vidare.
Jag kan inte koppla upp mig – hur gör jag då?
Just nu erbjuds detta enbart digitalt så du behöver en fungerande mobil, surfplatta eller dator där du kan ladda ner appen. Du behöver även en kamera och tillräckligt bra ljud för samtalet.