Bröstböld vid amning
En bröstböld beror på att det har kommit in bakterier i bröstet genom sår eller sprickor. Det bildas då en böld som innehåller var. Det gör ofta mycket ont och du behöver få behandling för att bli bra.
Ofta kommer besvären gradvis, men ibland kommer de snabbt. Bröstbölder är ovanliga.
Symtom vid bröstböld
Det här är vanliga symtom på en bröstböld:
- En intensiv smärta på ett avgränsat område i bröstet.
- En rodnad eller annan missfärgning på ett avgränsat område på bröstet.
- Bröstet kan vara spänt, svullet och glansigt.
- Huden på bröstet kan fjälla.
- Bröstvårtan kan vara lite sned åt något håll.
- Det kommer mindre eller ingen mjölk alls.
- Du känner dig sjuk, hängig och trött.
- Du kan ha feber.
Det är allra vanligast att få besvär i bara ett bröst.
När och var ska jag söka vård?
Du som behöver stöd och hjälp med amningen kan kontakta BVC eller en barnmorskemottagning. Du kan också kontakta en av de amningsmottagningar som finns på en del orter.
Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
Kontakta en vårdcentral om du har fått en böld i bröstet. Ibland räcker det att du videosamtalar med en läkare eller barnmorska för att få hjälp.
Undersökning och utredningar
En läkare undersöker bröstet med ultraljud om det finns en misstanke om att du kan ha en bröstböld. Hen brukar också ta en bakterieodling från såren på bröstvårtorna eller från bröstmjölken.
Behandling av bröstböld
Bölden behöver ofta tömmas på var, men hur det görs beror på böldens storlek. Läkaren använder antingen en spruta eller en liten tunn plastslang, en så kallad kateter. Du får lokalbedövning så att det inte ska göra ont.
En del kan behöva antibiotika. Det beror på hur stor bölden är och hur du mår i övrigt.
Smärtstillande läkemedel
Du kan ta smärtstillande läkemedel som innehåller ibuprofen eller paracetamol om du har ont.
Vad beror bröstböld på?
De flesta som får en bröstböld har tidigare haft besvär med såriga bröstvårtor. Det har då kommit in bakterier genom såren eller sprickorna och det har uppstått en infektion. Då samlas det var i området som i sin tur blir till en böld.
Bröstbölder är vanligast de första två månaderna efter förlossningen.
Kan jag fortsätta amma?
Du kan fortsätta amma barnet om du orkar och vill. Det kan göra ont att amma på det bröst där du har besvär. I så fall kan du under en tid bara amma på det andra bröstet. Har du ett uppehåll bör du mjölka ur bröstet för hand eller med pump om det är möjligt. Det gör så att mjölkproduktionen inte stannar av.
Du kan få råd från personalen på BVC, en barnmorskemottagning eller en amningsmottagning.
När blir jag bättre?
De flesta brukar bli bra efter en till två veckor och kan då oftast börja amma från bröstet igen. Det kan ta upp till två månader innan bölden har försvunnit helt.
Du som har haft en bröstböld brukar få komma på återbesök efter två till tre månader.
Påverka och delta i din vård
För att du ska kunna vara aktiv i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven så att du kan läsa den i lugn och ro.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.