Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Bildundersökningar och röntgen

Bentäthetsmätning

En bentäthetsmätning visar om du har benskörhet. Undersökningen kan också göras för att följa din behandling. Undersökningen görs med röntgen och visar hur tätt och starkt skelettet är. Det gör inte ont och du mår som vanligt efteråt.

Bentätheten mäts med hjälp av röntgen och visar hur tätt skelettet är. Undersökningen förkortas ibland till DXA. Det står för Dual Energy X-ray absorptiometry.

Förberedelser

Du behöver inte förbereda dig på något sätt inför en bentäthetsmätning.

Innan undersökningen får du ta av dig smycken och kläder med till exempel metallknappar som finns i närheten av stället på kroppen som ska undersökas. Det beror på att metallföremål kan påverka mätningen.

Hur går undersökningen till?

Du ligger på en brits under röntgenundersökningen, som tar cirka 20 minuter. En svag röntgenstråle går genom den del av skelettet som ska undersökas, till exempel i ryggen eller i höften.

De flesta brukar inte tycka att undersökningen är obehaglig. Stråldosen är lägre än vid vanliga röntgenundersökningar.

Hur mår jag efteråt?

Undersökningen brukar inte kännas. Du mår som vanligt efteråt.

Varför görs undersökningen?

Du kan behöva göra en bentäthetsmätning om du har fått ett benbrott efter en lättare olyckshändelse. Det beror på att det är ovanligt att små skador leder till benbrott om bentätheten är som den ska. Resultatet av mätningen hjälper läkaren att bedöma om du har benskörhet.

Mer information

Bildundersökningar och röntgen

Här kan du läsa mer om bildundersökningar och röntgen.

Så fungerar skelett och leder

Skelettet håller oss upprätta, skyddar våra inre organ och är fäste för musklerna. Skelettets ben hålls ihop med leder. I lederna kan benen röra sig mot varandra. Det gör att hela kroppen kan röra sig.

Till toppen av sidan