Så använder du lokalbedövande kräm och plåster
Lokalbedövning innebär att en del av kroppen bedövas. Du kan använda lokalbedövande kräm eller plåster inför en behandling eller undersökning som gör ont. Både barn och vuxna kan använda lokalbedövande kräm och plåster.
Den här texten handlar om lokalbedövning som du använder själv inför en undersökning eller behandling. Det kan till exempel vara om du ska lämna blodprov, få en venkateter eller vaccineras. Det kan också vara inför mindre operationer i huden, till exempel om du ska sätta in en p-stav, ta bort mollusker eller lämna ett vävnadsprov från huden.
I texten Lokalbedövning kan du läsa mer om lokalbedövning som du får av vårdpersonal.
Förberedelser
Lokalbedövande kräm och plåster finns att köpa receptfritt på apotek. De innehåller liknande ämnen. Skillnaden är bland annat hur snabbt effekten kommer och hur länge den håller i sig.
Lokalbedövande plåster kan vara bekvämt att använda inför ett blodprov. Plåstren sitter kvar på rätt ställe och innehåller lagom mycket bedövning.
Både barn och vuxna kan använda lokalbedövande kräm och plåster, men dosen varierar. Läs igenom instruktionen i förpackningen innan du börjar. Använd inte mer än den rekommenderade dosen, det gäller särskilt för små barn.
Så här gör du

Var du ska stryka på krämen eller sätta på plåstret beror på varför du behöver lokalbedövning. Det kan till exempel vara i armvecken om du ska lämna blodprov eller på överarmen om du ska sätta in en p-stav. Kontakta mottagningen som ska utföra undersökningen eller behandlingen om du är osäker på var du ska stryka på krämen eller sätta plåstret.
Krämen eller plåstret ska sitta minst en timme
Bedövningskrämen stryks på huden och täcks med plastförband. Plastförbandet finns att köpa på apotek. Plåstren sätts direkt på huden. Krämen eller plåstret ska sitta på i minst en timme för att området ska bli bedövat.
Använd inte lokalbedövande kräm eller plåster på hudområden med öppna sår. Var försiktig vid användning på hudområden med eksem, huden kan bli irriterad. Då kan du låta plåstret sitta kortare tid.
Du kan skriva på plåstret vilket klockslag det sattes på. Det kan göra det enklare att komma ihåg hur länge det har suttit på.
Bildspel - så här sätter du på emla-plåster

Så här ser ett Emla-plåster ut.
Vad gör plåstret?
Plåstret bedövar huden så att det känns mindre när du ska ta blodprov eller få en spruta.
Var ska plåstret sitta?
Sätt plåstret där sticket ska ske.
- Om du ska lämna blodprov eller få en PVK (en tunn plastslang i ett blodkärl): Sätt plåster på två olika ställen där du ser synliga blodkärl. Om du inte ser några tydliga blodkärl i armveck eller på handryggar - sätt plåstren på samma sätt som på någon av bilderna.
- Om du ska vaccinera dig: Sätt ett plåster där du fått veta att det ska sitta, oftast högt upp på överarmen. För barn under 2 år ska plåstret sitta på låret, eftersom det är där de oftast får sina vaccinationer.
Om du är osäker på var du ska sätta plåstret, kontakta mottagningen som ska utföra undersökningen eller behandlingen.
Förbered huden
Tvätta huden noga och torka av, så att hudytan som ska bedövas är ren och torr innan du sätter på plåstret. Använd inte plåstret på områden med öppna sår.
När ska plåstret sättas på?
- Plåstren ska sättas på huden 1,5-2 timmar innan din bokade tid. Det är viktigt att plåstret sitter kvar hela tiden för att bedövningen ska fungera.
- Om barnet är under 1 år ska plåstret sättas på huden 1 timme innan er bokade tid.





Så mår du efteråt
När krämen eller plåstret tas bort är huden blek och bedövad. Ibland har huden blivit irriterad, det brukar gå över av sig själv.