Hormonplitor hos nyfödda
Mer än hälften av alla nyfödda barn får så kallade hormonplitor. Det är små utslag som ofta är knottriga. Utslagen är inte skadliga och de försvinner ofta av sig själv.
Det är vanligt att nyfödda barn har prickar, utslag eller torr fjällande hud. Oftast är det inget du behöver göra något åt.
Hormonplitor är mycket vanligt och kommer kort efter födseln. Det är en reaktion på den nya miljön som barnet möter utanför det sterila fosterlivet i magen.
Utslagen kallas också hormonprickar. De kan också kallas toxiskt utslag. Trots namnen har de inget med något toxiskt eller med hormoner att göra. På latin heter utslagen erythema toxicum neonatorum.
Symtom
Utslagen kommer oftast när barnet är en till fyra dagar gammalt. Utslagen har oregelbunden form. De kan vara olika stora, mellan två och tio millimeter. De kan vara lite gula på toppen.
De ser ut som små finnar eller som små varblåsor, men är inte infekterade. När du stryker med handen över dem känns det knottrigt.
Utslagen syns mer när barnet är varmt
På ljusare hud blir utslagen röda.
På mörkare hud blir huden mer mörk där utslagen är, eller så syns bara de gulvita knottrorna.
Huden kan se flammig ut och det röda eller den mörkare färgen kan komma och gå under dagen. Det kan synas i perioder och flytta sig. Ofta syns utslagen mer när barnet är varmt.
Utslagen finns framför allt i ansiktet, på halsen, bröstkorgen och magen. Ibland finns de även på armarna och låren.
Utslagen är inte skadliga och försvinner av sig själv. Det kan ta några dagar upp till cirka två månader.
Det behövs ingen behandling. Hormonplitor smittar inte.
När och var ska jag söka vård?
Hormonplitor brukar gå över av sig själv, det vanligaste är att inte behöva söka vård.
Känner du dig osäker eller orolig kan du kontakta barnavårdscentralen, BVC. Under barnets första levnadsvecka kan du kontakta BB.
Om det är bråttom
Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om barnet även har feber eller mår dåligt på andra sätt, till exempel inte är lika piggt som vanligt. Då kan utslagen ha andra orsaker. Det kan till exempel vara en infektion. Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
Information och delaktighet i vården
För att du ska kunna vara delaktig i vården är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Fråga om du inte förstår.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk vid en hörselnedsättning.