Vilka vaccinationer bör man ta?
Innehållet gäller Stockholms länVilka vaccinationer som du rekommenderas att ta beror på din ålder och hälsotillstånd. Vissa vaccin är kostnadsfria, andra kostar. Här beskriver vi vilka olika vaccin som rekommenderas till dig som är vuxen.
Vaccin är ett viktigt skydd mot allvarlig sjukdom vid flera vanliga infektionssjukdomar, till exempel covid-19, säsongsinfluensa och pneumokockinfektion. Region Stockholm följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten om vaccination.
Covid-19-vaccination
Här kan du se om du rekommenderas att vaccinera dig mot covid-19. Det är olika för olika personer.
Om du tillhör en grupp som rekommenderas att vaccinera sig kan du välja att boka tid eller gå på drop-in.
Vaccination mot säsongsinfluensa
Från det året du fyller 65 år rekommenderas du att vaccinera dig mot säsongsinfluensa under vintersäsongen. Rekommendationen gäller även dig som är gravid samt för dig som är i en medicinsk riskgrupp.
Du som är vårdpersonal och som arbetar nära dessa grupper rekommenderas också att vaccinera dig.
Pneumokock-vaccination pågår under hela året
Från det år du fyller 65 år rekommenderas du att vaccinera dig mot pneumokocker. Även du som tillhör vissa medicinska riskgrupper ingår i rekommendationen – tänk på att dessa skiljer sig till viss del från riskgrupperna för säsongsinfluensa.
Vaccinationen är kostnadsfri och kan tas när som helst under året.
Beroende på vilken vaccintyp du fått kan det vara aktuellt med vaccination var femte år. Fråga din vaccinatör om du är osäker på vad som gäller för dig.
Läs mer om vaccination mot pneumokocker.
Övriga vaccinationer
- Några av de vaccinationer som ingår i barnvaccinationsprogrammet kan du behöva fylla på. Vaccination mot stelkramp och difteri bör du ta vart 20:e år. För dig som är född mellan 1960 och 1980 är det särskilt viktigt att se över ditt skydd mot mässling, då det inte är säkert att du haft sjukdomen eller är fullt vaccinerad.
- Du som är gravid rekommenderas att vaccinera dig mot kikhosta. Det skyddar barnet mot kikhosta flera månader efter födseln. Du rekommenderas också vaccination mot covid-19 och säsongsinfluensa, se ovan.
- Stockholms län är riskområde för TBE, därför rekommenderas du som är ute i naturen att vaccinera dig mot TBE. För att få ett tillräckligt skydd bör du vaccinera dig i god tid före fästingsäsongen. Säsongen för fästingar varar från tidigast mars till senast november, men de flesta blir smittade av TBE under sommaren.
- Du som är äldre och har en ökad risk att bli allvarligt sjuk av RS-virus kan rekommenderas att vaccinera dig mot RS.
- Du kan få vaccin mot mpox (tidigare apkoppor) om du har utsatts för viruset eller om du riskerar att utsättas för det.
- Inför resor kan du behöva skydd mot smittsamma sjukdomar. Vilka vaccinationer som du behöver varierar beroende på vart du ska resa, hur länge du ska vara borta och vad du ska göra i landet. Här kan du läsa om råd om de vaccinationer som kan behövas inför resan.