Operationer av ögon, öron, nÀsa och hals

Rör i örat

Att fÄ ett rör i örat innebÀr att ett litet plaströr sÀtts in i trumhinnan. Ett rör kan hjÀlpa om du ofta fÄr besvÀr med infektioner eller vÀtska i öronen. Det Àr vanligast att barn fÄr rör i örat.

Varför görs behandlingen?

Det Àr i mellanörat som varig eller klar vÀtska samlas nÀr du fÄr öroninflammation eller sekretorisk otit.

De vanligaste orsakerna till att få ett rör i örat är upprepade öroninflammationer eller besvär med vätska i örat, så kallad sekretorisk otit.

Läs mer om örat.

Öroninflammation

Öroninflammation är väldigt vanligt hos barn och kommer ofta tillsammans med en förkylning. Vid en öroninflammation bildas det var i mellanörat och trumhinnan blir röd och tjock. Trumhinnan kan bukta utåt och röra sig sämre.

Öroninflammation går oftast över av sig själv, men en del kan behöva få behandling med antibiotika. En del barn får öroninflammation ofta och kan bli hjälpta av ett rör.

Sekretorisk otit

När du har sekretorisk otit samlas vätska i mellanörat. Vätskan är inte varig och inte ett tecken på en infektion. Sekretorisk otit kallas ibland för öronkatarr.

Det är vanligt att barn får sekretorisk otit efter en förkylning eller en öroninflammation. Hos vuxna uppstår vätska i mellanörat oftast om du till exempel inte kan tryckutjämna vid flygning eller dykning. Om du eller ett barn har mycket besvär av sekretorisk otit kan ett rör i örat hjälpa.

Röret gör att örat luftas

När ljud når trumhinnan börjar den svänga så att ljudvågorna förs vidare. När örat är fyllt av vätska eller var blir trumhinnan inte lika rörlig som den ska. Då dämpas ljudvågorna och hörseln kan bli sämre ett tag. Det känns som att ha lock för örat.

Med ett rör i örat luftas mellanörat och trumhinnan kan röra sig bättre. Röret kan också minska antalet öroninflammationer.

Förberedelser

Före operationen undersöker en läkare öronen och kontrollerar hörseln.

Vuxna som ska få rör i örat får oftast lokalbedövning. Barn blir sövda, eftersom det är viktigt att ligga helt stilla när röret sätts in.

Vuxna som ska opereras behöver inte förbereda sig på något speciellt sätt.

Barn ska inte äta innan operationen

Barn som ska sövas behöver fasta. Det innebär att barnet inte får äta eller dricka något under några timmar före operationen. Hur länge barnet behöver fasta får ni information om av vårdpersonalen innan operationen.

En vecka innan operationen bör barnet bara få smärtstillande och febernedsättande läkemedel som innehåller paracetamol. Vissa andra läkemedel kan göra att barnet blöder lättare, till exempel de som innehåller ibuprofen.

Berätta för läkaren om barnet tar några andra läkemedel regelbundet.

Barn bör inte vara förkylda

Barn med förkylningssymtom ska inte sövas. Det beror på att de kan få besvär med andningen i samband med operationen. Risken för infektioner ökar också.

Kontakta mottagningen om ditt barn verkar vara förkyld. Då flyttas operationen fram.

SÄ gÄr behandlingen till

Själva operationen går till på samma sätt oavsett om du som opereras får lokalbedövning eller blir sövd. När ett barn ska sövas får du som vuxen vara med inne i operationssalen tills barnet har somnat.

Ibland kan hörselgången behöva rengöras från vax innan operationen. Det är för att läkaren ska kunna se trumhinnan ordentligt. Hos barn görs det när barnet är sövd.

Röret sätts in i ett hål i trumhinnan

För att se bra använder läkaren ett öronmikroskop. Det är en slags kikare som lyser in i hörselgången och förstorar upp. Läkaren gör ett litet hål i trumhinnan. Sedan för hen in röret genom hålet, så att en del av röret är utanför trumhinnan och en del innanför.

Själva operationen tar bara ett par minuter.

Får läkemedel i örat

För att minska risken för en infektion brukar läkaren droppa örondroppar med antibiotika och kortison i hörselgången. En del kan behöva fortsätta behandla med örondroppar hemma någon dag efter operationen.

De här örondropparna kan du också behöva ta vid senare tillfällen, till exempel när du ska bada. Dropparna skrivs ut av en läkare.

Efter operationen

Vuxna som har fått lokalbedövning kan åka hem på en gång. En del kan bli lite yra efter ingreppet. Därför bör du undvika att köra bil direkt efteråt.

Efter operationen får barnet vakna till ordentligt på en uppvakningsavdelning. Det brukar ta upp till en timme. Sedan brukar det gå bra att åka hem.

SÄ mÄr du efter operationen

Efter operationen gör det inte ont i örat och röret känns inte. Dygnet efter operationen kan det rinna lite blodblandad vätska ur hörselgången. Det är inte farligt, men ibland kan det behövas örondroppar under några dagar.

Undvik att få vatten i örat

Precis efter operationen ska du undvika att få vatten i örat. Efter några veckor kan du bada, men inte doppa huvudet mer än en meter under vattnet. Ibland kan örat behöva skyddas helt från vatten. På apotek finns speciella öronproppar som du kan köpa för att skydda örat när du badar.

Röret ska kontrolleras regelbundet

Så länge röret sitter kvar i örat behöver det kontrolleras regelbundet av en läkare. Personer som hade en hörselnedsättning innan operationen brukar få göra ett hörselprov ungefär en månad efter operationen.

Röret ska stötas ut av sig själv

Röret är gjort för att stötas ut från trumhinnan. Det brukar ske efter några månader upp till ett år. Efter det brukar hålet i trumhinnan läka ihop.

Röret kan ibland sitta kvar ännu längre. Det kan opereras bort om det inte stöts bort av sig själv, eller om det blir något annat problem.

Ibland läker inte hålet i trumhinnan ihop igen efter att röret har lossnat, men det är ovanligt. Då kan det behöva opereras.

Biverkningar och komplikationer

Efter operationen kan du eller barnet fortfarande få öroninflammation. Det brukar däremot inte göra lika ont som innan. Eftersom det sitter ett rör i trumhinnan så rinner varet ut genom det, istället för att bli kvar i mellanörat.

Kontakta en vårdcentral om det rinner vätska ur örat eller ser smetigt ut i hörselgången. Det gäller särskilt om det händer vid fler än ett tillfälle och det samtidigt gör ont.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Infektion kan få fäste runt röret

Ibland hjälper inte örondropparna om du har fått en infektion. Det kan bero på att bakterierna har fått fäste på själva röret. Då kan röret behöva tas bort för att infektionen ska kunna läka.

Ibland behövs en ny operation

En del som har haft sekretorisk otit kan få tillbaka besvären när röret har lossnat. Då kan de behöva få ett nytt rör inopererat.

LÀs mer pÄ 1177.se

Ont i örat

Att ha ont i örat Àr vÀldigt vanligt hos bÄde barn och vuxna. Det kan ha mÄnga olika orsaker. Ofta gÄr problemen över av sig sjÀlv, men ibland kan det behövas nÄgon form av behandling.

Narkos

Narkos innebÀr att du inför en operation eller undersökning blir sövd med hjÀlp av lÀkemedel. DÀrför kallas narkos ibland ocksÄ för sövning. Den djupa sömnen tillsammans med smÀrtstillande lÀkemedel gör att du slipper ha ont och ta del av det som hÀnder under operationen eller undersökningen.

NĂ€r barn ska opereras

BÄde barnet och de vuxna kan ha funderingar nÀr barnet ska sövas och opereras. Det Àr bra att som vÄrdnadshavare veta och berÀtta för barnet om vad som kommer att hÀnda. Det gör att hen kÀnner sig lugnare.

Till toppen av sidan