Nackspärr
Nackspärr innebär att du plötsligt får kramp i nackmusklerna. Det gör ont och du blir stel i nacken. Besvären brukar gå över av sig själv.
Besvären kan komma när du har gjort en häftig rörelse med huvudet eller har sovit i en obekväm ställning. Ibland finns det ingen tydlig orsak.
Symtom
Musklerna i nacken är spända och kan göra ont, samtidigt som du har svårt att röra på huvudet. Vanligtvis är det svårare åt ena hållet. Det kan göra mycket ont när du försöker vrida på huvudet.
Vad kan jag göra själv?
För de flesta går det onda i nacken över av sig själv inom ett par dagar eller en vecka.
Rörelse är bra
Det är lätt att tro att kroppen läker bäst när den vilar, men kroppen trivs bra när den får röra på sig. Den ökade blodcirkulationen påverkar hela kroppen positivt och gör att läkningen går fortare. Du bör försöka undvika rörelser som gör ont, men annars kan du fortsätta göra det du brukar göra.
Värme kan kännas skönt
Värme kan ofta minska värken. Du kan till exempel linda en halsduk runt halsen eller använda en värmedyna. Det finns också särskilda vetekuddar eller kornkuddar som du värmer upp i mikron. En varm dusch eller ett varmt bad kan också kännas skönt och lindra smärtan.
Receptfria läkemedel kan hjälpa
Det finns flera olika receptfria smärtstillande läkemedel, till exempel läkemedel som innehåller paracetamol.
När och var ska jag söka vård?
De allra flesta som har nackspärr behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv.
Kontakta en vårdcentral om du inte har blivit bättre inom två veckor. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.
Om det är bråttom
Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ont i nacken, huvudvärk och känner dig mycket sjuk. Om det inte går eller är stängt, sök vård på en akutmottagning.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
Du kan även kontakta en fysioterapeut.
Råd på andra språk
Om du är folkbokförd i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på många olika språk. Nummer och telefontider hittar du här.
Hur kan jag förebygga?
Du kan försöka förebygga problem med nacken om du ofta får besvär med nackspärr. Det är bra om du på olika sätt försöker komma igång och röra på dig om du inte redan är fysiskt aktiv. Du kan till exempel promenera, gå stavgång eller gå på gympa. Du behöver bygga upp och stärka musklerna i nacken, magen och ryggen. Läs mer om vardagsmotion och träning.
Det är viktigt att du sitter eller står i rätt ställning när du arbetar. Detsamma gäller om du till exempel sitter och läser en längre stund. Nackmusklerna avlastas om du håller huvudet rakt och ser rakt fram.
Belastningen ökar då du böjer på huvudet. Undvik därför framåtböjd belastning om du till exempel sitter och läser en längre stund. Det är bra om du tar regelbundna pauser och rör på dig.
En kudde och en säng som känns bekväm kan också minska risken för nya besvär.
Påverka och delta i din vård
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Informationen ska gå att förstå
Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård.
Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.