Leder

Bakercysta – svullnad i knävecket

En Bakercysta är en svullnad i knävecket. Den bildas när den slemsäck som sitter på baksidan av knät innehåller mer vätska än vanligt. Cystan försvinner oftast av sig själv, men ibland behövs behandling.

En Bakercysta hos vuxna beror vanligtvis på överbelastning av knät i kombination med problem i knäleden. Det kan till exempel vara artros, en ledinflammation eller en meniskskada.

Barn kan ibland få Bakercystor. Det är oklart varför cystorna bildas, men de brukar inte ge några större besvär. Cystorna brukar minska eller försvinna av sig själv när barnet blir större.

Läs mer om knäbesvär hos barn och tonåringar.

Bilden till vänster visar en knäled utan Bakercysta. Bilden till höger visar en knäled med Bakercysta. Där syns hur slemsäcken på baksidan av knät är fylld med extra mycket vätska.

Symtom

Knävecket blir svullet om du får en Bakercysta. Svullnaden kan vara allt från liten som en hasselnöt till stor som en tennisboll.

En Bakercysta brukar inte göra ont, men det kan kännas spänt om cystan är stor. Då kan det också vara svårare att böja knäleden.

Det kan hända att cystan spricker, men det är ovanligt. Då brukar det göra ont och du får en blödning inuti vaden, som blir öm, svullen och varm.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har en svullnad på baksidan av knät som gör ont och inte försvinner på två veckor. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Stockholms län

Råd på andra språk

Om du bor i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på många olika språk. Nummer och telefontider hittar du här.

Läs om hur vården för barn och vuxna fungerar i Stockholms län.

Behandling

Bakercystor kan försvinna av sig själv, men om du har artros i knäleden finns det risk för att cystorna kommer tillbaka.

Barn med Bakercysta brukar inte behöva någon behandling eftersom svullnaden minskar eller försvinner av sig själv med tiden.

Vuxna med Bakercystor som inte gör ont brukar inte heller behöva någon behandling. Blödningar brukar läka av sig själv, även om det kan ta flera veckor. Om din Bakercysta beror på ett problem i knäleden får du behandling mot det.

Cystan kan punkteras om den blivit så stor att den värker och spänner i knävecket. Samtidigt sprutas kortison in, vilket kan göra att cystan drar ihop sig.

Du kan ta receptfria smärtstillande läkemedel om du har mycket ont.

Bakercystan kan behöva opereras bort om du har svåra besvär.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan