Röst och tal

Förlamning av stämbanden

Stämbanden kan förlamas om en nerv skadas, till exempel i samband med en infektion. Det kan påverka rösten och göra att det blir svårare att svälja. Det finns behandling som lindrar besvären.

Symtom

Det här är vanliga symtom när stämbanden är förlamade: 

  • Din röst kan låta svag, hackig och hes.  
  • Det är svårt att andas när du till exempel pratar, går i trappor eller lyfter tungt.  
  • Du kan få svårt att hosta. 
  • Du kan få svårt att svälja och kan att sätta i halsen.  
  • Du kan ha svårt att krysta, till exempel när du ska bajsa.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har symtom på att stämbanden är förlamade i mer än tre veckor.  

Många vårdcentraler kan du kontakta genom att logga in

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Stockholms län

Råd på andra språk

Om du bor i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på många olika språk. Nummer och telefontider hittar du här.

Läs om hur vården för barn och vuxna fungerar i Stockholms län.

Undersökningar och utredningar

För att undersöka om stämbanden är förlamade gör läkaren en så kallad endoskopi. Hen för in en tunn slang med kamera genom din näsa och vidare ner i halsen. På så sätt kan läkaren undersöka stämbanden.

Undersökningen gör inte ont. Det kan däremot kännas obehagligt just när instrumentet ska föras ner i luftvägen, eftersom du kan få kräkreflexer och hostreflexer. Du kan få lugnande läkemedel om du får starka kväljningar. Läkemedlet får du genom en venkateter i armen eller handen.

Behandling

En del behöver behandling i form av en operation av stämbanden. Men för de flesta räcker det med röstbehandling hos en logoped eller behandling med spruta.

De olika behandlingarna brukar innebära att rösten förbättras, men den kanske inte blir precis som den var tidigare.

Behandling med spruta 

Du kan få en behandling med spruta om det bara är en sida av stämbandet som är förlamad. Du får lokalbedövning inför behandlingen.  

Läkaren sprutar in hyaluronsyra genom en nål i stämbandet genom näsan, munnen eller huden på halsen. Det minskar glipan som förlamningen har orsakat. Hyaluronsyra är ett ämne som finns naturligt i kroppen. 

Direkt efter behandlingen kan du använda rösten som vanligt, även om du känner att du får mer besvär med rösten. Besvären brukar minska efter några dagar.  

Målet med behandlingen är att din röst ska bli bättre och att det blir mindre ansträngande att hosta eller krysta. Ibland behöver behandlingen upprepas efter några månader.

Graviditet och förlossning

Även du som är gravid eller vill bli gravid kan få behandling mot stämbandsförlamning.

Stämbandsförlamning kan påverka din förmåga att krysta under en vaginal förlossning. Prata med din barnmorska för att få råd kring hur du kan föda på bästa sätt.

Vad beror stämbandsförlamning på?

Stämbanden sitter inuti struphuvudet. Stämbandsförlamning innebär att nerven som styr stämbandens rörelser har skadats. Det kan till exempel bero på en skada vid bröstet eller halsen eller en virusinfektion. Ibland är det svårt att hitta en orsak till förlamningen.

När nerven har skadats blir stämbandet mindre rörligt och kan inte öppnas och stängas som det ska. Det blir därför en glipa mellan stämbanden som kan påverka hur du andas, pratar, sväljer och hostar.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården. 

Informationen ska gå att förstå 

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård.  

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Du kan få en fast vårdkontakt 

Du kan få en fast vårdkontakt om du har kontakt med många olika personer inom vården. En fast vårdkontakt är en person som bland annat hjälper till med att samordna din vård. 

Till toppen av sidan