Njursten
Njursten bildas när salter eller andra ämnen i urinen kommer i obalans. Oftast är njurstenarna mycket små och spolas ut med urinen utan att du märker det. Ibland kan en sten bli större och fastna i urinledaren. Då kan du få mycket ont i ena sidan eller i ryggen, så kallat njurstensanfall. Ibland behövs behandling på sjukhus för att få ut stenen.
Symtom
Njursten behöver inte ge några besvär. Då kan stenen upptäckas av en slump, om du till exempel blir undersökt med röntgen eller ultraljud av andra skäl.
Det är vanligt att få ett eller flera av de här symtomen om du har en njursten:
- Du kan få mycket ont i nedre delen av ryggen eller i ena sidan, där stenen sitter. Det kan också göra ont ner mot underlivet eller ljumsken.
- Det gör ofta ont på ett skärande eller krampande sätt. Det kan också kännas dovt och molande.
- Det gör ont i omgångar. När det gör ont kan du ha svårt att vara stilla. Det är vanligt att vanka fram och tillbaka, eller vrida sig om man ligger ner. När det inte gör ont mår du som vanligt, eller har bara lite ont.
- Det kan göra så ont att du blir kallsvettig eller illamående. Du kan känna dig uppblåst i magen.
- Du kan få feber.
- Du kan få blod i urinen.
- Du kan få urinvägsinfektion flera gånger.
Hög feber kan tyda på infektion
Du kan ha en njursten och urinvägsinfektion samtidigt. Ibland beror infektionen på stenen. Stenen kan stängas in i njuren om urinvägsinfektionen finns i njurbäckenet. Då kan du få hög feber och blodförgiftning som kan vara livshotande.
När och var ska jag söka vård?
Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart det går om du tror att du har njursten. Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills den jouröppna mottagningen eller vårdcentralen öppnar.
Om det är bråttom
Sök vård på en akutmottagning om du får symtom på njursten och samtidigt har feber.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
Råd på andra språk
Om du bor i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på många olika språk. Nummer och telefontider hittar du här.
Undersökningar och utredningar
Det är viktigt att du blir undersökt om du har väldigt ont utan att du vet vad det beror på och om det inte går över av sig själv. Risken för att njuren ska skadas ökar om du samtidigt har en urinvägsinfektion eller feber.
Läkaren känner på magen
Hos läkaren får du berätta om dina besvär, hur länge du har haft dem och hur det känns. Läkaren undersöker din mage genom att känna och lyssna på den. Det är vanligt att vara mycket öm på den sida där njurstenen finns. Det brukar läkaren undersöka genom att slå lätt med sin knutna näve på den sidan.
Du får lämna blodprov
Du får lämna ett blodprov som visar hur njurarna fungerar och hur mycket kalcium som finns i blodet och urinen. Det finns inget blodprov som specifikt visar att du har njursten.
Ibland får du åka till sjukhus för fler undersökningar
Du kan behöva åka till sjukhus om du har mycket ont och det inte går över. Det gäller också om du har feber.
Röntgenundersökningar
Du blir röntgad för att läkaren ska kunna se om det är njursten. Då blir du undersökt med datortomografi utan kontrastmedel, så kallad sten-DT. Läkaren kan också se om njuren har tagit någon skada av stenarna. Datortomografi gör inte ont och undersökningen brukar ta ungefär 10 minuter.
Ibland behöver läkaren undersöka dig med en annan form av datortomografi, så kallad DT-urografi. Då används kontrastmedel som du dricker eller får med spruta. Kontrastmedlet gör att njurens detaljer och hur urinen rinner ut syns bättre på röntgenbilderna. Undersökningen tar mellan 30 och 60 minuter och gör inte ont.
Röntgen två till fyra veckor efter njurstensanfallet
Det är vanligt att bli undersökt med datortomografi två till tre veckor efter njurstensanfallet. Det är för att se om stenen finns kvar eller har kommit ut. Du får en remiss till ett sjukhus av din läkare.
Behandlingar
Det finns olika behandlingar om du har en njursten som ger besvär eller behöver tas bort. Njurstenen kommer oftast ut av sig själv efter en tid. Ibland behövs behandling som minskar stenens storlek.
Smärtstillande läkemedel
Du får i första hand smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel som behandling. Läkemedlet kan du få antingen som tablett, stolpiller eller spruta. Ibland behövs starkare smärtstillande och lugnande läkemedel.
Behandling på sjukhus
Du kan behöva få mer smärtstillande behandling på sjukhus. Det är om du har mycket ont trots att du tar smärtstillande läkemedel, om stenen gör att du har svårt att kissa, eller om du får feber. Då är det vanligt att få smärtstillande läkemedel direkt i blodet, genom en venkateter i handen eller armen. Du får stanna på sjukhuset tills dina symtom har gått över.
Behandling med antibiotika
Du kan behöva få behandling med antibiotika. Det gäller om du samtidigt har fått en infektion i njuren. Behandlingen kan du få på sjukhus eller i hemmet. Det beror på vilka symtom du har.
Om stenen kommer ut av sig själv
Små stenar som är mindre än fem millimeter kommer ofta ut av sig själv efter en tid när du kissar. Det kan svida lite när stenen kissas ut.
Man blir ofta undersökt med röntgen när stenen har kommit ut. Efter två veckor är det vanligt att bli undersökt med röntgen igen. Det är för att läkaren vill se att stenen är borta.
Du får lämna prover
Efter en tid blir du kallad till din läkare för provtagning. Då får du lämna urinprov och blodprov. Proverna visar hur saltbalansen i urinen är och hur njuren fungerar.
Behandlingar om stenen inte kommer ut av sig själv
Njurstenen behöver tas bort om den är stor och inte kan komma ut med urinen. Då finns det olika behandlingar som du kan få. Det kan till exempel vara:
- stötvågsbehandling, som också kallas ESVL
- titthålsoperation, som också kallas perkutan stenextraktion
- ureteroskopi, som innebär att stenen tas bort med ett särskilt instrument via urinröret.
Ibland kan stenen behöva tas bort med operation om den är mycket stor, men det är ovanligt.
Stötvågsbehandling
Den vanligaste behandlingen kallas stötvågsbehandling eller ESVL. Den får du på sjukhus. Behandlingen tar ungefär en timme. Du får åka hem samma dag.
Apparaten som används vid stenkrossningen finns inte vid alla sjukhus. Därför kan du behöva en remiss till ett större sjukhus.
Förberedelser
Du får information av vårdpersonalen om hur du ska förbereda dig. På sjukhuset kan du få lugnande läkemedel före behandlingen. Du kan också få smärtlindrande läkemedel som förebyggande behandling. Det är för att det kan göra ont att kissa ut resterna från den krossade stenen efter behandlingen. Men själva behandlingen med stötvågor gör oftast inte ont.
För att läkaren ska hitta stenen behöver du först undersökas med röntgen eller ultraljud.
Så går behandlingen till
Behandlingen innebär att stenen krossas med hjälp av stötvågor. Du får ligga på en särskild brits med en vätskefylld behållare tryckt mot nedre delen av ryggen på den sida där njurstenen är. En apparat ger ifrån sig ljudvågor som överför tryck genom vätskan till området där du har ont.
Stenen följer med urinen ut efteråt
Efter behandlingen får du kissa ut resterna av den krossade stenen. Det kan göra ganska ont. Du får smärtlindrande läkemedel om du behöver. Därefter kan du åka hem.
Det räcker oftast med en behandling om stenen är mindre än en centimeter.
Stenen kan behöva krossas igen för att passera genom urinledaren
Ibland behövs en till behandling för att stenen ska krossas till så små delar att de kan passera genom urinledaren. Då får du komma till sjukhuset flera gånger. Du åker hem mellan behandlingarna.
Du kan få kateter och behandlingen kan behöva upprepas
Du kan också behöva få behandlingen flera gånger om det finns större stenar. Då sätts det ofta in en kateter mellan njuren och urinblåsan för att undvika att stora bitar från den krossade stenen fastnar i urinledaren. En kateter är en tunn, mjuk slang. På så sätt kan urinen spola ut resterna lättare och du behöver inte ha ont.
Det är vanligt att åka hem efter behandlingen och komma tillbaka nästa dag om det behövs.
Ovanligt med komplikationer
Stötvågsbehandling är en säker behandlingsmetod. Komplikationer efter behandlingen är mycket ovanliga. Men det är vanligt att ha blod i urinen några dagar efter behandlingen.
Titthålsoperation med laser eller ultraljud
Stenen behöver oftast behandlas med så kallad titthålsoperation om den inte går att krossa. Det kan till exempel vara att stenen finns på ett ställe som gör det svårt för läkaren att komma åt den med stötvågsbehandling.
Behandlingen brukar ta en till två timmar, men det kan variera. Oftast får man stanna kvar på sjukhuset över natten.
Förberedelser
Du får instruktioner från vårdpersonalen om hur du ska förbereda dig inför titthålsoperationen. Du är sövd under hela operationen.
Så går behandlingen till
Läkaren gör ett litet hål i sidan av ryggen nära njuren. Genom hålet för hen in ett instrument till njurbäckenet där stenen kan plockas ut. Ibland behöver den först krossas i mindre delar med hjälp av laser eller ultraljud.
Ureteroskopi
Läkaren undersöker och plockar ut njurstenen genom att föra in ett smalt instrument genom urinröret.
Behandlingen brukar ta en till två timmar. Det är vanligt att lämna sjukhuset samma dag, men en del kan behöva stanna över natten.
Förberedelser
Du får instruktioner från vårdpersonalen om hur du ska förbereda dig inför titthålsoperationen. Du är sövd eller får ryggbedövning för att inte ha ont.
Så går behandlingen till
Läkaren för in ett smalt, rörformat instrument genom urinröret, urinblåsan och vidare genom urinledaren till njuren. På instrumentet sitter en liten kamera så att läkaren kan se njurstenen och ta bort den. Ofta används även laser eller ultraljud för att splittra stenen i mindre bitar så att det blir lättare att ta ut dem.
Lindra besvären själv
Du som har haft besvär av njursten tidigare och känner igen symtomen kan pröva att lindra besvären själv. Besvären kan gå över och då behöver du inte söka vård. Men du ska alltid söka vård om du fortsätter att ha ont trots att du tar smärtstillande läkemedel, eller om du får feber.
Här är några råd som du kan pröva själv hemma:
- Du kan ta smärtstillande läkemedel som du har fått utskrivna av din läkare, eller använda receptfria läkemedel.
- Du kan lägga något varmt på magen, det kan ibland kännas skönt.
- Undvik att dricka mycket vätska för att skölja ut stenen, eftersom vätskan trycker på och gör att du får mer ont.
Sök vård om det är första gången du får njursten och du har mycket ont.
Komplikationer – pyelonefrit
Du kan få en så kallad avstängd njurbäckeninflammation om du har mycket ont av njurstenen och samtidigt får feber. En sådan inflammation kallas också för pyelonefrit och orsakas av bakterier.
Viktigt att få vård snabbt
Det kan vara livshotande att ha en infektion i njurbäckenet som beror på att en sten i urinledaren hindrar flödet av urin. Du behöver vårdas på sjukhus och bland annat få behandling med antibiotika.
När urinen inte kan rinna ut samlas den i njurbäckenet och spänner ut njuren. Det gör att njurens vävnad skadas. Det ökade trycket gör också att bakterier pressas in i blodbanan. Då kan du få blodförgiftning, som också kallas sepsis.
Du får behandling – nefropyelostomi
Om du har njurbäckeninflammation får du en behandling som avlastar njuren. Den kallas för nefropyelostomi. Behandlingsmetoden innebär att läkaren skapar en annan väg för urinen att lämna njuren. Du får en kateter som leder ut urinen direkt från njuren ut genom ett hål i huden. En kateter är en tunn, mjuk slang.
Så går behandlingen till
Först får du lokalbedövning. Läkaren för in katetern genom huden på ryggen med hjälp av ultraljud eller röntgen. Sedan placerar läkaren katetern i den del av njuren som kallas för njurbäckenet. Därefter kan urinen ledas ut den vägen. Läkaren kopplar katetern till en påse som samlar upp urinen. En sådan kateter kallas för en nefropyelostomikateter.
Katetern brukar behöva vara kvar i ungefär två veckor. Du får besöka sjukhusets urologimottagning regelbundet där vårdpersonalen ser till att katetern fungerar som den ska.
Så sköter du en nefrostomikateter
Förbandet behöver bytas en gång i veckan eller oftare vid behov. Det är viktigt att katetern fästs på rätt sätt, utan att vara sträckt eller klämd. Det kan distriktssköterskan på vårdcentralen hjälpa till med. Mellankopplingen ska bytas en gång per vecka, och det får du också hjälp med. Mellankoppling och uppsamlingspåsar får du av distriktssköterskan.
Komplikationer vid nefropyelostomi
Ibland kan katetern åka ut eller ändra läge så att urinen inte kan rinna ut. Då behöver du snabbt få en ny kateter insatt. Kontakta då din läkare eller sök vård på en akutmottagning.
Förebyggande behandling
Ungefär hälften av alla som har haft njursten får det igen inom tio år.
Drick mycket vätska varje dag
Njurstenar bildas lättare om du till exempel har druckit för lite vätska eller om du har blivit uttorkad av till exempel diarréer. För att förebygga att det inte bildas nya njurstenar är det bra att ta som vana att dricka mycket vätska, minst två liter per dygn. Då blir urinen mer utspädd och risken minskar för att kristaller ska bildas.
Läkemedel i förebyggande syfte
Utöver att dricka mer vätska kan du också få behandling med läkemedel i förebyggande syfte. Du får behandlingen för att det inte ska bildas fler njurstenar. Det får du efter att du har blivit undersökt av en läkare som är specialiserad på njurstenar, oftast en urolog. Ibland gör hen en så kallad stenutredning, för att ta reda på vad som har orsakat njurstenen. Utredningen innebär att njurstenen analyseras på ett laboratorium. Vilket läkemedel du får beror på vad som orsakar njurstenen.
Vad är njursten?
Människan har två njurar som finns på varsin sida om ryggraden, ovanför midjan. Njurarnas viktigaste uppgift är att rena blodet från ämnen som inte behövs i kroppen, så kallade restprodukter. Njurarna bildar urin som består av restprodukter och vätska som kroppen inte behöver. Urinen som bildas i njurarna samlas i njurbäckenet innan det rinner ner genom urinledaren till blåsan. Läs mer om hur njurarna fungerar.
Så bildas njurstenar
Urinen innehåller olika salter. Dessa salter kan ibland bilda kristaller. Det sker om koncentrationen av salterna blir för hög, eller om balansen mellan salterna är rubbad. Kristallerna kan sedan klumpa ihop sig och bilda stenar. I början är njurstenarna små som sandkorn och följer lätt med urinen ut ur kroppen.
Stora stenar kan hindra flödet
Större stenar fastnar lättare. De kan fastna antingen i njurbäckenet eller i urinledarna. Stenarna kan bli flera centimeter stora och fylla hela njurbäckenet.
Ibland kan det bildas en sten i urinblåsan, men det är ovanligt.
Du får ont när njurbäckenet spänns ut
När det vanliga flödet av urin från njurarna hindras av en eller flera stenar blir njurbäckenet utspänt. Då gör det ont, eftersom njurarna omges av en stram kapsel som inte ger med sig. Urinledaren blir också utspänd.
Urinledaren försöker pressa ut urinen
Urinledarens väggar drar ihop sig för att försöka pressa urinen vidare, men när det inte går kan du få ont. Det är sammandragningarna som gör att du oftast får ont i omgångar.
Ibland kan njuren skadas
Njuren kan skadas om en sten hindrar urinen från att rinna som den ska i två till tre veckor. Då ökar också trycket i urinvägarna. Njuren kan så småningom sluta fungera. Det beror på att vävnaden inte tål att utsättas för högt tryck under en längre tid.
Risken för att njuren ska skadas är större om du samtidigt har en urinvägsinfektion.
Njuren kan skadas efter två till tre dagar om du samtidigt har en infektion.
Varför får jag njursten?
Du kan få njursten av olika anledningar. Det kan bildas kristaller om koncentrationen av salt i urinen blir för hög. Det kan också hända om balansen mellan de olika salterna rubbas.
En del sjukdomar som påverkar ämnesomsättningen ökar risken att få njursten.
Du kan ha druckit för lite vätska eller har diarréer
Koncentrationen av salter i urinen kan bli för hög om du inte dricker tillräckligt mycket vätska. Det kan också ske om du förlorar stora mängder vätska, till exempel om du har en sjukdom som ger diarréer.
Om kalkhalten i urinen är påverkad
Den vanligaste typen av salt som kan bilda njursten innehåller kalk, så kallat kalciumsalt. Du kan få njursten om du har för mycket kalk i urinen. Men du kan också få njursten om du har för lite kalk i urinen, till exempel om urinen är för utspädd. Det bästa rådet är därför att äta en varierad kost och att dricka lite extra om du vet att du har risk att bilda njursten.
Om hormonbalansen är påverkad
Ibland kan njursten bero på att bisköldkörtlarna bildar för mycket av ett hormon som reglerar mängden kalcium och fosfat i blod och urin. Det leder till att du får för mycket kalcium i blodet och urinen. Men det är mycket ovanligt.
Om urinen har för mycket av vissa ämnen
Utöver kalcium finns det också andra ämnen i urinen som kan bilda njurstenar. Det gäller bland annat urinsyra och cystin, som ökar vid vissa rubbningar i ämnesomsättningen.
Kan bero på en skada eller en infektion
Njursten bildas också lättare om urinens surhetsgrad förändras. Det kan antingen bero på en medfödd skada eller orsakas av en infektion.
Kan vara ärftligt
Njursten är en relativt vanlig sjukdom. Ibland kan den vara ärftlig och därför har en del lättare att få sjukdomen.
Påverka och delta i din vård
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Informationen ska gå att förstå
Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.
Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.
Ditt samtycke är viktigt
När du har fått information om vilka alternativ och möjligheter till vård du har kan du ge ditt samtycke eller på något annat sätt uttrycka ett ja. Det gäller även dig som är under 18 år.
Du kan välja att inte ge ditt samtycke till den vård som du erbjuds. Du får också när som helst ta tillbaka ditt samtycke.