Mun, läppar och tunga

Ont i munnen hos barn

Om ett litet barn inte vill äta eller dricka kan det bero på att det gör ont i munnen. Då kan barnet dregla mer än vanligt. Det kan till exempel bero på att de första tänderna kommer eller att det finns sår eller blåsor i munnen. Besvären går oftast över av sig själv utan behandling.

Symtom

Att det gör ont i munnen kan visa sig genom att barnet inte vill äta och dreglar mer än vanligt. Ofta kan barnet också ha feber.

Barn som är två år eller äldre kan ofta själva berätta att de har ont i munnen.

När och var ska jag söka vård?

Sök vård på BVC, en vårdcentral eller tandläkarmottagning om barnet har stora besvär i munnen eller svårt att dricka på grund av att det gör ont i munnen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma symtom och råd om vad du kan göra själv.

Stockholms län

Råd på andra språk

Om du bor i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på många olika språk. Nummer och telefontider hittar du här.

Vad beror det på?

Det kan bero på olika saker om barnet har ont i munnen.

Tandsprickning

En orsak till att det gör ont i munnen kan vara att de första tänderna kommer. Det kallas också tandsprickning.

Medfödd skada på tandens yta

När barnet får sina första permanenta tänder kan det ibland finnas fläckar på tandens yta som gör ont. Tandens yta kallas också för emalj. Den är då svagare än den ska vara. Den kan också saknas helt på vissa ställen. Då kan det ila i tänderna som betyder att det gör ont i tänderna. Det kan till exempel vara när barnet äter eller dricker något kallt.

Hål tänderna – karies

Barnet kan få ont av hål i tänderna. Det kallas också karies. Det gör framför allt ont om hen tuggar på något som är sött eller kallt. Till sist kan det göra mycket ont och området runt tanden svullnar.

Tandskador

Barnet kan skada en tand i en olycka. Hen kan också bita sönder en tand. Då blir den känslig för varmt och kallt och barnet kan få ont.

Torsk

Barn som ammas eller dricker ur flaska kan få en svampinfektion som kallas torsk. Då bildas det en vitaktig beläggning på tungan, insidan av kinderna och i gommen.

Ibland blir slemhinnan i munnen röd vid en svampinfektion. Ofta gör det också ont i munnen.

Höstblåsor

Blåsor och sår i munnen sitter oftast på kindernas insida, tungan och tandköttet. Slemhinnan blir svullen, röd och blöder lätt. Orsaken kan vara höstblåsor, som beror på virus. Det är vanligast hos barn upp till tio års ålder.

Herpes

Blåsor i munnen och runt munnen kan bero på en herpesinfektion om barnet samtidigt har en förkylning.  

Viruset stannar i kroppen även efter att besvären har försvunnit. En del barn kan få det flera gånger.

Afte

Små gråvita munsår med en rodnad runt sig kan vara afte. Ofta sitter såren på läpparnas insida.

Vattkoppor

Ibland kan vattkoppor göra att barnet får ont i munnen.

Vad kan jag göra själv för att hjälpa barnet?

När de första tänderna kommer kan det kännas skönt för barnet att bita på en bitring. Lägg den gärna en stund i kylskåpet först, eftersom kyla lindrar smärtan.

När barnet har blåsor och sår i munnen kan det vara svårt att äta och dricka. Det är viktigast att barnet kan få i sig dryck. Du kan försöka med någon kall dryck som barnet tycker om. Glass eller yoghurt kan också vara bra.

Receptfria läkemedel

För att det ska gå lättare för barnet att dricka eller äta kan du ge receptfria läkemedel mot tillfällig smärta.

Läs om att ge läkemedel till barn.

Ring 1177 eller en vårdcentral innan du ger något läkemedel till barn som är yngre än sex månader.

Detta gäller för barn:

  • Barn från 3 månader kan få läkemedel som innehåller paracetamol. 
  • Barn från 6 månader kan få läkemedel som innehåller ibuprofen. 

Läkemedlen finns i flera olika former som passar för barn, till exempel tabletter som smälter i munnen och i flytande form. Fråga på ett apotek vad som passar för ditt barn.

Följ noga anvisningarna på förpackningen och kombinera inte olika läkemedel. Här kan du läsa om att kombinera paracetamol och ibuprofen. 

Du kan läsa mer om ett läkemedel i den bipacksedel som följer med förpackningen. Du kan även söka upp läkemedlet på fass.se och läsa bipacksedeln där.

Vissa läkemedel är bäst att undvika vid feber

Barn och ungdomar under 18 år bör inte använda läkemedel med acetylsalicylsyra mot feber utan att först prata med en läkare. Läs mer i texten Receptfria läkemedel mot tillfällig smärta.

Aktuella artiklar

Tändernas utveckling

Barnets tänder börjar komma vid sex till åtta månaders ålder. Mellan fem och sju års ålder tappar barnet sina mjölktänder och de permanenta tänderna kommer fram.

Hål i mjölktänderna – karies hos barn

Karies är en sjukdom som orsakar hål i tänderna. Det går att minska risken för karies genom att borsta barnets tänder regelbundet och undvika att ge söta mellanmål.

Hål i tänderna – karies

Karies är en sjukdom som orsakar hål i tänderna. Du kan minska risken för karies genom att borsta tänderna varje dag.

Ilningar i tänderna

Ilningar i tänderna kan till exempel bero på känsliga tandhalsar, sprickor eller hål i tänderna.

Till toppen av sidan