Frågor och svar om covidinfektion och blodförtunnande läkemedel
Innehållet gäller Stockholms länHär svarar vi på några av de frågor vi fått kring covid-19 och blodförtunnade läkemedel. Råden gäller både antikoagulantia (till exempel Waran, Pradaxa, Xarelto, Eliquis och Lixiana samt Innohep och Fragmin) och trombocythämmande läkemedel (till exempel acetylsalicylsyra).
Frågor och svar – covid-19 och blodförtunnade läkemedel
Jag äter blodförtunnande läkemedel. Innebär det en högre risk för att få covid-19?
Nej, att behandlas med blodförtunnande läkemedel innebär inte en högre risk att bli sjuk i covid-19.
Jag äter blodförtunnande läkemedel. Om jag skulle bli sjuk i covid-19 är risken för komplikationer då högre än för dem som inte får blodförtunnande?
Nej inte i sig. Under en coronainfektion levrar sig blodet lättare än normalt. Blir man då sängliggande en längre tid och inte rör på sig, ökar risken att få blodpropp, även för den som aldrig ätit blodförtunnande läkemedel eller haft blodpropp tidigare.
Om du har haft en blodpropp och behandlas med blodförtunnade läkemedel är det viktigt att fortsätta med behandlingen. Om du skulle bli sjuk, ska du höra av dig till din behandlande läkare.
Jag har haft blodpropp, men nu slutat med blodförtunnande läkemedel – hur ska jag tänka om jag blir sjuk i covid-19?
Om du skulle behöva sjukhusvård är det viktigt att du berättar att du tidigare haft blodpropp, så att du kan få förebyggande behandling. Dessutom ska du följa egenvårdsråden nedan.
Jag har haft blodpropp tidigare och har fortfarande kvarhängande besvär av detta. Innebär det större risk för komplikationer av covid-19?
Inte nödvändigtvis. Men även om du bara har lindriga symtom, ska du kontakta din behandlande läkare eller mottagning. Berätta om dina symtom och fråga om du bör återuppta den förebyggande behandlingen mot blodpropp. Dessutom ska du följa egenvårdsråden nedan.
Om du skulle behöva sjukhusvård, är det viktigt att tidigt informera sjukhuspersonalen om din sjukdomshistorik.
Jag använder blodförtunnande läkemedel. Kan jag vaccinera mig mot covid-19?
Ja, det kan du. Läs mer här.
Vad kan jag göra själv?
Om du skulle bli sjuk i covid-19 och tidigare haft blodpropp eller behandlas med blodförtunnande läkemedel är det viktigt att följa dessa råd för att minska risken för andningsbesvär och blodpropp.
- Rör på dig regelbundet – det håller igång blodcirkulationen.
- Undvika att sitta stilla långa stunder. Rör på benen och vippa regelbundet på fötterna.
- Om du är sängliggande – byt sida regelbundet. Då undviker du att ena sidan av lungan pressas ihop under längre tid. Försök också att sätta dig upp på sängkanten flera gånger per dygn och gör övningarna i videon nedan.
- Gör följande andningsövning så ofta du kan (börja försiktigt, så att du inte blir yr): Andas in djupt, så att hela bröstkorgen spänns ut. Blås sakta ut luften genom munnen, med halvslutna läppar. Upprepa 5–10 gånger. Denna övning spänner ut och syresätter de tusentals små lungblåsor som finns längst ute i lungorna.
- Försök komma ut på promenader eller följa ett gymnastikprogram på TV, datorn eller mobilen. Sittgympa är ett bra alternativ när man inte orkar så mycket.
- Se till att du får i dig tillräckligt med vätska. Det är extra viktigt om du har feber eller diarré.
- Om du hostar mycket kan det hjälpa om du höjer huvudändan på sängen, till exempel med ett par böcker under benen eller kuddar under madrassen.
Övningar som ökar blodcirkulationen
Övningarna i filmen kan du göra i sängläge, från sängkanten eller när du står upp. Filmen har tagits fram av specialistsjukgymnaster inom intensivvård/respiration, på Karolinska Universitetssjukhuset, Medicinsk enhet arbetsterapi och fysioterapi.
När ska jag söka vård?
Blodförtunnade medel är bra skydd mot blodpropp men även om det är ovanligt kan det uppstå en blodpropp trots att du tar läkemedel. Om du skulle få akuta symtom på hjärtinfarkt, stroke, akut förvärrade eller nytillkomna andningsbesvär eller en allvarlig blödning ska du genast kontakta 112.
Att avvakta hemma kan medföra allvarliga konsekvenser och en lång sjukhusvistelse som hade kunnat gå att undvika. Är du osäker på om dina symtom är allvarliga, ring 1177 och be om råd.