Prostata

Akut bakteriell prostatit

Om du får akut bakteriell prostatit känner du dig snabbt sjuk med hög feber och frossa. Du kan få svårt att kissa, och ont i magen, ryggen, pungen eller penisen. Det är viktigt att du får behandling med antibiotika.

Det är ganska ovanligt att få akut bakteriell prostatit.

Vad är akut bakteriell prostatit?

Prostatan är en körtel runt urinröret, under urinblåsan.

Prostatan är en körtel runt urinröret, mellan urinblåsan och penisen.

Akut bakteriell prostatit är en infektion i prostatan. Infektionen beror på att det har kommit in bakterier i urinvägarna genom öppningen på penisen, som vid en urinvägsinfektion.

Bakterierna kan vara tarmbakterier, till exempel om du har haft oskyddat analsamlag eller om du har lämnat vävnadsprov från prostatan.

Bakterierna kan också komma från sexuellt överförbara sjukdomar, som klamydia eller gonorré.

Symtom

Akut bakteriell prostatit kommer plötsligt för de flesta som blir sjuka. Du kan få ett eller flera av de här besvären:

  • Du får hög feber och frossa och känner dig sjuk.
  • Det är svårt att kissa. Det kan svida eller göra ont. Du kan också behöva kissa oftare.
  • Du kan få ont i nedre delen av magen eller ryggen. Det kan också göra ont i ljumskarna, pungen, penisen eller i området mellan pungen och ändtarmsöppningen.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du tror att du har akut bakteriell prostatit, och samtidigt hög feber eller svårt att kissa.

Om det inte går eller är stängt, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Stockholms län

Råd på andra språk

Om du bor i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på många olika språk. Nummer och telefontider hittar du här.

Undersökningar och utredningar

Läkaren gör en kroppsundersökning och känner till exempel på magen, penisen och pungen. Hen känner också på prostatan och området runt prostatan genom att föra in ett finger i ändtarmsöppningen.

Du får lämna prover

Du får lämna urinprov före och efter behandlingen för att se om det finns bakterier i urinen.

Du kan behöva lämna prov för könssjukdomar, till exempel gonorré och klamydia.

Du får lämna blodprov om du har akut bakteriell prostatit med hög feber och svåra besvär. Det är för att undersöka om det finns bakterier i blodet.

Fler undersökningar

Du kan behöva undersökas mer när du har fått behandling och mår bättre. Det är för att du inte ska få akut bakteriell prostatit igen. Det kan vara olika vilka undersökningar som behövs. Du får mer information av läkaren.

Behandling

Du behöver få behandling med antibiotika om du har akut bakteriell prostatit. En del behöver börja behandlingen med att få antibiotika direkt i blodet. Då får du vård på sjukhus i några dagar.

Har du svårt att kissa kan du också behöva en kateter i urinblåsan. Katetern tas bort när du kan kissa själv igen, och innan du lämnar sjukhuset.

När du mår bättre

Du får ta antibiotika som tabletter när du mår bättre, eller om du inte har så stora besvär. Du kan behöva behandlingen i två till tre veckor. Det är viktigt att du fortsätter ta läkemedlet så länge som läkaren har ordinerat, även om du känner dig bättre innan behandlingen är klar.

Om du har ont kan du ta receptfria läkemedel mot tillfällig smärta.

De flesta blir friska

De flesta blir friska efter behandlingen med antibiotika.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.

mer på 1177.se

Skydd mot könssjukdomar

Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan.

Så fungerar det manliga könsorganet

Det manliga könsorganet består av flera olika delar. Några sitter utanpå kroppen och en del sitter inuti kroppen.

Det här kan du göra när du loggat in

Du kan till exempel förnya recept och boka, omboka eller avboka tider. Olika mottagningar erbjuder olika tjänster.

Till toppen av sidan