Klåda, utslag och eksem

Lichen ruber planus

Lichen ruber planus är en hudsjukdom. Namnet betyder ungefär rött, platt utslag. Utslagen kommer oftast på händerna, handlederna, fotlederna eller underbenen, men kan även finnas i munnen och i underlivet. Oftast försvinner utslagen av sig själv. Sjukdomen är ofarlig och smittar inte.

När utslagen finns i munnen kallas de oral lichen planus, eller OLP. När utslagen finns i underlivet kallas de genital lichen.

Det är inte känt vad som orsakar sjukdomen. Sjukdomen kommer oftast hos personer mellan 30 och 60 år.

Symtom

Lichen ruber planus på huden.

Utslagen utvecklas under en eller några veckor. De kommer oftast på händerna, handlederna, fotlederna eller underbenen, men kan även finnas spridda över kroppen. Ibland kan de uppstå i ärr eller på hud som skadats.

Utslagen är små, upphöjda och platta knottror som kan flyta ihop till större fläckar. På underbenen kan de vara tjocka och fjällande. Utslagen kliar, oftast intensivt.

Utslagen kan vara rosalila, rödlila eller brunlila på en ljus hud. På en mörk hud är de mer gråbruna.

Utslag på slemhinnorna i munnen och underlivet ser ut som vita streck, nätmönster eller upphöjningar. Ibland blir det såriga röda hudförändringar. Slemhinnorna blir känsliga och det kan göra ont.

Utslagen brukar försvinna av sig själv inom ett till två år, men ibland kan de finnas kvar längre.

Vad kan jag göra själv?

Det är bra att försöka undvika sådant som gör att huden lättare reagerar med klåda. Det kan till exempel vara stress, kraftig värme eller stark sol.

Det är också viktigt att inte klia eftersom utslagen kan förvärras om huden skadas.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du tror att du har sjukdomen på huden eller i underlivet. Vänta tills det blir vardag, om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Om du har utslag i underlivet kan läkaren på vårdcentralen ge dig en remiss till en gynekolog eller hudläkare.

Om du har utslag i munnen kan du kontakta en tandläkare för att få hjälp.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Stockholms län

Här hittar du Stockholms läns alla:

Råd på andra språk

Om du är folkbokförd i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på många olika språk. Nummer och telefontider hittar du här.

Undersökning

Läkaren undersöker utslagen genom att titta på dem. Ofta använder hen också ett dermatoskop. Det är ett instrument som består av ett förstoringsglas och en lampa. Ibland tar läkaren ett hudprov, och då får du lokalbedövning.

Detsamma gäller om det är en tandläkare som gör undersökningen.

Behandling

Sjukdomen behandlas i första hand med kortison, som lindrar klåda, minskar utslagen och påskyndar läkningen.

Så här kan utslagen behandlas:

  • Utslag på huden och i underlivet behandlas med stark kortisonkräm. I underlivet behövs ofta flera månaders behandling.
  • Utslag i munnen behandlas med kortison i form av munhålegel.
  • Utbredda eller mycket besvärande utslag kan behandlas med kortisontabletter. Behandlingstiden beror ofta på behovet av att lindra klådan. Du kan få behandling med immunhämmande läkemedel om dina besvär inte lindras med kortison eller om de är långvariga. Dessa läkemedel brukar förskrivas av en läkare som är specialist på hudsjukdomar.

Med behandling brukar utslagen försvinna inom någon månad.

Komplikationer

Efter att utslagen har försvunnit kan ljus hud vara brunfärgad i några månader och mörk hud kan bli gråaktig. Ibland kan sjukdomen komma tillbaka.

Eftersom utslagen kliar mycket kan det vara svårt att låta bli att klia. Om du kliar på utslagen så att huden blir sårig kan det finnas risk för en infektion. Då blir huden varm, röd, svullen och gör ont.

Utslag i munnen och i underlivet går inte alltid över och du behöver få hjälp av en specialist.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.

 

Läs mer på 1177.se

Förbered ditt läkarbesök

Har du ett läkarbesök inbokat? Här finns tips på hur du kan förbereda dig.

Patientlagen

I patientlagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård. 

Till toppen av sidan