Mjäll
Huden i hårbotten förnyas hela tiden, liksom huden i övrigt. De gamla yttersta hudcellerna lossnar som små osynliga torra vita fjäll. Det är först när mängden hudflagor ökar och de blir synliga som det kallas för mjäll. Mjäll smittar inte.
Mjäll kan vara svårt att få bort, men med behandling brukar besvären kunna minska.
Vad beror mjäll på?
Det är oklart vad som orsakar mjäll. Det kan bero på att kroppen reagerar på en sorts jästsvamp som finns överallt på huden hos vuxna. Huden kan reagera med att producera fler hudflagor om du har svampen i stora mängder eller är extra känslig mot den.
Den typ av mjäll som beror på torr hårbotten är vanligare på vintern när luften är torrare.
Symtom
Vanligtvis är klåda det första symtomet och du får små vita fjäll i håret och hårbotten.
Du kan få mjäll oavsett om du har torr eller fet hårbotten. Den torra typen av fjäll lossnar lätt och faller ner på axlarna. Den feta typen fastnar ofta i hårbotten. Mjällbildning kan följas av mjälleksem.
Mjäll är vanligare under tonåren och puberteten.
Behandling
Hudflagor som knappt är synliga är förmodligen bara ett tecken på torr hårbotten. Då kan du prova ett milt schampo som är speciellt avsett för torr och känslig hårbotten.
Mjällschampo kan hjälpa vid måttliga besvär
Du kan prova att tvätta hår och hårbotten med ett milt mjällschampo om flagorna är större, men besvären inte är så stora. Om det inte hjälper kan du använda specialschampo som innehåller selen. Olika slags mjällschampo finns både på apotek och i vanliga livsmedelsaffärer.
Hjälper inte det ena schampot så pröva något annat. För att undvika att irritera hårbotten i onödan kan du se till att löddra schampot i handflatan före tvätt och skölja håret extra länge.
Schampo mot hudsvamp vid svårare besvär
Du kan prova schampo som tar bort hudsvamp om du har stora besvär med mjäll och flagor i hårbotten. Du bör behandla hår och hårbotten två gånger i veckan under två till fyra veckor, och därefter en gång i veckan eller vid behov. Schampot innehåller det verksamma ämnet ketokonazol och kan köpas receptfritt på apotek.
När och var ska jag söka vård?
Kontakta en vårdcentral om du regelbundet har använt schampo som innehåller ketokonazol och inte har blivit bättre.
Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård.
Råd på andra språk
Om du bor i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på många olika språk. Nummer och telefontider hittar du här.
Förebygg mjäll
Det finns en del saker du kan göra för att förebygga mjäll:
- Använd schampo som inte torkar ut hårbotten.
- Undvik att använda starka hårprodukter som sprej, mousse eller läggningsvätska. De kan torka ut hår och hårbotten och förvärra mjällbesvären.
- Använd mössor och hattar som inte sitter helt tätt inpå huvudet. Täta mössor och hattar kan göra att svamp växer till.
Påverka och delta i din vård
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Informationen ska gå att förstå
Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.