Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 25

(från 24 hela veckor + 0 dagar till 24 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 25. Illustration.

Fostret är ungefär 33 centimeter och väger runt 700 gram. Fostret kan knyta sina händer och få tag på sina fötter. Känseln utvecklas. Tvillingar reagerar på beröring från sitt syskon.

Näsan utvecklas. Näsborrarna som tidigare varit stängda börjar nu öppna sig. Fostret liknar alltmer ett nyfött barn i kroppens proportioner.

Ett korttidsminne har utvecklats och fostret kan känna igen röster och ljud.

Fostret har en egen dygnsrytm. Det sover och är vaket med jämna mellanrum. Nu känns fostrets rörelser varje dag. Många foster rör sig mycket medan andra är mer stillsamma.

Alla gravida har olika magar. På en del börjar graviditeten synas först nu. Andra fick större mage för länge sen.

Stockholms län

Fosterrörelser

Med fosterrörelser menar man både ”större rörelser” som sparkar och bålrörelser men även mindre, fladdriga eller svepande rörelser hos fostret.

Det vanligaste är att kvinnan börjar känna fosterrörelser från graviditetsvecka 18-20. Det förekommer dock att man kan känna rörelser så tidigt som vecka 15-16, likaväl som att rörelser inte noteras förrän långt senare i graviditeten.

Fostret växlar mellan perioder av aktivitet och vila över dygnet. Fosterrörelser saknas under sömnperioderna som kommer regelbundet under dygnet och varar ca 20-40min/gång.

Under ”vakenperioderna” i graviditetens sista månader noteras i genomsnitt 30 rörelser i timmen.

Fosterrörelser noteras oftare i liggande ställning jämfört med sittande eller stående och oftare på kvällstid. Det är oklart om det beror på att foster verkligen rör sig mer under kvällstid eller i liggande ställning – eller om det helt enkelt är så att det är lättare att koncentrera sig och känna efter ordentligt när man är avslappad.

Minskade fosterrörelser

Med minskade fosterrörelser menas att fostret har blivit mer stilla. Då märker du inte längre att fostret har tydliga vakna stunder. Du upplever en tydlig skillnad i hur barnet rör sig nu jämfört med hur det har rört sig tidigare. Du ska ha upplevelsen i mer än två timmar.

Kontakta förlossningen om du är i graviditetsvecka 25 eller senare och märker minskade fosterrörelser.

Har du en Rh-negativ blodgrupp?

Om du bor i Stockholm och har Rh-negativ blodgrupp har man via ditt blod kontrollerat om ditt barn är Rh-negativt eller positivt.

Bär du på ett Rh-positivt barn blir du erbjuden en spruta med Anti-D lite senare i graviditeten för att förebygga immunisering. Bär du på ett Rh-negativt barn finns ingen risk för immunisering och någon förebyggande behandling eller ytterligare provtagning under graviditeten behövs inte.

Välj förlossningsklinik

Du som är gravid och bor i Stockholms län kan själv välja var du ska föda ditt barn. Innan du väljer kan du jämföra förlossningsklinikerna.

Så ska barnets rörelser kännas i magen

Det är olika hur mycket ett foster rör sig i livmodern. En del är mycket aktiva, medan andra är mer stillsamma. Men alla rör på sig ända fram till födelsen.
Läs om när du bör söka vård för minskade fosterrörelser

Att föda för tidigt

Oftast pågår en graviditet mellan 37 och 42 veckor, men en del barn föds tidigare.
Läs mer om när barn föds för tidigt

Allt du behöver veta om kejsarsnitt

Ett kejsarsnitt är en operation där läkaren gör ett snitt i magen och livmodern och lyfter ut barnet ur magen. I Sverige föds ungefär vart sjätte barn med kejsarsnitt.
Läs mer om kejsarsnitt

Förlossningens olika faser

En förlossning består av latensfas, öppningsskede, utdrivningsskede och efterbördsskede.
Läs mer om de olika faserna

Till toppen av sidan