Att vårda tillfälligt sjuka barn hemma
Små barn är ofta sjuka. Därför är det en naturlig del av livet som småbarnsförälder att ta hand om sina sjuka barn. Oftast handlar det om lindriga infektioner som går över av sig själv.
När ett barn är sjuk är det vanligt att känna sig osäker och ha många frågor. När ska barnet vara hemma och när kan hen vara i förskolan eller skolan? När ska jag kontakta vården? Kan jag ge mediciner, och i så fall vilka?
Du hittar detaljerade råd om olika sjukdomar i våra texter på webbplatsen.
Här kan du läsa om hur vården för barn och vuxna fungerar i Stockholms län.
Små barn är sjuka flera gånger varje år
Under de första fyra åren har barn i genomsnitt sex till åtta infektioner per år. Därefter minskar antalet. Det allra vanligaste är att barnet har en förkylning eller en infektion i magen.
Läs mer om varför barn blir sjuka, hur smitta sprids och vad du kan göra för att undvika att smitta sprids.
Om barnet är hemma från förskolan eller skolan behövs ett läkarintyg efter sju dagar, för att kunna få ersättning från Försäkringskassan för vård av barn, så kallad VAB.
Hur länge ska barn stanna hemma?
Det är olika hur länge barn kan behöva vara hemma. Barn kan gå tillbaka till förskolan, skolan eller andra aktiviteter när de är tillräckligt pigga för att orka med vardagen som vanligt.
Det gäller även för barn som har kvar till exempel lite snuva eller lätt hosta. Barn som rör mycket på sig kan börja hosta mer utan att det betyder att de har blivit sjuka igen.
Barnet kan gå tillbaka om hen orkar vara i en barngrupp hela dagen och delta i de vanliga aktiviteterna. Hen ska också ha varit feberfri i ett dygn utan att ha tagit febernedsättande läkemedel. Det är för att se så att febern inte kommer tillbaka. Barnet kan vara pigg på morgonen, men orkar ändå inte med en hel dag i gruppverksamhet där tempot är ett annat.
Sjuka barn behöver vila
Ett barn som är sjuk ska ha möjlighet att vila när som helst, många gånger om dagen om det behövs. Däremot får barnet gärna vara uppe och leka om hen orkar. Barnets rum bör ha en sval men behaglig temperatur.
Ibland kan barn bli lite oroliga när de har feber. Då kan det vara svårt att få dem att vara stilla och vila. Du behöver inte tvinga barnet att vila eftersom barn brukar anpassa sig efter vad de orkar.
Det går bra att gå ut
Det går bra att gå ut när barnet är sjuk, om hen orkar och vill vara ute. Små barn kan du dra i vagn, men det är viktigt att barnet ligger skyddad mot vind och kyla.
Om barnet är sjuk på sommaren ska ni undvika att vistas i sol och värme, och i stället hålla er där det är svalt och skuggigt.
Tid tillsammans med barnet
Det bästa sättet att ta hand om ditt sjuka barn är att umgås med barnet och ge hen lite mer av din tid. Du kan till exempel läsa sagor, ni kan spela spel eller titta på tv tillsammans. När barnet är sjuk kan det finnas mer tid att umgås än vad som vanligtvis finns i vardagen.
Är ni flera föräldrar i familjen kan det ibland bli diskussioner om vem som ska stanna hemma med barnet. Det kan vara bra att ha pratat igenom sådant tidigare, och kanske gjort en planering. Det är bra om barnet slipper höra vuxna diskutera vem som ska vara hemma. Hur ett barn mår och vad barnet behöver bör alltid komma först.
När och var ska jag söka vård?
Ibland kan det vara svårt att bedöma hur sjuk barnet är och det är lätt att känna sig osäker.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukrådgivning av en erfaren sjuksköterska. Du kan också kontakta en vårdcentral. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.
Ibland kan barnet behöva få medicin
Vid en del sjukdomar som beror på en bakterieinfektion kan barn ibland få behandling med antibiotika, som en läkare skriver ut på recept. Det gäller till exempel vid halsfluss, lunginflammation och urinvägsinfektion.
För infektioner som beror på virus finns inga mediciner som hjälper, utan sjukdomen går över av sig själv. Men vissa receptfria läkemedel kan lindra besvären, till exempel smärtstillande och febernedsättande medicin, och näsdroppar.
Innan du ger ett barn som är yngre än sex månader smärtstillande eller febernedsättande läkemedel ska du rådgöra med sjuksköterska eller läkare.
Läs mer om att ge medicin till barn.
Olika huskurer
Det finns många så kallade huskurer, men det finns inga vetenskapliga bevis på att de verkligen fungerar. De flesta är ofarliga, men det finns också en del huskurer som man ska undvika. Ett sådant exempel är att stoppa vitlöksklyftor i örat om ett barn har ont. Om du är det minsta osäker på en huskur är det säkrast att undvika den.
Naturläkemedel är inte godkända för barn under tolv år.