Aktuellt i Stockholms län

Test för könssjukdomar under Pride 2024

Innehållet gäller Stockholms län

Under Stockholm Pride 2024 kan besökare enkelt och kostnadsfritt testa sig för hiv och syfilis i Pride Park på Östermalms IP. Det bästa sättet att undvika könssjukdomar är att ha säkrare sex och att testa sig regelbundet.

Testtältet i Pride Park är öppet för drop-in-test under eftermiddagar och kvällar. Både hiv och syfilis testas med ett blodprov. Hivtestet visar provsvar inom en halvtimme.

Bakom testningen står nätverket Preventhiv, ett samarbete mellan enheter och mottagningar inom Region Stockholm och organisationer som arbetar med hivprevention, behandling och sexuell hälsa med inriktning på män som har sex med män och transpersoner.

Varför testa sig?

Det är vanligt att ha en könssjukdom utan att ha symtom.  Även om du inte har symtom kan du ha en könssjukdom som kan överföras till dem du har sex med. Om du testar dig kan du snabbt att få behandling.

Hur ofta du bör testa dig beror på vilken sorts sex du har och med hur många, men det är bra att ha en rutin, till exempel var tredje månad, en gång i halvåret eller en gång om året.

Testmöjligheter i Stockholm

Vid mottagningar här nedan går det att testa sig för hiv och andra könssjukdomar året om. Det går också att testa sig på barnmorskemottagningar och ungdomsmottagningar (för dig som är under 23 år).

Endast hiv- och syfilistest

  • Noaks Ark Stockholm erbjuder rådgivning och hivtest med snabbsvar.
  • Testpoint erbjuder snabbtest för hiv och syfilis till män som har sex med män och till transpersoner
  • Läkare i Världen erbjuder snabbtest hiv för svenska medborgare, papperslösa, EU-migranter eller så kallad tredjelandsmedborgare från länder utanför EU. Drop-in torsdagar kl. 18-21, Hantverkargatan 2c, Stockholm

Testning och eventuell behandling för de könssjukdomar som finns i smittskyddslagen är alltid gratis.

Hur tas provet?

När du kommer behöver du berätta vilket slags sex du har haft. På så sätt vet personalen vilka prover som ska tas och på vilket sätt.

  • Hiv och hepatit orsakas av virus och testas med blodprov.
  • Syfilis orsakas av en bakterie. Om det inte finns några symtom tas ett blodprov. Om det finns ett syfilissår tas prov därifrån med en bomullspinne.
  • Gonorré och klamydia orsakas av en bakterie. Prov tas från könet, analen och/eller halsen beroende på vilken sorts sex personen som testas har haft. Till exempel visar enbart test från könet inte om gonorrén sitter i halsen.

Könssjukdomar kan överföras på flera sätt

Kondom och vattenbaserat glidmedel ger bra skydd mot hiv och minskar risken för att andra könssjukdomar vid anal- och vaginalsex. Men könssjukdomar kan även överföras på andra sätt, till exempel vid oralsex eller vid delning av sexleksaker. Bakterier kan också föras över via kroppsvätskor från en slemhinna till en annan, till exempel med fingrarna.

Ju tidigare upptäckt desto lättare att behandla

För de flesta könssjukdomar gäller att ju tidigare de upptäcks desto lättare är de att behandla. Hiv är dock en livslång, kronisk infektion. Det går att behandla hiv med läkemedel som gör att det går att leva som vanligt, att inga följdsjukdomar utvecklas och att det inte finns risk för att sjukdomen överförs till någon annan.

Läs mer om könssjukdomar

Sexuellt överförbara infektioner orsakas av bakterier och virus som överförs via kontakt mellan slemhinnor i könsorgan, mun och ändtarm. Vissa sjukdomar såsom hiv, hepatit och syfilis kan även överföras via blod.

Läs mer om sexuellt överförbara sjukdomar

Till toppen av sidan