Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Skydd mot graviditet

Hormonspiral och kopparspiral

Spiralerna är några centimeter långa och ser ut som bokstaven T. De påverkar miljön inne i livmodern och gör så att du inte kan bli gravid. Både kopparspiral och hormonspiral är mycket effektiva skydd mot graviditet.

Två bilder som visar en kopparspiral och en hormonspiral.
Kopparspiralen är till vänster och hormonspiralen till höger på bilden. Både kopparspiral och hormonspiral är mycket effektiva skydd mot graviditet.

Du kan använda kopparspiral även om du har nickelallergi.

Du kan ha spiral även om du aldrig varit gravid.

Ingen av spiralerna skyddar mot könssjukdomar.

Så fungerar en hormonspiral

Filmen visar hur en hormonspiral fungerar.

Hormonspiralen sitter inne i livmodern och ger hela tiden ifrån sig en låg dos av hormonet gestagen. Gestagen påverkar livmoderhalsen och livmoderslemhinnan som blir tunn.

Sekretet i livmoderhalsen blir så tjockt och segt att spermier inte kan tränga in i livmodern. 

Så fungerar en kopparspiral

Filmen visar hur en kopparspiral fungerar.

Kopparspiralen är av plast. Skaftet är lindat med tunn koppartråd. Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar därför inte ägglossningen. I stället gör metallen att spermierna dör i livmodern. På så vis förhindras befruktning.

Kopparspiral är det enda preventivmedlet som är mycket effektivt utan att innehålla hormoner.

Kopparspiral som akut preventivmedel

Kopparspiral är den mest effektiva akuta metoden efter oskyddat samlag. Kopparspiralen ska då sättas in inom fem dygn efter oskyddat samlag.

Här kan du läsa mer om att använda kopparspiral som akut preventivmedel.

Så får du en spiral

Kontakta en barnmorska eller gynekolog. Du får komma på ett rådgivningsbesök där du får information om spiralen. Ofta får du göra ett graviditetstest och testa dig för könssjukdomar innan spiralen sätts in. 

En kopparspiral kan sättas in på en gång.

Du får ett recept som skickas elektroniskt direkt till alla apotek om du ska ha en hormonspiral. Du får sedan själv hämta ut spiralen på valfritt apotek och ta med spiralen till den som ska sätta in den. Det är en barnmorska eller läkare som sätter in spiralen.

Spiral i samband med vaginal födsel, kejsarsnitt eller abort

Du kan också välja att sätta in en spiral på din barnmorskemottagning, ungdomsmottagning eller hos en gynekolog när som helst i samband med vaginal födsel, kejsarsnitt eller abort.

Spiralen kan sättas in direkt efter förlossningen, oavsett om du föder vaginalt eller med kejsarsnitt.

Vad kostar en spiral?

I de flesta regioner kan du få en kopparspiral kostnadsfritt i samband med besök på en barnmorskemottagning eller en ungdomsmottagning.

Du kan behöva betala för själva besöket på mottagningen om du besöker en annan slags mottagning. Fråga vad som gäller på mottagningen innan du bokar tid.

Hormonspiral ingår i högkostnadsskyddet. Kostnaden kan skilja sig beroende på var du bor.

Unga får preventivmedel gratis

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet.

I en del regioner är det billigare med preventivmedel ända tills du fyller 26 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Stockholms län

Här hittar du kontaktuppgifter till

Om du är under 23 år kan du kontakta en ungdomsmottagning.

Att sätta in en spiral

Filmen visar hur det går till att sätta in en spiral.

Kan jag sätta in spiralen när jag har mens?

Båda spiralerna kan sättas in när som helst i menscykeln. Du är skyddad mot graviditet när spiralen suttit på plats i 7 dagar om spiralen sätts in senare än 7 dagar efter mensstart.

Kom ihåg att skydda dig på annat sätt under dessa 7 dagar om du inte vill riskera graviditet.

Att tänka på om du använder menskopp

Om du använder menskopp måste du se till att spiralens trådar inte hamnar mellan menskopp och slidvägg. Om trådarna ligger mellan koppen och väggen kan det leda till att du drar ut spiralen när du drar ut menskoppen. Du kan dubbelkolla detta efter att du har satt in din menskopp genom att känna med fingret runt kanten och se till att du inte känner trådarna.

Innan du tar ut menskoppen behöver du släppa på det så kallade vacuumet som ofta bildats. Kläm på menskoppens nedre del eller tryck med ett finger på sidan av menskoppen. Då kommer det in luft och vacuumet släpper. Vakuumet kan inte påverka spiralens läge.

Gör det ont att få spiralen insatt?

Just när spiralen sätts på plats kan det göra ont, ungefär som vid mensvärk. Värken brukar gå över snabbt.

Många mottagningar erbjuder olika typer av lokalbedövning eller smärtlindring under eller inför att spiralen sätts in. Det kan vara till exempel spray, TENS eller värmedyna. Du kan också ta receptfria smärtstillande tabletter strax innan isättningen för att förebygga värken.

Det är vanligt att känna av en molande värk, som en mensvärk allt ifrån några dagar till ett par veckor efter att spiralen satts in. Du kan ta receptfria smärtstillande tabletter för att minska värken. Fortsätt att ta dem så länge du har värk. 

Kontakta en barnmorska eller gynekolog om smärtan inte försvunnit inom några veckor. Du kan alltid välja att ta ut din spiral och då vara utan eller välja ett annat preventivmedel.

Spiralen byts ut efter några år

Både kopparspiral och hormonspiral behöver bytas efter några år.

Du kan få en spiral uttagen hos en barnmorska eller gynekolog när som helst om du vill.

För att det ska vara lätt för den som tar ut spiralen går två tunna trådar från spiralen ner från livmodertappen cirka två centimeter i slidan. Gynekologen eller barnmorska drar ut spiralen med hjälp av spiraltrådarna. 

Trådarna går ibland att känna om du för upp ett finger i slidan. Det är ovanligt att en partner känner av dem om ni har samlag.

Det gör oftast betydligt mindre ont att ta ut en spiral än att sätta in den. För en del känns det inte alls.

Ta ut eller byta hormonspiral

Det finns hormonspiraler med olika mängd av hormonet gestagen. Spiralen ska tas ut 3–8 år efter insättning beroende på vilken spiral du satt in.

Barnmorskan eller gynekologen som sätter i spiralen ska ge dig information om när den behöver bytas. En ny spiral kan sättas samtidigt som den gamla tas ut.

Ta ut eller byta kopparspiral

Kopparspiralen bör tas ut eller bytas efter 5 år. Den nya kan sättas in samtidigt som den gamla tagits ut. Du behåller då ditt skydd mot graviditet.

En kopparspiral som sätts in efter att du fyllt 40 år behöver inte bytas. Den ska tas ut senast 12 månader efter att du haft din sista mens.

När passar hormonspiral?

Hormonspiral passar när du vill ha ett mycket effektivt preventivmedel som du inte behöver komma ihåg varje dag.

Hormonspiral passar också om du inte vill eller kan använda preventivmedel som innehåller östrogen. Det kan bero på något av följande:

  • Du har kraftig övervikt.
  • Du har migrän med aura.
  • Du har högt blodtryck.
  • Du har haft blodpropp.

Det viktigt att du berättar för barnmorskan eller läkaren om du har ärftlighet för blodpropp, hjärtinfarkt eller stroke.

Hormonspiralen är bra om du har riklig eller smärtsam mens, eftersom du blöder mindre och får mindre mensvärk. Många blir helt blödningsfria med hormonspiral eller blöder bara lite och sällan.

Hormonspiral ger skydd mot cancer i äggstockarna, livmodern och tjocktarmen. 

När passar inte hormonspiral?

Hormonspiralen kan göra att du blöder mycket lite eller inte alls. Hormonspiral passar kanske inte dig som vill blöda regelbundet. Kontakta gärna din barnmorska eller läkare för rådgivning.

När passar kopparspiral?

Kopparspiral passar bra när du vill ha ett mycket effektivt preventivmedel som du inte behöver komma ihåg varje dag.

Den kan också vara ett bra alternativ om du inte vill eller mår bra av att använda preventivmedel som innehåller hormoner.

När passar inte kopparspiral?

När du använder kopparspiral får du rikligare menstruationsblödningar och ofta mera mensvärk Kopparspiralen är därför inget bra alternativ om du redan har riklig mens, mycket mensvärk eller problem med järnbrist.

Biverkningar av hormonspiral

Alla preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen. Eftersom hormonspiralen utsöndrar så liten mängd hormon är det ovanligt med biverkningar.

En del som använder hormonspiral får akne. En del upplever att de känner sig hungrigare, mer nedstämda eller får minskad sexlust. Vissa får oregelbundna blödningar under de första månaderna. De flesta biverkningar försvinner inom ett halvår.

Byt till ett annat preventivmedel om du mår dåligt av eller inte trivs med din spiral.

Biverkningar av kopparspiral

Vanliga biverkningar av kopparspiral är rikligare mensblödningar och mer mensvärk.

Det finns inga vetenskapliga bevis för att en kopparspiral kan ge kopparförgiftning. 

Byt till ett annat preventivmedel om du mår dåligt av eller inte trivs med din spiral.

Spiraler och amning

Både kopparspiral och hormonspiral går bra att använda om du ammar. 

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Till toppen av sidan