Vad kostar tandvård?
Vad du betalar för tandvård varierar mellan olika mottagningar. Därför kan det löna sig att jämföra priser innan du väljer tandläkare eller tandhygienist. Hur mycket du behöver betala för tandvård beror bland annat på hur gammal du är och vilka behandlingar du behöver.
För tandvård betalar du själv en stor del av kostnaden. Det är viktigt att fråga tandläkaren eller tandhygienisten vad en undersökning eller behandling kommer att kosta. Du har rätt att få veta det i förväg.
En kortare version av den här texten finns även på lätt svenska och översatt till flera språk.
Vad kostar tandvården i Blekinge?
Folktandvården Blekinges avgifter för besök och tandvårdsbehandlingar finns i tandvårdstaxan. Du hittar taxan på Region Blekinges webbplats, och på våra tandvårdsmottagningar.
Du har rätt att välja vilken tandläkare du vill gå till. Det gäller även barn. Du kan antingen välja en tandläkare på någon av Region Blekinges folktandvårdsmottagningar eller en privat tandläkare. Du som är nyinflyttad bör själv söka dig till den tandvårdsklinik som passar dig. Mer information om tandvårdsklinikerna finns under Hitta vård.
Om du uteblir från besök hos folktandvården
Om du inte kan komma till ett avtalat besök hos folktandvården måste du avbeställa besöket senast 24 timmar i förväg.
Till och med det år du fyller 18 år betalar du 300 kronor plus 50 kronor i faktureringsavgift för ett uteblivet besök eller för sent lämnat återbud. Även om ett besök från början är avgiftsfritt måste du betala en avgift om du uteblir.
Från och med det år du fyller 19 år gäller följande avgifter för ett uteblivet besök eller för sent lämnat återbud hos en allmäntandläkarmottagning:
- Om besökstiden är 60 minuter eller kortare är avgiften 925 kronor plus 50 kronor i faktureringsavgift.
- För ett besök med längre besökstid än 60 minuter är avgiften 1 390 kronor plus 50 kronor i faktureringsavgift.
Från och med det år du fyller 19 år gäller följande avgifter för ett uteblivet besök eller för sent lämnat återbud hos en specialisttandläkarmottagning:
- Om besökstiden är 60 minuter eller kortare är avgiften 1 090 kronor plus 50 kronor i faktureringsavgift.
- För ett besök med längre besökstid än 60 minuter är avgiften 1 635 kronor plus 50 kronor i faktureringsavgift.
Avgifter för uteblivet besök ingår inte i högkostnadsskyddet.
Reseersättning
För besök till någon av folktandvårdens specialisttandvårdsmottagningar kan du få ersättning för resor till och från besöket i enlighet med de regler som gäller för Region Blekinge.
Fri tandvård för barn och ungdomar
Barn och ungdomar har rätt till tandvård utan att behöva betala. Det gäller till och med sista december det år de fyller 19 år. Då ingår i stort sett alla undersökningar och behandlingar och det spelar ingen roll om du går till en privat tandläkare eller till Folktandvården.
Ekonomiskt stöd för tandvård
Det finns tre typer av stöd som du kan få från och med 1 januari det år du fyller 20 år:
- Det allmänna tandvårdsbidraget innebär att du får ett tandvårdsbidrag på 300 eller 600 kronor per år beroende på hur gammal du är.
- Ett särskilt tandvårdsbidrag kan du få om du har en sjukdom som påverkar tänderna. Bidrag är på 600 kronor per halvår och kan användas till förebyggande tandvård.
- Högkostnadsskydd för tandvård börjar gälla när de så kallade referenspriserna för tandvård överstiger 3 000 kronor inom ett år. Du får då avdrag för åtgärder som kostar mer än 3 000 kronor.
Tandvård till ett fast pris
Abonnemangstandvård är ett avtal som fungerar som en försäkring. Det avtalet är en överenskommelse mellan dig och tandläkaren, oftast i Folktandvården. Du betalar en fast månadsavgift. Du betalar även om du inte går till tandläkaren den månaden. Behöver du sedan en behandling som ingår i avtalet är den redan betald via avgiften. Det kan vara till exempel en tandlagning.
Med abonnemangstandvård brukar de vanligaste undersökningarna och behandlingarna vara betalda när du går till tandläkaren eller tandhygienisten.
Möjligheter till lägre tandvårdskostnad
Ibland kan du få tandvård för samma avgift som sjukvård inom din region. Behöver du mycket tandvård gäller det vanliga högkostnadsskyddet för hälso- och sjukvård. Det betyder att vården kostar högst 1 300 kronor under ett år. Gränsen för fri tandvård kan vara högre i någon region. För personer som är 85 år och äldre är sådan tandvård avgiftsfri.
Tandvård för samma avgift som vid sjukvård gäller vid följande situationer:
- Du har en sjukdom och behöver tandvård som en del av behandlingen. Om du till exempel ska gå igenom en hjärtoperation får du inte ha några infektioner i munhålan. Då behöver du få tandvård med behandling mot infektionen innan operationen.
- Du har ett stort behov av omvårdnad i det dagliga livet. Det kan du också få om du omfattas av LSS, som betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
- Du har en långvarig sjukdom och funktionsnedsättning som innebär att du behöver mer tandvård än andra. Det kan bero på att sjukdomen i sig medför en ökad risk för tandskador eller att du har problem med att sköta din munhygien.
Om du skadar tänderna
Skadar du dig eller får problem med tänderna i samband med ditt arbete kan det räknas som en arbetsskada. Du gör en ansökan om ersättning till Försäkringskassan och skickar med kvitton eller fakturor. Försäkringskassan prövar om skadan räknas som arbetsskada.
Godkänns tandproblemen som arbetsskada kan du få ersättning för de undersökningar, behandlingar och resekostnader du haft på grund av skadan.
Privata olycksfallsförsäkringar kan också täcka kostnader för tandskador.
Om du inte har råd med tandvård
Det kan finnas olika lösningar om du inte har råd med tandvård. Du kan till exempel få hjälp att ansöka om ett lån eller dela upp kostnaden för att slippa betala allt på en gång.
Ibland hjälper inte lån, avbetalningsplaner eller mindre dyra behandlingsalternativ. Då kan lösningen vara att ta kontakt med socialtjänsten i hemkommunen.