Teamet för sexuellt våldsutsatta i Region Sörmland
Innehållet gäller SörmlandTeamet för sexuellt våldsutsatta välkomnar alla sexuellt våldsutsatta oavsett könsidentitet över 13 år (kvinnor över pubertet). Yngre personer hänvisas till regionens barn-och ungdomsklinik.
Vi har öppet kontorstid vardagar och alla besöken är kostnadsfria. Efter kontorstid är du välkommen till akutmottagningarna i Eskilstuna eller Nyköping.
Alla som kommer akut tas emot av barnmorska/sjuksköterska och undersköterska som informerar, frågar vad som hänt, påbörjar spårsäkring och assisterar läkaren vid rättsmedicinsk undersökning, samt dokumenterar eventuella synliga skador.
Vi tar emot patienter som söker hjälp upp till ett år efter att övergreppet skett. Om mer än en vecka passerat sedan händelsen, vill vi gärna att du kommer dagtid en vardag. Ring så vi kan rekommendera lämpligaste tid att komma till oss.
Du som sålt sex kan få samtalskontakt och medicinsk rådgivning hos oss.
Vi erbjuder även kostnadsfri medicinsk och psykosocial uppföljning.
Vanliga frågor och svar
Måste man göra en polisanmälan?
Du behöver inte göra en polisanmälan för att få vård hos oss. Du kan få information om hur det går till och hjälp om du vill anmäla. Vi kommer att bistå rättsväsendet med rättsintyg i de fall polisen begär det.
Vad innebär en spårsäkring?
Spårsäkring innebär att man med en tops tar prov från ytor där det kan finnas DNA från en gärningsman. Detta kan göras upp till ca 10 dagar efter övergreppet. Om patienten har polisanmält vidarebefordras spårsäkringsmaterialet till polisen. Om patienten initialt inte polisanmäler sparas spårsäkringen på mottagningen i 2 år. Väljer patient att ej polisanmäla kasseras spårsäkringen därefter.
Vanliga reaktioner efter en våldtäkt eller ett våldtäktsförsök
Här kan du läsa om reaktioner som är vanliga efter en våldtäkt eller ett våldtäktsförsök. Det är viktigt att komma ihåg att alla kan reagera på olika sätt, och att ingen reaktion är fel.
Vi är alla olika och kan reagera på våld och hot på olika sätt. Några reagerar omedelbart, för andra kan reaktionen dröja.
Under de första dagarna kan du känna dig avstängd, händelsen kan kännas helt overklig som om du varit med i en film. Ena stunden kan du känna dig tom på känslor, den andra kommer en blandning av olika känslor som sorg, ilska, rädsla och uppgivenhet. Du kanske undrar över dina reaktioner och känner inte riktigt igen dig själv. Kroppen kan reagera med att du får huvudvärk, du fryser, känner illamående, hjärtklappningar och dina muskler är spända. Sömnen påverkas och du kan få mardrömmar. Det är viktigt att äta fast du har tappat matlusten.
Du kan vilja hitta en förklaring till det inträffade och då finns en risk att du skuldbelägger dig själv.
Du kan vara nedstämd, orolig, glömsk, rastlös och då du är ute är du mer vaksam än tidigare.
Vanliga reaktioner när det har gått lite tid
Det är vanligt med koncentrationssvårigheter så det gäller att hitta en balans av vad du klarar och inte klarar. Du kan pendla mellan att vissa dagar må riktigt bra och andra dagar känna det som om du åker tillbaka till hur du mådde direkt efter händelsen. Försök att uttrycka vilket stöd du behöver av din omgivning. Säg till om du inte orkar berätta för alla vad som hänt och be dem att respektera dina gränser. Har du ingen i din närhet är det betydelsefullt att du håller kontakten med oss eller annan samtalskontakt.
Kontakta oss
Kontakt dagtid måndag-fredag
Teamet Mälarsjukhuset (forensiskt utbildad barnmorska, överläkare i gynekologi och kurator)
- Samordnare/barnmorska: 016-10 45 75 eller 073-866 48 55.
- Kurator: 016-103780
Teamet Kullbergska sjukhuset (kurator och barnmorska)
- Kurator: 0150-562 62
- Barnmorska: 072-143 94 62
Teamet Nyköpings lasarett (barnmorska och kurator)
- Barnmorska: 0155- 24 55 66
- Kurator: 0155-24 76 60
Kontakt kvällar/nätter/helger
Ring 1177 eller kontakta närmaste akutmottagning.
Kvinnofridslinjen 020-505050