Aktuellt i Sörmland

Nya regler för sjukresor från och med 1 januari

Innehållet gäller Sörmland

Från och med 1 januari 2025 gäller nya regler och villkor för sjukresor. Här hittar du information om vad de innebär för dig som resenär.

Enligt politiskt beslut revideras sjukresereglementet från och med årsskiftet. För dig som resenär är några viktiga ändringar att högkostnadsskyddet ändras från 1 800 kr till 2 250 kr samt att giltighetstiden för sjukreseintyg ändras från tre till sex månader. Enligt de nya reglerna får patient med färdtjänsttillstånd boka sjukresa inom sin hemkommun eller närmsta sjukhus. I annat fall behövs ett sjukreseintyg. Ytterligare en viktig ändring är perioden för frekvent resande utökas från fyra veckor till 90 dagar.

Sammanfattning av ändringarna:

  • Frekvent resande

    Resor inom Region Sörmland ersätts från nionde behandlingstillfället till samma vårdenhet inom en sammanhängande 90 dagarsperiod (tidigare fyra-veckorsperiod).

  • Vårdnadshavares resor

    När en vårdnadshavare/närstående vistas hos barn inskrivet på sjukhus lämnas ersättning för en andra vårdnadshavare/närstående för en tur- och returresa per påbörjad sjudagarsperiod om vården pågått mer än sju dagar.

  • Resa mellan hotell och vårdenhet

    Ersätts för resa med allmänna kommunikationer eller egen bil förutsatt att detta regelverks övriga regler för sjukresa respektive övernattning är uppfyllda. Ingen egenavgift utgår.

  • Patienter med giltigt färdtjänsttillstånd

    Beviljas sjukresa med särskild kollektivtrafik enligt vad som framgår av färdtjänsttillståndet inom sin hemkommun eller till närmsta sjukhus. I de nya reglerna finns det alltså inte möjlighet att välja fritt bland sjukhusen i Regionen.

  • Tillåtna adresser

    Förutom resa mellan patientens folkbokföringsadress, alternativt särskilda boende, och vårdenhet, får sjukresa nu också göras till och från sysselsättning inom Sörmland. Dessutom kan sjukresa ske till och från tillfälligt boende på annan adress inom länet när det föreligger särskilda skäl. Vid tillfälligt boende eller resa från/till sysselsättning ska resan godkännas av behandlande vårdenhet och specificeras på sjukreseintyget.

  • Ledsagare

    Region Sörmland godkänner endast en person som ledsagare. Beslut om ledsagare ska finnas med i sjukreseintyget. Vid behov av att ha ytterligare hjälp med sig så räknas personen som medresenär och betalar egenavgift. För att få ersättning för medföljares resor när patienten skrivs in eller ut från slutenvården krävs att det finns ett sjukreseintyg med ledsagare.

  • Missbruk av sjukresetillstånd

    Om en patient missbrukar sitt sjukreseintyg kan sjukreseintyget återkallas. Därefter prövas behovet från resa till resa.

  • Ersättning på felaktiga grunder

    Om det vid kontroll visar sig att en patient har fått ersättning för resa utan att ha rätt till denna ersättning ska patienten betala tillbaka den faktiska kostnaden för aktuell resa, med tillägg för en administrativ kostnad på 100 kronor.

  • Minimibelopp vid utbetalning av ersättning vid resa på egen hand

    Ersättningsbelopp, efter avdragna egenavgifter, som understiger 100 kronor betalas inte ut. Patienten får i stället samla flera ersättningsanspråk från olika vårdtillfällen som tillsammans överstiger 100 kronor och då sända in dessa för att få en samlad utbetalning. Utbetalning görs alltid till patienten, om denne inte är minderårig. I dessa fall utbetalas den till vårdnadshavare.

  • Ändrad egenavgift

    Ändring av egenavgift vid ersättning för resa med allmän kollektivtrafik. Egenavgiften ändas så att den nu följer gällande Sörmlandstaxa. Det vill säga samma pris som en enkelbiljett med den allmänna kollektivtrafiken.

  • Administrativ avgift

    Vid förnyad utbetalning av ej utlöst utbetalning ändras avgiften från 50 till 100 kr.

  • Fria vårdvalet

    Patienten har rätt att söka vård var den vill men har inte rätt att få ersättning för resor, få en resa beviljad med den särskilda kollektivtrafiken eller få ersättning för hotell. Allmänremisser från vårdcentraler och privatläkare jämställs med fritt vårdval. Patienter kan inte få ersättning för resekostnader som uppstår i samband med fritt vårdval.

  • Ej ersättningsbara resor har utökats med:

    - Resa vid allmänremiss för utomlänsvård från lasarett/sjukhus
    - Resa vid allmänremiss från vårdcentral eller privatläkare
    - Resor till privata vårdgivare som inte har avtal med Region Sörmland
    - Hemresa vid akut sjukdom i annan region
    - Taxiresa till planerad vård som inte är beställd via Servicecenter Sörmland
    - Resor utanför Sverige

 
Till toppen av sidan