Provtagning och mätningar

Mätningar

Mätningar kan visa många olika saker, till exempel ditt blodtryck, hur ditt hjärta pumpar eller aktiviteten i din hjärna.

Innehåll - Mätningar

Visa innehåll som:
  • Glukosbelastning

    Glukosbelastning är en undersökning som visar om kroppen kan hålla sockret i blodet på en jämn nivå. Vid undersökningen får du dricka en sockerlösning och lämna blodprov.

  • EKG

    EKG är en metod för att mäta hjärtats elektriska aktivitet. Du kan behöva bli undersökt med EKG för att upptäcka hjärtsjukdomar eller störningar i hjärtats rytm. Ett EKG ingår ofta i vanliga hälsoundersökningar.

  • EKG genom matstrupen

    EKG är en metod för att mäta hjärtats elektriska aktivitet. Du kan bli undersökt med EKG genom matstrupen. Undersökningen visar hur snabbt eller långsamt ditt hjärta slår. Det kallas NIE-test.

  • EEG-undersökning

    En EEG-undersökning mäter aktiviteten i hjärnans nervceller. Oftast har man elektroder fästa mot hårbotten vid undersökningen. Det gör inte ont och du mår som vanligt efteråt.

  • Mäta blodtrycket

    Mätning av blodtrycket är en vanlig undersökning i vården, till exempel vid en hälsokontroll. Du kan även mäta blodtrycket själv.

  • Undersökning av gallsyra i tunntarmen

    Du kan få besvär med diarré under lång tid om tunntarmen har svårt att ta upp gallsyra. Därför kan du behöva bli undersökt för att se hur mycket gallsyra du har i tarmen.

  • Att mäta andningen när du sover

    Mätning av andningen är en undersökning som visar om du har besvär med snarkningar och andningsuppehåll när du sover, så kallad sömnapné. Mätningen gör du själv med utrustning som du får låna hem.

mer på 1177.se

Patientlagen

Patientlagen är en lag som finns för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få. Informationen ska hjälpa dig att vara med och bestämma om din vård.

Om du inte är nöjd med vården

Du kan lämna synpunkter eller klaga om du har varit med om något inom vården som du inte är nöjd med. Dina synpunkter kan bidra till att vården blir bättre och säkrare.

Till toppen av sidan