Godartade hudförändringar
Pigmentfläckar på huden som är nya eller som förändras på något sätt kan vara hudcancer. Men det finns också många pigmenterade förändringar som är godartade och som är vanligare ju äldre man blir.
Godartade hudförändringar övergår inte i cancer, men kan förväxlas med hudcancersjukdomar. En godartad hudförändring kan tas bort men det får du oftast betala själv.
Födelsemärken
Ett födelsemärke är en brunaktig fläck på huden som innehåller extra många pigmentbildande celler. Fläcken kan vara väldigt ljus, rödaktig, ljusbrun eller brunsvart. Födelsemärken är en naturlig del av huden och de flesta ger inga besvär. Men det är viktigt att hålla koll på om de förändras.
Seborroisk keratos – mjällvårtor
Seborroisk keratos är en upphöjd förändring med fet och glänsande eller torr och fjällande yta. Färgen kan vara allt ifrån vit till svart, men är oftast ljusbrun, brun, grå eller gråsvart.
Oftast kommer vårtorna i ansiktet, på bröstet och ryggen. Vårtorna kan förväxlas med någon av hudcancersjukdomarna malignt melanom, skivepitelcancer eller basalcellscancer.
Seborroisk keratos kallas även åldersvårtor.
Dermatofibrom - bindvävsknuta
Dermatofibrom kallas också histiocytom eller bindvävsknuta. Det är en hård, brunröd eller brun knuta som oftast är ljus i mitten och mörkare runt omkring.
Knutan dras inåt när man kniper huden runt den. Knutan sitter oftast på benen eller armarna men kan även sitta på bålen. Den kan förväxlas med hudcancersjukdomen malignt melanom.
Bindvävsknutan opereras bort om diagnosen är osäker eller om knutan ger stora besvär.
Lentigo solaris - solfläckar
Lentigo solaris är pigmentfläckar som också kallas solfläckar. Pigmentfläckarna orsakas av solens ultravioletta strålning. Man kan undvika dessa genom att skydda sig från solen.
Främst kommer fläckarna på handens ovansida och i ansiktet. På en ljusare hud är fläckarna beige till mellanbrun. Fläckarna går inte alltid att se på en mörkare hud. Solfläckar kan förväxlas med hudcancersjukdomen malignt melanom.
När ska jag söka vård?
Kontakta en vårdcentral om du känner dig osäker på om en hudförändring är godartad eller inte. Vänta tills det blir vardag, om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
Söka vård i Östergötland
På många vårdcentraler kan du logga in och använda e-tjänsten Boka tid direkt om du vill att en läkare ska undersöka en hudförändring. Om din vårdcentral inte har tidbokning på 1177.se kan du i stället använda e-tjänsten Kontakta mig eller ringa till vårdcentralen.