Delta i vår användarpanel?

Vi bjuder nu in dig som är intresserad av att bidra till vår kommande utveckling av Ineras tjänster, däribland 1177 och UMO. Kan du tänka dig att svara på enkäter, bli intervjuad eller delta i ett användningstest? Anmäl dig då till vår användarpanel.

Anmälan till användarpanelen
Hjärna och nerver

Yrsel, svimning och kramper

Här kan du läsa mer om sjukdomar och besvär som har att göra med yrsel, svimning och kramper.

Innehåll - Yrsel, svimning och kramper

Visa innehåll som:
  • Affektanfall hos barn

    Affektanfall innebär att små barn gråter eller skriker så mycket att de tappar andan och svimmar. De kan också svimma utan att skrika. Anfallen kan se otäcka ut men är inte skadliga.

  • Epilepsi

    Epilepsi är en sjukdom i hjärnan som orsakar olika typer av anfall. Ett anfall kan innebära att du får en kramp eller förlorar delar av ditt medvetande under en kortare eller längre stund.

  • Feberkramper hos barn

    En del barn som har feber får feberkramper. Det ser ofta dramatiskt ut men är i regel inte skadligt. Vanligtvis händer det barn mellan sex månaders och fem års ålder.

  • Kramper hos barn

    Barn kan få olika slags kramper. Vanligast är feberkramper och affektanfall. Kramperna går oftast över inom några minuter.

  • Svimning

    Att svimma innebär att du faller ihop och blir medvetslös under en kort stund. Svimning beror på att blodtrycket sjunker och är oftast inte skadligt. Ring 112 om någon svimmar och inte snabbt vaknar och mår bra igen.

  • Yrsel

    Vid yrsel brukar kroppen kännas ostadig, till exempel när du reser dig upp. Att bli yr är vanligt och kan ha många orsaker. Yrsel går oftast över snabbt och är inte skadlig, även om det kan kännas obehagligt. Ring genast 112 om någon har yrsel och samtidigt får ont i bröstet, blir förlamad eller har svårt att andas.

Mer på 1177.se

Så fungerar nervsystemet

Nervsystemets uppgift är att ta emot och att förmedla signaler från och till kroppens olika sinnen och kroppsdelar. Det gör att kroppens olika delar kan samarbeta.

Så fungerar hjärnan

Hjärnan ger oss vår personlighet och våra känslor. Hjärnan gör också att vi har ett medvetande, att vi kan tänka och att vi kan minnas. Det är också hjärnan som styr kroppens funktioner, till exempel våra sinnen och rörelser.

Till toppen av sidan