Patientavgifter och högkostnadsskydd
Du får oftast betala en avgift när du besöker vården. Hur mycket du får betala beror bland annat på vilken typ av vård du får. Vissa besök i vården är avgiftsfria. Det finns också en gräns för hur mycket du behöver betala för vård, det kallas för högkostnadsskydd.
Vad får jag betala?
Hälso- och sjukvården i Sverige finansieras till största delen genom skatten till regioner och kommuner. Det innebär att den avgift som du betalar vid exempelvis ett läkarbesök bara är en liten del av vad det faktiskt kostar.
I den helt privata vården som inte finansieras genom någon region får du betala hela kostnaden själv. Det gäller till exempel vid plastikkirurgi som inte är medicinskt motiverad och vid operationer vid brytningsfel i ögat som inte är medicinskt motiverade.
Avgifterna kan variera i olika regioner
Regionerna kan i stort sett själva bestämma vilka avgifter du ska betala. Men avgifterna är oftast ganska lika i de olika regionerna.
Det här gäller för den offentliga vården och för privata vårdgivare som har avtal med en region:
- Du betalar de patientavgifter som gäller i den region där du får vården. Det gäller även för dig som väljer vård i en annan region än den där du är folkbokförd.
- Vissa regioner tar ut en avgift för transporter med ambulans eller helikopter.
- En del regioner betalar tillbaka besöksavgiften om du har fått vänta en viss tid efter din utsatta besökstid.
- Du kan även bli skyldig att betala besöksavgiften om du inte kommer till den avtalade tiden, och inte har avbokat eller ändrat den.
Andra vårdgivare kan ha andra avgifter
Den vård som ges av sjuksköterskor inom den kommunala hälso- och sjukvården har andra avgifter.
Du som har en privat sjukvårdsförsäkring eller en sjukvårdsförsäkring genom din arbetsgivare kan ha andra avgifter och villkor för vården när du använder dig av försäkringen.
Avgift för ambulanssjukvård i Östergötland
Ambulanssjukvård kostar 200 kronor. Avgiften ingår i högkostnadsskyddet. Det kostar ingenting för barn och ungdomar till och med 19 år, eller för personer som är 85 år eller äldre.
Avgiftsfri hälso- och sjukvård
Viss hälso- och sjukvård är helt avgiftsfri. Du får däremot betala för de läkemedel som skrivs ut under dessa besök.
Här följer exempel på vård som är avgiftsfri:
- Besök på barnavårdscentraler, BVC, är avgiftsfria.
- Besök på barnmorskemottagningar för gravida är avgiftsfria.
- De undersökningar med mammografi som kvinnor över 40 år regelbundet kallas till är avgiftsfria.
- De gynekologiska cellprovtagningar som kvinnor över 23 år regelbundet kallas till är avgiftsfria.
- Du som har fyllt 85 år eller är äldre betalar ingen avgift i öppenvården.
- I de flesta regioner betalar barn och ungdomar fram till 20-årsdagen inte någon avgift i öppenvården, till exempel vid besök på en vårdcentral eller en ungdomsmottagning. I vissa regioner gäller andra åldersgränser.
- I elevhälsan betalar du eller ditt barn inte någon besöksavgift. De vaccinationer som erbjuds där är avgiftsfria.
- Du som har en så kallad allmänfarlig sjukdom behöver inte betala för undersökningar, vård och behandling som minskar risken för smittspridning.
Patientavgifter i Östergötland
Patientavgifterna i Region Östergötland gäller också hos privata vårdgivare som har avtal med oss och hos vissa privata läkare och fysioterapeuter.
Avgiftsfri hälso- och sjukvård
Viss vård är avgiftsfri. I texten ovanför ser du exempel på avgiftsfri hälso- och sjukvård i hela Sverige. Utöver det finns det viss vård som är avgiftsfri i Region Östergötland.
Exempel på vård som är avgiftsfri i Region Östergötland:
- Besök som barn och unga under 20 år gör i vården är avgiftsfria. Barn och unga får dock betala för vissa intyg. Barn och unga betalar även samma avgifter som vuxna gör för vaccinationer. Undantaget är det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, det är avgiftsfritt.
- Besök som unga under 26 år gör på en ungdomsmottagning eller i ungdomshälsan är avgiftsfria.
- Ultraljudsundersökning för män som är 65 år för att upptäcka eventuellt bråck på stora kroppspulsådern i magen.
200 kronor för besök i öppenvården
I Region Östergötland betalar du en enhetlig patientavgift som är 200 kronor för besök i öppenvården. Öppenvård är all vård när du inte blir inlagd på sjukhus.
400 kronor för besök på akuten
Avgiften för ett besök på våra akutmottagningar är 400 kronor. Akutmottagningar finns på Universitetssjukhuset i Linköping, Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Lasarettet i Motala.
Två besök räknas som ett
Det finns tillfällen när två besök i öppenvården avgiftsmässigt räknas som ett besök:
- Du besöker vårdcentralen och får en remiss till specialiserad undersökning eller vård vid ett senare tillfälle. Du betalar 200 kronor för ditt besök på vårdcentralen men för det första besöket i den specialiserade vården betalar du ingenting.
Avgiftsfri provtagning och undersökningar kopplade till läkarbesök
Du behöver inte betala för provtagning, röntgenundersökning eller en laboratorieundersökning som är kopplad till ett läkarbesök. Det gäller även när det sker på en annan mottagning eller annan dag. Däremot betalar du vid uppföljande och utredande provtagning mellan dina läkarbesök.
Det här gäller för besök hos läkare inom Region Östergötland, besök hos läkare som har avtal med regionen och besök hos läkare där patientavgifterna och högkostnadsskyddet gäller.
Däremot får du betala för provtagning, röntgenundersökning eller laboratorieundersökning i samband med ett läkarbesök hos en privat vårdgivare på internet eller via en app på din telefon eller surfplatta.
130 kronor som mest i slutenvården
När du är inlagd på sjukhus, det kallas slutenvård, betalar du patientavgift utifrån din ålder. Om du är under 20 år betalar du ingen avgift när du är inlagd på sjukhus.
Så här är avgiften när du är inlagd på sjukhus:
- Du som är 20-64 år betalar 130 kronor per dag du är inlagd på sjukhus.
- Du som är 65 år eller äldre betalar 65 kronor per dag du är inlagd på sjukhus.
Andra regler
I vissa fall är det annat än din ålder som avgör vilken avgift du ska betala när du är inlagd på sjukhus.
Exempel
- Du som har hel aktivitetsersättning eller hel sjukersättning och är under 40 år betalar halv patientavgift under de första 30 dagarna vid varje vårdtillfälle.
- Du som är närstående och stannar på sjukhus i samband med en förlossning betalar 250 kronor per påbörjat dygn. Inga måltider ingår.
Avgift digitalt vårdbesök
Besöket kostar 200 kronor och betalas via faktura. Det är avgiftsfritt för barn och ungdomar upp till 20 år. Högkostnadskort och frikort gäller. Uteblivet besök debiteras.
Avgift KBT på nätet
Internetbaserad behandling med kognitiv beteendeterapi, KBT på nätet, kostar 200 kronor. Det inledande och avslutande besöket kostar 200 kronor per besök.
Avgift besök per telefon som ersätter fysiskt besök
Telefonbesöket kostar 200 kronor och detta ska framgå i kallelsen. Besöket betalas via faktura.
Avgift vid uteblivet besök
Av- eller omboka alltid besök i god tid om du har fått förhinder. Då kan någon annan få din tid. Om du behöver avboka ett besök, gör det senast 24 timmar innan besökstiden. Annars räknas det som uteblivet besök och du får betala besöksavgiften 200 kronor.
Du kan avboka på telefon eller genom att logga in på 1177.se och använda e-tjänsten omboka eller avboka tid hos mottagningen eller vårdcentralen det gäller.
Det här gäller också för avgift vid uteblivet besök:
- Du får betala för uteblivet besök även om det handlar om ett avgiftsfritt besök.
- Du får betala för uteblivet besök även om du har frikort.
- Du får inte tillgodoräkna dig avgiften för uteblivet besök i högkostnadsskyddet.
Vissa besök är undantagna från avgift för uteblivet besök. Främst handlar det om besök till barn- och ungdomspsykiatrin och barn- och ungdomshabiliteringen.
Avgifter för vaccinationer
Region Östergötland följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccinationer. Det betyder bland annat att du som tillhör en riskgrupp som Folkhälsomyndigheten har definierat får avgiftsfri vaccination. Du som inte tillhör en riskgrupp betalar en avgift beroende på vilket vaccin det gäller. Avgiften omfattar både injektion och preparat.
Exempel på avgifter för vaccinationer:
- TBE, fästingburen hjärninflammation – Grundvaccination (de tre första doserna) är kostnadsfri för barn och unga 3-19 år. För vuxna kostar grundvaccination 400 kronor per dos. För påfyllnadsdoser betalar både barn, ungdomar samt vuxna 400 kronor per dos.
Avgift för graviditetstest
- Graviditetstest om du är 26 år eller äldre – 100 kronor
- Du som är under 26 år behöver inte betala för graviditetstest
Avgifter för hörhjälpmedel
Se Att få hörapparat och andra hörhjälpmedel
Avgifter för synhjälpmedel
Avgifter för glasögon utprovade hos optiker:
- Enkelslipade glas – 900 kronor
- Bifokala och progressiva glas – 1200 kronor
Läs mer om att få synhjälpmedel
Avgifter för käppar och kryckor
Exempel på avgifter för att låna käppar och kryckor:
- Enkel käpp – 100 kronor
- Avancerad käpp – 200 kronor
Så här betalar du
Betalkort i öppenvården
Vid ett besök i öppenvården är det vanligast att du betalar direkt när du kommer till mottagningen eller vårdcentralen. Det är bra om du betalar med betalkort. Men du kan även be om en faktura eller be om att få betala kontant.
Faktura om du blir inlagd på sjukhus
Om du blir inlagd på sjukhus får du en faktura skickad hem till dig. Eller så kan du anmäla dig till autogiro.
Autogiro
Du kan ansöka om autogiro genom att logga in på din bank, om du vill att alla dina avgifter för vård hos Region Östergötland och för tandvård hos Folktandvården Östergötland automatiskt ska dras från ditt konto. Du får alltid en avisering om vilket belopp som ska dras från kontot. Region Östergötlands autogiro fungerar inte hos de privata vårdgivare som har avtal med oss. Om du behöver en blankett för att ansöka om autogiro, kontakta kundtjänst nedan.
Kontakt vid frågor
Om du har frågor om till exempel patientavgifter, fakturor, autogiro, högkostnadsskydd, frikort eller val av vårdcentral är du välkommen att kontakta Region Östergötlands kundtjänst för ekonomi- och patientfrågor.
Så här når du kundtjänsten:
- Telefon: 010-103 22 88
- E-post: kundtjänst för ekonomi- och patientfrågor
- Post: Region Östergötland, Kundtjänst för ekonomi- och patientfrågor, 581 85 Linköping
Olika högkostnadsskydd
Det finns olika typer av kostnadsskydd för dig som behöver mycket vård. Det innebär att du efter att du har betalat en viss summa betalar mindre eller inte behöver betala alls för vården.
Högkostnadsskydd inom öppenvården
Det finns ett högsta belopp för hur mycket du behöver betala för hälso- och sjukvård i öppenvården under ett år. Öppenvård är all vård som inte kräver att du blir inlagd på sjukhus. Det kan till exempel vara besök hos allmänläkare eller sjuksköterska på en vårdcentral. Högkostnadsskyddet gäller också om du söker vård i en annan region än där du bor.
Läs mer om högkostnadsskyddet för öppenvård.
Högkostnadsskydd när du är inlagd på sjukhus
Du som är inlagd på sjukhus betalar en avgift som enligt lag får vara högst 130 kronor per dygn. I vissa regioner finns det ytterligare begränsningar i hur mycket du behöver betala när du är inlagd på sjukhus, till exempel om du är inlagd under en längre tid.
Högkostnadsskydd för läkemedel
De flesta receptbelagda läkemedel och vissa receptfria läkemedel ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel.
Läkemedel inom högkostnadsskyddet är kostnadsfria för barn under 18 år.
Läs mer om högkostnadsskydd för läkemedel.
Övriga högkostnadsskydd
Det finns också högkostnadsskydd för sjukresor och tekniska hjälpmedel som bestäms av regionerna. Det betyder att reglerna kan variera mellan olika regioner.
Högkostnadsskydd och frikort i Östergötland
Kontakt vid frågor
Om du har frågor om till exempel patientavgifter, fakturor, autogiro, högkostnadsskydd, frikort eller val av vårdcentral är du välkommen att kontakta Region Östergötlands kundtjänst för ekonomi- och patientfrågor.
Så här når du kundtjänsten:
- Telefon: 010-103 22 88
- E-post: kundtjänst för ekonomi- och patientfrågor
- Post: Region Östergötland, Kundtjänst för ekonomi- och patientfrågor, 581 85 Linköping
Avgifter inom tandvård
Tandvården är avgiftsfri till och med det år du fyller 23 år.
I tandvården gäller andra regler för avgifter och ett annat högkostnadsskydd än inom hälso- och sjukvården. Du betalar en större del av kostnaden själv.
Vid bland annat vissa sjukdomar och funktionsnedsättningar kan du få tandvård till samma avgifter som i öppna hälso- och sjukvården.
Här kan du läsa mer om tandvårdsstödet och avgifter vid tandvård.
Avgifter om du är från ett annat land
Du behöver ett europeiskt sjukförsäkringskort om du kommer från ett annat EU-land, ett EES-land eller Schweiz. Det kallas också EU-kort och visar att du har rätt till akut, nödvändig vård till vanlig patientavgift i Sverige. Har du inte det kan du få betala hela vårdkostnaden själv.
Du som vill ha planerad vård som inte är akut och inte vill betala mer än patientavgiften behöver ha ett intyg som visar att ditt hemland betalar vården.
Du som kommer från något land utanför EU, EES och Schweiz får nästan alltid betala hela vårdkostnaden själv, oavsett om det handlar om akut eller planerad vård
Här kan du läsa mer om vård av personer från andra länder.
Asylsökande och personer som vistas i Sverige utan tillstånd
För dig om är vuxen och söker asyl i Sverige gäller särskilda regler. Detsamma gäller om du vistas i Sverige utan tillstånd. Barn som är yngre än 18 år ska erbjudas hälso- och sjukvård på samma villkor som alla andra barn som är bosatta i regionen.
Här kan du läsa mer om vård om du är asylsökande eller saknar tillstånd för att vistas i Sverige.
Om du inte är nöjd
Du ska förstå den information som du får om kostnader och avgifter. Kontakta den mottagning där du fick vård om du har frågor om vad vården kostar.
I varje region finns en patientnämnd som du kan kontakta om du är missnöjd eller har frågor kring avgifter som du har betalat.
Här kan du läsa mer om vad du kan göra om du inte är nöjd med vården.