Välja vårdmottagning
Du kan själv välja vilken vårdcentral eller vårdmottagning du vill gå till när du behöver öppenvård. Du kan också välja att tillhöra en vårdcentral. Det kallas att lista sig.
Se till att du får information från rätt region. Du kan ändra region högst upp på sidan.
Öppenvård som du kan välja
Du kan själv välja vilken mottagning du vill vända dig till för att få öppenvård. Till öppenvård räknas bland annat följande mottagningar:
- vårdcentral
- barnavårdscentral
- barnmorskemottagning
- ungdomsmottagning
- mottagning för specialiserad öppenvård.
När du behöver specialiserad öppenvård kan du ibland behöva remiss. Det avgörs av remissreglerna i regionen där du är folkbokförd och där du vill söka vård.
Kontakta vården genom att logga in
Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in på 1177. Du kan till exempel förnya recept och boka, omboka eller avboka tider.
Det är vanligt att mottagningar också erbjuder videosamtal. Då ser och pratar du med exempelvis en läkare eller barnmorska genom din dator, telefon eller surfplatta.
Vissa regioner har också egna appar eller digitala plattformar för att kontakta vården. Du kan till exempel boka videomöte eller få råd genom att chatta med en sjuksköterska.
Att lista sig på en vårdcentral
När du är sjuk eller har något besvär kan du alltid söka vård på en vårdcentral. Där kan du få behandling för många olika typer av besvär och sjukdomar. Du som behöver specialiserad vård ska bli hänvisad till rätt typ av mottagning.
Du kan välja att tillhöra en vårdcentral. Det kallas att lista sig på en vårdcentral. I vissa regioner listas du automatiskt på din närmaste vårdcentral om du inte aktivt väljer något annat. Du kan välja att lista dig på en vårdcentral var som helst i Sverige.
Även om du är listad på en vårdcentral har du möjlighet att tillfälligt söka vård på en annan vårdcentral. Det kan till exempel vara om du blir sjuk när du är på resa i en annan region.
Välja vårdcentral i Östergötland
Läs mer om hur du väljer vårdcentral i Östergötland.
Sätten att lista sig varierar
Det varierar mellan regionerna hur du gör när du vill lista dig på en vårdcentral. Välj region högst upp på sidan för att få information från den regionen.
Fast läkarkontakt
Du ska få möjlighet att välja en fast läkarkontakt på den vårdcentral där du är listad. Det är din fasta läkarkontakt som du i första hand ska få träffa när du söker vård på vårdcentralen.
Kan jag byta vårdcentral?
Du kan byta den vårdcentral som du är listad på. Det kan vara om du inte är nöjd med den vårdcentral du har valt eller vill byta av något annat skäl.
Du kan byta vårdcentral högst två gånger på ett år, om det inte finns särskilda skäl för att göra det fler gånger.
Ofta går det att välja och byta vårdcentral genom att logga in på 1177.se.
Välja specialiserad öppenvård
Specialiserad öppenvård är vård som inte kräver att du blir inlagd på sjukhus. Det innebär oftast att du får vård på en särskild mottagning med specialistläkare. Det kan till exempel vara en psykiatrisk mottagning, en hudmottagning eller en ögonmottagning.
Du kan välja att söka vård på en specialiserad öppenvårdsmottagning var du vill i Sverige, men ibland behöver du ha en remiss.
Välja specialistvårdsmottagning i Östergötland
Läs mer om hur du väljer specialistvårdsmottagning i Östergötland.
När behöver jag ha remiss?
En remiss är ett meddelande med information om att du som patient behöver en särskild bedömning, undersökning eller behandling.
För att få en remiss måste du först söka vård på en vårdcentral. Sedan skickar läkaren på vårdcentralen en remiss till den mottagning du vill komma till, om det behövs.
Ibland kan du själv skriva en så kallad egen vårdbegäran om du vill boka tid på en särskild mottagning. Det kan också kallas egenremiss eller egenanmälan. I vissa regioner kan du göra en egen vårdbegäran genom att logga in på 1177.
Om du har en remiss kan det ibland gå fortare att få vård på en specialistvårdsmottagning. Hur fort du får vård beror på ditt medicinska behov och hur lång kö det är. Det är en läkare på mottagningen som bedömer ditt medicinska behov.
Reglerna för remiss är olika
Det varierar mellan regionerna vilka krav på remiss som finns för att kunna söka specialiserad öppenvård. Vissa regioner har inget krav på remiss alls.
Att söka öppen specialistvård i en annan region
Du kan behöva en remiss från regionen där du är folkbokförd om du vill söka vård på en specialistmottagning i en annan region. Det kan också vara så att regionen där du vill söka vård kräver remiss.
Du kan läsa om kraven på remiss i olika regioner här.
Vad händer med min journal?
När du söker och får vård skriver vårdpersonalen in det i en journal.
Om du väljer en ny vårdcentral eller specialistvårdsmottagning kan personalen där inte alltid se äldre anteckningar i din journal. Du behöver då godkänna att personalen ska kunna se de anteckningarna. Det kallas att ge sitt samtycke eller att samtycka. Personalen på mottagningen hjälper dig med det.
Gäller vårdgarantin?
Vårdgaranti innebär bland annat att du ska erbjudas vård inom en bestämd tid. Du ska också få hjälp att åka någon annanstans om din region inte kan erbjuda dig vård inom den tiden.
Vårdgarantin gäller bara i den region där du är folkbokförd.
Patientavgifter och sjukresor
Patientavgifter kan skilja mellan olika regioner och mellan olika typer av vård. Om du söker vård i någon annan region måste du betala den patientavgift som gäller där.
Du kan inte få ersättning för resan till och från mottagningen om du själv väljer att söka vård utanför din egen region.
Läs om sjukresor här.