Dag | Öppettider | Kommentarer |
---|---|---|
Måndag | 08.00–16.00 | |
Tisdag | 08.00–16.00 | |
Onsdag | 08.00–16.00 | |
Torsdag | 08.00–16.00 | |
Fredag | 08.00–16.00 | |
Lördag | Stängt | |
Söndag | Stängt |
- Besöksadress:
- Lasarettet, Ingång B, Plan 9, Motala
- Län, kommun:
- Östergötlands län, Motala
- Postadress:
- Habilitering Motala, Lasarettet, 591 85 Motala
Habiliteringen erbjuder insatser till barn, ungdomar och vuxna och riktar sig till personer med en medfödd funktionsnedsättning eller funktionsnedsättning som uppstått i tidig ålder. Habiliteringens insatser syftar till att förebygga och minska de problem som funktionsnedsättningen medför i det dagliga livet.
Insatserna från habiliteringen ska vara ett komplement till andra insatser som ges från hälso- och sjukvård, kommun och socialtjänst.
Precis som alla som jobbar inom hälso- och sjukvården är vi enligt lag skyldiga att göra orosanmälan till socialtjänsten vid oro eller misstanke om att barn far illa.
Driftsform: Region
Habiliteringen erbjuder insatser till dig som har en medfödd funktionsnedsättning eller som har en funktionsnedsättning som uppstått i tidig ålder. Det kan exempelvis vara en rörelsenedsättning eller en intellektuell funktionsnedsättning. Insatser erbjuds även till barn upp till sju år som misstänks ha eller har autism. Vi vänder oss också till dig som är vårdnadshavare till ett barn med funktionsnedsättning.
På habiliteringen arbetar flera yrkesgrupper uppdelat i olika team. Yrkesgrupper som finns är bland annat arbetsterapeut, dietist, fysioterapeut, kurator, logoped, psykolog, sjuksköterska och specialpedagog. Läkarkontakt finns upp till 18 år. Insatser som erbjuds är utredning, bedömning, behandling, rådgivning, stöd och hjälpmedelsförskrivning. Insatserna från habiliteringen ska vara ett komplement till andra insatser som ges från hälso- och sjukvård, kommun och socialtjänst.
Det är viktigt att du känner dig delaktig i utformningen av din habilitering och att du får stöd från personer i din närhet. Vi stöttar familjen och andra i din närhet och samarbetar med personal inom exempelvis förskola, skola och gruppbostäder.
Vi samverkar och samordnar insatser med andra när det finns behov.
De flesta som har kontakt med habiliteringen i västra länsdelen är boende i kommunerna Motala, Mjölby, Ödeshög, Vadstena och Boxholm.
Inom Habiliteringarna i Östergötland finns ett länsövergripande team, Länsteamet, med lokaler i Linköping. Länsteamets uppdrag är att fungera som ett komplement till distriktshabiliteringen i Östergötland. Målgruppen är barn, ungdomar och vuxna med komplexa frågeställningar, i behov av fördjupade utredningar eller intensiva behandlingsinsatser. Mer information om Länsteamet finns att läsa via denna länk.
På habiliteringen ingår insatsen Råd och stöd enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade(LSS). Ta kontakt med oss inom habiliteringen för information om LSS Råd och stöd.
Du kan komma i kontakt med oss via telefon, via våra e-tjänster eller genom att skicka en egenremiss per post till vår postadress.
Det finns två olika team som ger insatser och stöd till dig som patient och ditt nätverk.
Barnteamet
Ger insatser till barn mellan 0 och 15 år med försenad eller avvikande utveckling, intellektuell funktionsnedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning i kombination autism, cerebral pares (cp), ryggmärgsbråck (MMC), muskelsjukdom, ledsjukdom eller andra rörelsenedsättningar. Ger även insatser till barn 0 till och med 6 år som har autism utan intellektuell funktionsnedsättning.Vuxenteamet
Ger insatser till personer från 15 år som har medfödda eller tidigt förvärvade funktionsnedsättningar.Undra om habiliteringen är en berättelse för barn om vad habiliteringen är.
Undra undersöker mätningen är en informationsfilm för barn om hur en CPUP-mätning går till.
Barn och vuxna med Cerebral Pares som är i behov av intensivträning utöver den träning som ges i habiliteringens övriga regi erbjuds en gång per år en period med intensivträning i grupp. Träning kan ges inom områdena;
• grovmotorik (exempelvis sittande, stående, gående)
• finmotorik (exempelvis gripa, släppa)
• aktiviteter i dagliga livet (exempelvis av- och påklädning)
• språk (exempelvis alternativ kommunikation, språkförståelse)Du kan själv söka till en intensivträningsperiod via egenremiss. Blankett för egenremiss finns här: https://ledsys.lio.se/Document/Published/67947
Intensivträningsperioden är kostnadsfri.
I vår kurskatalog finns information om kurser och grupper som erbjuds inom Habiliteringen i Region Östergötland. Du finner kurskatalogen lite längre ner i pdf-format. Du kan även få information om kurser via ditt habiliteringsteam.
Webbutbildningar skapade av andra regioner som vi anser kan komma vår målgrupp till nytta finns också med i kurskatalogen men du finner de även via hyperlänkarna nedanför.
Autism, riktar sig till föräldrar som har barn i ålder 0-12 år. Framtagen av Habiliteringen Skåne
Bråk och konflikter i familjer, riktar sig till föräldrar som har barn upp till 12 år. Framtagen av BUP Skåne.
Cerebral pares, riktar sig till föräldrar som har barn i ålder 0-17 år. Framtagen av Habiliteringen Skåne.
Utbildning om cerebral pares riktad till barn och ungdomar. Framtagen av Region Skåne.
Inprint 3. Digital utbildning där du får grundläggande kunskaper om bildstödsprogrammet olika funktioner. Framtagen av Symbolbruket.
Widgit Go. Digital utbildning där du får grundläggande kunskaper om bildstödsappens olika funktioner. Framtagen av Symbolbruket.
Förvärvad hjärnskada, riktar sig till föräldrar som har barn i åldern 0-20 år. Framtagen av Habiliteringen Skåne.
Intellektuell funktionsnedsättning, riktar sig till dig med intellektuell funktionsnedsättning och närstående. Framtagen av Habiliteringen i Uppsala.
Intellektuell funktionsnedsättning, riktar sig till föräldrar som har barn i åldern 0-17 år. Framtagen av Habiliteringen Skåne.
Ryggmärgsbråck,riktar sig till föräldrar som har barn i ålder 0-20 år. Framtagen av Habiliteringen Skåne.
Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK), riktar sig till dig som vill lära dig använda tecken. Framtagen av Region Uppsala.
Struktur i vardagen, riktar sig till dig som är ungdom eller vuxen. Framtagen av Habiliteringen i Skåne.
Sömnsvårigheter hos barn, riktar sig till föräldrar som har barn upp till tonåren. Framtagen av BUP Skåne.
"Jag behöver ditt stöd i mötet” är ett material som syftar till att förbättra bemötande och besök för dig som har intellektuell funktionsnedsättning (IF) eller kommunikationssvårigheter. Materialet finns i två versioner, en med bildstöd och en utan bildstöd. Du kryssar i det som är aktuellt för dig och lämnar materialet vid mötet. Du kan be att personen du har besök med fyller i kom ihåg-lappen.
Du kan själv söka vård hos oss genom en egenremiss.
Det finns tre alternativ för egenremiss:
- Du kan fylla i den i vår e-tjänst här på 1177.se.
- Du kan fylla i den digitalt eller manuellt och skicka till vår postadress. Blanketten finner du via denna länk: https://ledsys.lio.se/Document/Published/64339
- Du kan ringa oss.
Du kan dygnet runt kontakta oss via 1177 e-tjänster eller ringa telefonnummer 010-105 94 15.
- Prisinformation
- Autism
- Cerebral pares - CP
- Epilepsi
- Habilitering
- Intellektuell funktionsnedsättning - lätt svenska
- Intellektuell funktionsnedsättning - lätt svenska skrivet för barn
- Intellektuell funktionsnedsättning - lätt svenska skrivet för ungdom
- Intellektuell funktionsnedsättning - Utvecklingsstörning
- Prisinformation
- Ryggmärgsbråck
- Samhällsstöd till barn med funktionsnedsättning
- Sällsynta diagnoser - Centrum för sällsynta diagnoser
- Sällsynta diagnoser - Ågrenska
Här kan du meddela oss på 1177.se om sidans kontaktuppgifter eller text behöver ändras. För frågor om din vård, kontakta din mottagning via e-tjänster eller telefon.
Rapportera fel och andra vanliga frågor
Vill du kontakta 1177.se om något annat? Vänligen besök 1177 kontaktsida.