Glömma ta sitt läkemedel eller ta för mycket
- Publicerad: 5 december 2019
- Senast uppdaterad: 15 februari 2023
Det är oftast inget större problem om du någon gång råkar glömma att ta en dos av din medicin, eller om du av misstag tagit dubbel dos vid ett enstaka tillfälle. Men det finns vissa undantag. Läs i bipacksedeln vad som gäller för dig.
Glömd dos
En glömd dos av ett läkemedel vid ett enstaka tillfälle brukar inte spela någon större roll och påverkar sällan behandlingen som helhet. För vissa läkemedel kan det dock påverka behandlingen även om man bara missar en dos, till exempel p-piller.
Generell information om hur man gör vid glömd dos finns att läsa i läkemedlets bipacksedel. Ibland ska man hoppa över tabletten helt och i vissa fall ska man ska ta den så fort man kommer på det.
Om du är osäker vad som gäller för ditt läkemedel kan du fråga din läkare eller apotekspersonal. Du kan även vända dig till Läkemedelsupplysningen för mer information.
Några tips för att lättare komma ihåg din medicinering:
- Försök få in en rutin och ta medicinerna vid samma tidpunkter varje dag.
- Sätt ett alarm på mobilen som påminner dig när du ska ta dina mediciner.
- Om du har flera olika mediciner kan du använda en doseringsask (en plastbehållare där läkemedel placeras i olika fack efter dag och tidpunkt när de ska tas).
- Gör en lista över när varje läkemedel ska tas. Det ger en bra överblick och kan även vara till hjälp för anhöriga, hemtjänstpersonal, eller läkare som inte är bekanta med behandlingen.
Överdosering
Att råka ta dubbel dos är oftast ofarligt om det sker vid ett enstaka tillfälle. De flesta läkemedel har en bred säkerhetsmarginal vilket innebär att det är stor skillnad mellan de doser som ger optimal effekt och de doser som kan vara skadliga. Men det finns undantag där en enda dos för mycket kan leda till allvarliga biverkningar. Detta gäller till exempel för läkemedel som innehåller litium, digoxin och warfarin.
Om du råkat ta mer än dubbel dos, om du råkat ta dubbel dos flera gånger i rad eller vid minsta tveksamhet ska du kontakta Giftinformationscentralen.
Har du synpunkter på den här informationen?
Kontakta oss
Läkemedelsverkets frågeforum