Mellanmål, frukt och grönsaker vid graviditetsdiabetes
Innehållet gäller ÖstergötlandAtt äta regelbundet är bra för att hålla blodsockret på en jämn nivå och undvika sötsug. Syftet med mellanmål är inte att bli mätt, utan att undvika hunger innan nästa måltid. Tre huvudmål och ett till två mellanmål är en bra måltidsfördelning om du har graviditetsdiabetes.
Förslag på mellanmål
Förslag på mellanmål med en mindre mängd kolhydrater
- 1-2 näve nötter och frön.
- En frukt (om du väljer banan är det bra om du bara äter en halv).
- 1-2 deciliter kvarg, keso, naturell yoghurt eller fil med någon av dessa alternativ:
- bär och nötter eller frön
- bär och 1 deciliter nyckelhålsmärkt müsli
- en frukt och ½ deciliter nyckelhålsmärkt müsli.
- Chiapudding:
2 matskedar chiafrön, 1 deciliter mjölk/vegetabilisk dryck och valfri smaksättning som bär, kanel eller vaniljpulver. Servera gärna med bär, nötter eller frön. - Over night oats:
1 deciliter havregryn, 1 deciliter mjölk eller vegetabilisk dryckr. Servera gärna med bär, nötter eller frön. - En grov smörgås med dubbla pålägg.
- 1-3 knäckebrödskivor med dubbla pålägg.
- 1-3 naturella kakor av majs, ris, dinkel, linser eller kikärtor med pålägg, till exempel:
- mager ost och kalkon
- leverpastej och ägg
- hummus, ärt- eller bönröra
- gubbröra, skagenröra eller skinkröra
- jordnötssmör, keso och en skiva päron. - Ägg, omelett eller äggröra.
- Makrill i tomatsås.
- Ägg och sill.
- Avokado.
- Oliver.
- Grönsaksstavar med dipp.
- Edamamebönor med salt eller soja.
Frukt och grönsaker
Frukt och grönsaker är hälsosamt att äta för att de innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler. Till skillnad från grönsaker innehåller frukt socker som kan ge ett högt blodsocker om du äter för mycket.
Ett bra riktmärke är att äta en frukt per tillfälle. När det gäller vissa frukter (som till exempel banan) bör du begränsa mängden och bara äta en halv frukt åt gången. Andra frukter kan du äta fler av vid samma tillfälle (exempelvis två-tre clementiner eller kiwi).
För frukt och grönsaker kan upp till 15-20 gram kolhydrater per portion vara en lämplig mängd.
Här kan du jämföra hur mycket kolhydrater olika frukter och grönsaker innehåller, per styck eller per portion:
Frukt
Sort |
Vikt/mängd |
Kolhydrater |
Ananas | 45 gram/skiva | 5 gram |
Apelsin | 125 gram/styck | 15 gram |
Aprikos, färsk | 125-150 gram/styck | 10 gram |
Aprikoser, torkade | 7 gram/styck | 3,5 gram |
Banan | 100-150 gram/styck | 20-30 gram |
Blåbär | 60 gram/deciliter | 5 gram |
Clementin | 75-125 gram/styck | 5-10 gram |
Dadlar | 8 gram/styck | 5 gram |
Hallon | 50 gram/deciliter | 2 gram |
Jordgubbar | 50 gram/deciliter | 5 gram |
Kiwi | 50-100 gram/styck | 5-10 gram |
Mango | 250 gram/styck | 35 gram |
Melon | 150 gram/skiva | 10 gram |
Russin | 60 gram/deciliter | 40 gram |
Sharon/kaki | 85-100 gram/styck | 15 gram |
Vindruvor | 10-15 druvor | 15 gram |
Äpplen/päron | 125-200 g/styck | 15-20 gram |
Grönsaker
Sort |
Vikt/mängd |
Kolhydrater |
Aubergine | 70 gram/portion | 2 gram |
Avokado | 100 gram/styck | 2 gram |
Blomkål | 25 gram/stjälk | 1 gram |
Broccoli | 25 gram/stjälk | 1 gram |
Gurka | 50 gram/deciliter | 1 gram |
Majs | 70 gram/deciliter | 10 gram |
Morot | 65 gram/styck (medelstor) | 5 gram |
Palsternacka | 65 gram/styck (medelstor) | 5-10 gram |
Potatis | 60 gram/styck (äggstorlek) | 10 gram |
Pumpa | 70 gram/portion | 3 gram |
Rödbeta, färsk | 50-100 gram/styck | 5-10 gram |
Rödbeta, inlagd i skivor | 10 gram/skiva | 1,5 gram |
Rödlök | 100-200 gram/styck | 5-10 gram |
Sallat | 25 gram/deciliter | 0 gram |
Tomat | 80-100 gram/styck | 2 gram |
Vitkål | 35 gram/deciliter | 2 gram |
Ärtor | 60 gram/deciliter | 5 gram |
Håll koll på ditt blodsockervärde
Att jämföra kolhydratsinnehåll i olika livsmedel och maträtter kan hjälpa dig att enklare hålla ditt blodsockervärde under 8 mmol/l efter måltid.
Din kost bör innehålla minst 175 g kolhydrater per dag. Ett bra riktmärke är 3 huvudmål med 30-45 gram kolhydrater per måltid och 2-4 mellanmål med 15-30 gram kolhydrater.
Ladda gärna ner appen T1D och använd ”Enkla-listan”.