Avsnitt 2: Förlossning och födande

Smärtlindring under förlossningen

Innehållet gäller Östergötland

De flesta tycker att det gör ont att föda barn, men smärtan är inte farlig. Det finns många olika sätt att hantera eller lindra smärta under förlossningen.

födande kvinna som får lustgas

Olika smärtlindring passar bäst vid olika faser av en förlossning. Det kan vara svårt att veta i förväg vilken smärtlindring som kommer att passa bäst vid den kommande förlossningen, det är något som du kommer att få ta beslut om vid den tidpunkten. Det kan ändå vara bra att veta att det finns många olika sorters smärtlindring och barnmorskan kan hjälpa till att guida vad som passar bäst beroende på var i förlossningsförloppet du befinner sig.

Smärtlindring utan läkemedel

Avslappning

Att vara avslappnad är det bästa sättet att hantera smärta. Det är lätt hänt att den födande spänner sig när det gör ont, men genom att aktivt tänka på att sänka axlarna, slappna av i käkarna och andas djupt finns det bättre förutsättningar för att klara av smärtan.

Öva gärna på att slappna av inför förlossningen för att hitta ett sätt som fungerar för dig. Fokusera gärna på att slappna av redan när förlossningen börjar, då är det lättare att hålla spänningarna borta.

Filmtips: Filmen "Andning och avslappning" som Karolinska universitetssjukhuset tagit fram. Filmen ingår i deras information för blivande föräldrar och är 8 minuter lång.

Bad

Många upplever att de kan slappna av bra när de duschar eller badar. Det är även lätt att använda hemma i latensfasen.

Akupunktur

Tunna nålar sätts på speciella punkter, så kallade akupunkturpunkter, för att stimulera vävnaden runt nerverna. Olika punkter på kroppen kan ge effekt för olika besvär. Om det finns barnmorskor på förlossningen som har utbildning att sätta akupunkturnålar så kan detta erbjudas.

Massage

Om den födande gillar att få massage kan det ha en avslappnande effekt. Beröringen gör att kroppen frisätter oxytocin och endorfiner, vilket är kroppens egna hormoner som minskar smärta och oro.

Om den födande har en medföljare kan den personen massera, men det går även att be personalen att massera i mån av tid. Att massera kan vara lätt beröring likväl som hård massage, beroende på vilket som känns bra för den födande.

TENS

Elektrodplattor med en klisteryta fästs på huden och kopplas till en batteridriven TENS-apparat. När den startas ger den ifrån sig elektriska impulser som känns som att det durrar vid området där plattorna sitter. De elektriska impulserna distraherar den födande från att fokusera på smärtan och det upplevs då som att smärtan minskar.

Sterila kvaddlar

Genom att spruta in sterilt vatten under huden aktiveras kroppens eget smärtlindringssystem. Det är olika från person till person hur mycket effekt det upplevs av sterila kvaddlar, men om den födande önskar testa smärtlindringsmetoder utan läkemedel är det här ett bra alternativ.

Smärtlindring med läkemedel

Paracetamol

Det går bra att ta paracetamol (till exempel Alvedon eller Panodil) regelbundet från det att den födande känner att det börjar göra ont. Det är en bra grund som smärtlindring.

Lustgas

Lustgasen påverkar hjärnan så man blir mer avslappnad och då kan hantera smärtan lättare. Den födande får andas i en mask och ta långa, djupa andetag. Det kan kännas som att du blir yr och några blir illamående. Lustgasen är en blandning mellan lustgas och syrgas och barnmorskan ställer in styrkan så att den födande får börja på en lägre dos som sedan går att höja om smärtan tilltar och du behöver mer effekt.

Gasen är ofarlig för den födande och barnet, men den är en kraftig växthusgas. Barnmorskan kommer instruera hur du ska andas in och ut i masken för att gasen inte ska spridas mer än vad som är nödvändigt.

Ryggbedövning

Det finns två olika ryggbedövningar: Epiduralbedövning (EDA) och Spinalbedövning (SPA).

Epiduralbedövning

Epiduralbedövningen ges genom att en tunn slang sätts in i ryggen och kopplas till en pump som droppar in läkemedel hela tiden. Den kan vara kopplad och ge smärtlindring under resten av förlossningen oavsett hur lång tid det tar.

Spinalbedövning

Spinalbedövningen ges med en spruta i ryggen och har effekt i ett par timmar. Ryggbedövningar brukar ge effektiv smärtlindring, men när smärtan avtar kommer den födande istället att känna ett ökat tryck när barnet trycks neråt i förlossningskanalen.

Livmoderhalsbedövning (PCB)

PCB är en smärtlindring som har bra effekt under öppningsskedet. En läkare för in en spruta via slidan och sprutar bedövning vid livmodertappen. Det kan kännas som ett stick och spänna lite precis när bedövningen ges, men smärtlindringen har snabb effekt. Barnet kommer att övervakas hela tiden för att se att det inte blir påverkat av bedövningen.

Bäckenbottenbedövning (PDB)

En bedövning som kan ges i slutet av förlossningen, när barnet ska födas fram eller efter att barnet har fötts och det behöver sys. En barnmorska eller läkare ger en spruta antingen inne i slidan eller på utsidan av skinkan.

Lokalbedövning

En spruta med lokalbedövning kan ges om det behöver sys några stygn efter förlossningen.

Här kan du läsa mer ingående om smärtlindring under förlossningen.

Gå vidare till Ibland tar förlossningen längre tid

Till toppen av sidan