Undersökning & behandling

Tandvård

Vad händer egentligen vid en rotfyllning? Kan du få ont i tänderna efter en tandblekning? Läs mer om hur behandlingen går till, hur den känns och hur du mår efteråt.

Innehåll - Tandvård

Visa innehåll som:
  • Olika typer av tandställningar

    Det finns både avtagbara och fasta tandställningar som används för att flytta tänder. Valet av tandställning styrs av patientens bettavvikelse. Nedan hittar du information om några av våra vanligaste tandställningar och hur de ska användas och skötas om. Vid frågor om andra tandställningar, smärta eller när något går sönder på tandställningen rekommenderar vi att ni kontaktar oss på tandregleringen.

  • Att behandla tänderna med fluorid

    Fluorid skyddar tänderna från bakterier som ger karies. Du får i dig fluorid genom maten, men ofta behövs ett tillskott.

  • Material för att laga och ersätta tänder

    När du får hål i tänderna eller tänder går sönder av någon annan anledning kan du få dem lagade med olika tandlagningsmaterial, till exempel plast, metaller eller keramiska material. Som med många andra ämnen man kommer i kontakt med kan dessa material ge allergiska reaktioner.

  • Tandställning - tandreglering

    En tandställning får du oftast när tänderna sitter trångt i munnen. Det finns ett par olika typer av tandställning och behandlingen kan pågå i flera år.

  • Att bleka tänderna

    Det finns olika metoder att bleka tänderna men alla görs med blekmedel.

  • Rotfyllning

    En rotfyllning innebär att tandläkaren tar bort tandens mjuka innehåll och fyller rotkanalen med ett konstgjort material. En rotfyllning görs ofta för att nerven inuti tanden på något sätt har blivit sjuk.

  • Laga tänder

    Din tand behöver lagas om du har fått hål i den eller om en gammal lagning har gått sönder. Det finns några olika sätt att laga en tand, men det vanligaste är att den lagas med en fyllning.

  • Konstgjorda tänder - tandproteser

    Det finns olika typer av konstgjorda tänder. Det kan till exempel vara en tand eller en hel rad av tänder. De konstgjorda tänderna kan vara fasta eller avtagbara.

  • Bedövning och smärtlindring vid tandvård

    Du kan få lokalbedövning eller annan smärtlindring hos tandläkaren. Det får du för att det inte ska göra ont när du till exempel får en tand lagad. Barn brukar alltid få bedövning om de vill ha det.

  • Rotbehandling på Folktandvårdens specialisttandvård

    Rotbehandling innebär behandling av tandens insida och måste göras när en tandpulpa är inflammerad eller infekterad. Av olika skäl, som t ex att tandens rötter är trånga eller böjda kan en rotbehandling ta lite längre tid och det kan krävas att du kommer på 2–4 besök.

  • Behandling av tandlossning på Folktandvårdens specialisttandvård

    Tandlossning är en infektionssjukdom som obehandlad kan leda till att tänderna långsamt lossnar genom att deras fäste i käken förstörs. Tandlossning, som också kallas parodontit, beror framför allt på att det finns bakterier runt tänderna. Om man under lång tid inte rengör tänderna ordentligt kan tandköttet bli inflammerat. Därför är det viktigt att göra regelbundna tandvårdsbesök och rengöra tänderna noga.

  • Bedömning av tandregleringsbehov

    Behovet av tandställning hos barn och unga bedöms av en specialist på tandreglering. Bedömningen utgår ifrån olika kriterier, ett så kallat behandlingsbehovsindex.

Mer om tänder på 1177.se

Tandhälsa

Läs om hur du ska sköta dina tänder för att undvika problem, som hål i tänderna.

Tänder

Läs om sjukdomar och besvär i tänderna.

Tandvårdsrädsla

Här får du veta mer om hur du eller ditt barn kan minska tandvårdsrädslan eller bli av med den.

Kostnader och ersättningar inom tandvård

Priset på tandvård kan variera beroende på din ålder och på vilka behov av tandvård du har.

Till toppen av sidan