Hammartå
Hammartå innebär att en eller flera tår är krökta. Tårna kan då skava mot skons ovansida så att det bildas en ömmande förhårdnad på tån. Det finns en del du kan göra själv för att lindra besvären.
Det är vanligt att samtidigt ha en sned stortå, så kallad hallux valgus.
Symtom
När du har hammartå är en eller flera tår krökta. Det är vanligast att tån precis bredvid stortån är krökt.
Skorna kan trycka på ovansidan av den krökta tån. Då brukar det göra ont.
Det är också vanligt att det bildas en förhårdnad av trycket och att förhårdnaden ömmar. Du kan också ha ont under främre delen av foten.
När och var ska jag söka vård?
Kontakta en vårdcentral om du har stora besvär av hammartå och det inte hjälper att sköta dem själv eller med hjälp av en fotterapeut.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.
Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.
1177 direkt - en ny digital ingång till vården
Nu kan du kontakta vården digitalt via 1177 direkt när du behöver söka vård. Logga in med Bank-id och svara på frågor om dina symtom när som helst under dygnet. Vi hjälper dig via chatt eller video under tjänstens öppettider.
Vad kan jag göra själv?
Trycket på tån minskar om du har skor som är rymliga framtill. Det kan också hjälpa att ha ett inlägg i skon, en så kallad pelott. Inlägg kan du köpa till exempel på apoteket eller i en sjukvårdsaffär. Där kan du också hitta små mjuka förband som kan minska trycket på tån.
Det kan kännas skönt att bada fötterna i ett fotbad, fila ner förhårdnaderna och smörja fötterna med mjukgörande salva. Du kan också få hjälp med fotvård av en fotterapeut.
En del kan behöva opereras
Du kan behöva opereras om du har stora besvär. Då tar läkaren bort en bit av benet i tån, och ibland också en bit av förhårdnaden. Du får lokalbedövning under operationen. De flesta kan åka hem direkt efteråt.
Tån är svullen efter operationen
Efter operationen kan du få smärtstillande läkemedel i några dagar, eftersom tån kan vara svullen och göra ont. Det kan vara bra att vila med foten högt så mycket som möjligt de första dagarna.
Det kan ibland vara svårt att använda sina vanliga skor efter en operation. Därför kan du få en så kallad behandlingssko. Den ser ut som en förstärkt sandal med kardborreknäppning.
Tar ofta tre till fyra månader att läka
Stygnen och förbandet brukar tas bort av en distriktssköterska efter cirka två veckor. Läkningen efter operationen tar ofta tre till fyra månader.
Vad beror hammartå på?
När du har hammartå har de små lederna i tån böjts. Tån blir då krökt och får samma form som en hammare. Det kan till exempel bero på att du har haft för trånga skor.
En annan orsak kan vara att en tå är mycket längre än de andra. Tån kommer därför i kläm i skon och blir därför krökt.
Hammartå kan också bero på hallux valgus.
Kan vara ärftligt
Ofta är orsaken okänd. Hammartå kan vara ärftligt.
Påverka och delta i din vård
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Du ska förstå informationen
För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.
Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.